Jordánska ryža (fotorecept)

Autor receptu: pusta

V oblasti blízkeho východu, najmä v arabských krajinách sa pripravuje ryža na rôzne spôsoby a veľmi chutne. Môže byť upravená na sladko i na slano, s ovocím alebo orechami, aj inak. Dnes som vybrala recept z Jordánska, veľmi jednoduchý a dobrý, s kurkumou a rezancami. Podáva sa ako príloha, najčastejšie k mäsitým jedlám na šťave. U nás možno neobvyklá kombinácia, ale veľmi populárna a obľúbená s malými obmenami napr. v Egypte, ale aj v iných arabských štátoch

4
porcie
60 minút
príprava
17 minút
na 90-100 °C

Suroviny

Postup

  1. hrnček = 250 ml
    Ryžu som niekoľkokrát prepláchla vlažnou vodou, až kým voda nezostala čistá, poslednú vodu som zliala. Umytú ryžu som zaliala teplou vodou /nie horúcou/ a nechala 15 minút postáť. Vodu som zliala ešte raz , znovu som prepláchla ryžu a nechala dobre odkvapkať do sucha na cedníku.
  2. Na rozohriatom oleji som opražila rezance do zlato - hneda, za stáleho miešania a dávala som pozor, aby sa nespálili.
  3. Pridala som pripravenú ryžu a...
  4. ...za stáleho miešania som ešte spolu opražila - asi 3 -4 minúty.
  5. Pridala som kurkumu a soľ.
  6. Zaliala som celé vriacou vodou asi 2 - 3 cm nad ryžou.
  7. Premiešala som spolu, prikryla pokrievkou a keď pokrievka začala nadskakovať, stiahla som plameň na minimum a dusila som zakryté pokrievkou asi 17 minút. Potom som vypla pllameň a nechala ešte dôjsť v pare. Ryža je vtedy správe udusená, keď sa v nej vytvoria malé krátery. Nesmie byť na spodku pripálená, preto používam na jej prípravu hrniec so sandwichovým dnom.
  8. ...a išlo sa servírovať s vynikajúcim arabským jedlom - recept pridám zajtra.