Jogurtové pletenky fotorecept

eldina - fotkaeldina, 12. februára 2013
Jogurtové pletenky (fotorecept)
Foto: eldina

z jogurtu je základné cesto, ale ja som ho inovovala ešte aj mletými oškvarkami, olivami a osmaženou cibuľou..:) no zaujalo ma najmä "pletenie" cesta..:) Zobraziť celý popisz jogurtu je základné cesto, ale ja som ho inovovala ešte aj mletými oškvarkami, olivami a osmaženou cibuľou..:) no zaujalo ma najmä "pletenie" cesta..:)

60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
2-3 ČL
1 bal
150 ml
500 ml
150 ml
2 ks
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Potrebujeme: /v miskách je osmažená cibuľa, mleté oškarky a nadrobno nakrájané olivy/

    Jogurtové pletenky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do 150 ml vlažnej vody pridať trochu múky, cukru a soli, dobre zamiešať-urobiť kvások..

    Jogurtové pletenky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    potom pridať 150 ml oleja, zvyšok soli, vlažný jogurt, polovicu múky a bielky/nevyšľahané/..zamiesiť vláčne cesto.....toto cesto je základné, netreba doň už nič pridať, ja som však dodala aj mleté oškvarky, olivy a osmaženú cibuľu /na olivovom oleji a plátku masla/--nechať na teple vykysnúť

    Jogurtové pletenky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do vykysnutého cesta pridávať múku, kým sa nelepí /môže sa stať, že 1 kg múky Vám bude málo, preto je lepšie mať doma ešte jednu múku...závisí totiž aj od jogurtu, koľko múky bude cesto "piť"/......vytvoriť valec a nakrájať z neho dieliky, ktorých počet bude deliteľný číslom 4, nakoľko na jednu pletenku potrebujeme 4 ks cesta...../ešte okoštujte cesto, či je dosť slané, ak nie, prisoľte ho /

    Jogurtové pletenky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a teraz to príde...:) ušúľať si 4 valčeky, preložiť ich ako na obrázku .../nemáte poňatia, koľko som hľadala vhodné slová, ako opísať postup/..:)

    Jogurtové pletenky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    "vertikálne" nožičky preložiť tak, že ak je hore ľavá nožička preložená zvrchu, dolu ju preložiť zospodu../neviem, či je to zrozumiteľne napísané, ale pozrite obrázok/..:)

    Jogurtové pletenky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    to isté urobiť aj s nožičkami horizontálnymi..

    Jogurtové pletenky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    opäť dva a dva končeky prekrížiť a vložiť pod pletenky, tie dať na plech, vystlaný papierom na pečenie..

    Jogurtové pletenky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    potrieť zvyšnými žĺtkami zmiešanými s mliekom a dať piecť na 200 °C na 10 min, potom znížiť teplotu na 180 °C a piecť ešte ca 15-20 minút..

    Jogurtové pletenky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    bolo toho dosť, ak by som robila menšie, bolo by ešte viac....:) po vychladnutí som dala polovicu do mrazničky, po rozmrazení budú opäť ako práve upečené../rozmrazujem len na izbovej teplote, tak má pečivo tú najlepšiu chuť/

    Jogurtové pletenky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a ešte pridám link, odkiaľ som čerpala nápad, nakoľko moje cesto nebolo "hladké"/malo v sebe oškvarky, olivy a cibuľu/, teda sa nemohli valčeky dobre ušúľať.. tu to bude snád zrozumiteľnejšie...:)----------- http://www.coolinarika.com/slika/478925/

