Foto: nika8
Hľadala som niečo zaujímavé a zároveň jednoduché na prípravu. Inšpiroval ma recept z knihy Dr.Oetker. Koláč nám veľmi chutil, tak pridávam pre inšpiráciu :). Zobraziť celý popisHľadala som niečo zaujímavé a zároveň jednoduché na prípravu. Inšpiroval ma recept z knihy Dr.Oetker. Koláč nám veľmi chutil, tak pridávam pre inšpiráciu :). Kto nepečie s bezlepkovou múkou, v recepte bola uvedená hladká.
príprava
na 160 °C
Suroviny
Cesto: | |
150 g (alebo margarín) |
|
150 g |
|
1 bal. |
|
4 ks |
|
150 g |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
4 ks |
|
75 g |
|
1 bal. |
|
Náplň: | |
1 bal. |
|
480 g (po odkvapkaní) |
|
100 ml |
|
250 g |
|
30 g |
|
1 bal. |
|
400-500 ml |
|
Postup
-
1
Cesto je na 2 plechy 30x40 cm.
- 2
Maslo vyšľaháme dohladka. Postupne vmiešame cukor, vanilkový cukor a po jednom žĺtky. Múku zmiešame s práškom do pečiva a soľou a pridáme k maslovej zmesi (mala som ešte múku Schar Mix It, tak som zmiešala Mix It + Mix C, ale môžte použiť len jeden druh). Cesto rozdelíme na 2 diely a každý diel rozotrieme stierkou na plech vystlaný papierom na pečenie.
- 3
Zároveň vyšľaháme bielky na tuhý sneh a rovnomerne ho rozotrieme na obe cestá. Posekané orechy zmiešame so škoricovým cukrom a nasypeme na rozotrený sneh z bielkov (na obe cestá). (môžme použiť vlašské, príp. lieskové orechy)
- 4
Plechy vložíme do rúry a pečieme pri 160 C cca 20 minút. Po upečení pláty z cesta stiahneme z plechu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí odstránime papier na pečenie.
- 5
Náplň: želatínu zmiešame so 4 PL broskyňovej šťavy a necháme 10 minút napučať. Broskyne necháme odkvapkať a nakrájame na menšie kúsky. Jogurt zmiešame so zvyškom broskyňovej šťavy, cukrom a vanilkovým cukrom.
- 6
Želatínu zahrievame za stáleho miešania (nevaríme), kým sa úplne nerozpustí. Zmiešame ju s 2-3 lyžicami jogurtovej zmesi a vmiešame do náplne. Do náplne vmiešame aj kúsky broskýň.
- 7
Smotanu vyšľaháme dotuha a vmiešame do náplne. (ja som použila bezlaktózovú šľahačku a tá bola 200 ml, tak som použila 2 - myslím, že stačilo 400 ml, v recepte však uvádzajú 500 ml - tak každý nech použije, koľko uzná za vhodné :) ).
- 8
Plát cesta dáme do vyššieho plechu, naň rozotrieme plnku a prikryjeme druhým plátom cesta. Necháme stuhnúť v chladničke (najlepšie cez noc) a môžme podávať. Dobrú chuť :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@kukulienka71 - presne, ako pisete. Po zmaknuti bol lahodny a tie zapecene orechy v snehu tomu dodali zaujimavu chut ;)