Diskusia k receptu

margaretka28
Hm...len škoda, že nemám oškvarky, zatial uložím do kk a ked budú oškvarky spravím.:-)
eldina
@margaretka28 ale tie tam vôbec nepotrebuješ..skús len tú cibuľu, má chuť skaramelizovanej, pridáva zvláštnu chuť v ceste...:) / tú snád máš doma/...:)
eldina
@margaretka28 tak ked už máš plné vrece, skús tej cibule urobiť viac a skús to ako prílohu k pečenému mäsu / na olivovom oleji a troche masla/..ja robievam a je to výborné..:) netreba to dochucovať, ona je tým pečením tak zvláštne sladká..
radost
dievča moje-čo tu stváraš...
samé dobroty dávaš...
bábovka..pletenky..kvietky...
suprové sú určite všetky...
a kedyže to všetko ješ?
ty to smieš?
alebo hladných regiment máš doma?
ty rýchlo bys urobila zo mňa slona...:-))))
margaretka28
Verím, že aj ako príloha môže byť osmažená cibuľa fajn, len ja odkedy nemám žlčník, tak smaženú cibuľu môžem iba trochu, neviem prečo mi vadí zrovna cibuľa, ked môžem aj oškvarka a slaninu a nič mi neni, ale tá cibuľa....:-(
eldina
@radost ani nevieš, akú radosť mi robíš svojimi komentmi..:) ja to nejem, to by som bola ako bomba..:)ale mám doma 3 kusy dospelých chlapov, takže to mám na kom testovať..:) baví ma dávať nevšedné recepty, nechcem to tu hatať gulášmi či makaronmi, tých je tu dosť..:)
baka123
vyzerajú krásne, určite aj veľmi dobre chutia, musím vyskúšať, len neviem, či sa mi podarí pozaplietať tak ako to máš ty.
eldina
@baka123 to zvládneš..:) ked som to zvládla ja?..:) pozri ten obrázok, čo som dala link, odkiaľ som sa aj ja učila/v poslednom bode/
45678
@eldina vŕŕ´...už prestaň, lebo ma dostávaš do úzkych, ako Ťa také môže napadnúť ? :-)))
eldina
@45678 priznávam, že to nie je moja fantázia, aj ja čerpám z netu, ale rada sa o to podelím na Vareche..:)
dodo46
@eldina
prečo sa hneď nepriznáš , že tie nožičky, končeky raz horizontálne, raz vertikálne , prekrížiť zospodu hore , potom dole, máš z Kamasútry.
Mohla si to hneď povedať . Tie tvoje ukážky sú podľa tých chrámových sošiek. Veď sme tu dospeláci. No ne ?
hahaias
@eldina tvoje recepty sú fakt super, cesto urobím aké chcem ale tie postupy nemajú chybu......teším sa na Tvoje recepty to mi ver!!!!
eldina
@marianne to zvládneš...:) ak som to ja nafotila "nezrozumiteľne", tak z toho linku pochopíš...:) /ked som aj ja? tak aj ty, určite/...:)
eldina
@dodo46 ak by si bol ty admin na Vareche, tak by som neváhala dať iný názov...:) ako prvé mi, totiž, napadlo:"Jogurtové l...o"..:)
hannah22
uložené, a ten nápad s cibulkou je tiež fajn, nová chuť , si šikovná.....:))
dodo46
@eldina
Všetci ťa tu chvália a ty si takto vážiš svoje dielo? Tak to by som
nikdy nedopustil . Ale keď sa človek, ako v galérii trocha hlbšie zamyslí, ten titulný obrázok predsa len niečo pripomína. Možno jemnejší názov jogurtová kôpka. Ešteže máme obaja s tými jogurtami
skúsenosti.
eldina
@hannah22 dakujem...:) skús to s cibuľou, aspoň tá je zatiaľ lacná a fakt je to chutné.../a ked by si náhodu osmažila veľa a nezjedlo sa/neviem prečo/-tak ju zamies do kysnutého cesta, uvidíš tú chuť..:)
eldina
@dodo46 toto je ten rozdiel medzi nami..:) ty aj stolicu vieš poeticky nazvať...ja skôr tak "ľudovo"..:)
mesiar50
To pletenie by som určite poplietol,ale pletenky vyzerajú
super.
eldina
@mesiar5o nepoplietol...:) stačí skúsiť, aj ja som to zvládla a to nemám s takým niečím skúsenosti..
gabi2006
S opraženou cibuľkou som robila chlebík, veľmi dobrý bol a pridala som aj sušené paradajky, myslím, že to by bolo dobré pletenky takto vylepšiť. Sú naozaj pekné... Uložené, určite vyskúšam... :-)
oliverko
vyzera to super ,len neviem ako tie nozicky zapletiem,za pokus to stoji :)
astheart
Omlouvám se, ale dívala jsem se na ty chorvatské stránky a myslím, že v postupu pletení je tady malá chyba. Jmenovitě, při překřižování nožiček jde vrchem vždy ta, která byla předtím vespod, což je na obrázcích provedeno jen na jedné straně a na druhé je to opačně (tedy vlastně se to nijak nezaplétá). :)
eldina
@astheart a fakt..:) ale v konečnom dôsledku je to už potom jedno, aj tak to ide po koláč..:) ale si super...:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia