Foto: eldina
z jogurtu je základné cesto, ale ja som ho inovovala ešte aj mletými oškvarkami, olivami a osmaženou cibuľou..:) no zaujalo ma najmä "pletenie" cesta..:) Zobraziť celý popisz jogurtu je základné cesto, ale ja som ho inovovala ešte aj mletými oškvarkami, olivami a osmaženou cibuľou..:) no zaujalo ma najmä "pletenie" cesta..:)
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Potrebujeme: /v miskách je osmažená cibuľa, mleté oškarky a nadrobno nakrájané olivy/
-
2
do 150 ml vlažnej vody pridať trochu múky, cukru a soli, dobre zamiešať-urobiť kvások..
-
3
potom pridať 150 ml oleja, zvyšok soli, vlažný jogurt, polovicu múky a bielky/nevyšľahané/..zamiesiť vláčne cesto.....toto cesto je základné, netreba doň už nič pridať, ja som však dodala aj mleté oškvarky, olivy a osmaženú cibuľu /na olivovom oleji a plátku masla/--nechať na teple vykysnúť
-
4
do vykysnutého cesta pridávať múku, kým sa nelepí /môže sa stať, že 1 kg múky Vám bude málo, preto je lepšie mať doma ešte jednu múku...závisí totiž aj od jogurtu, koľko múky bude cesto "piť"/......vytvoriť valec a nakrájať z neho dieliky, ktorých počet bude deliteľný číslom 4, nakoľko na jednu pletenku potrebujeme 4 ks cesta...../ešte okoštujte cesto, či je dosť slané, ak nie, prisoľte ho /
-
5
a teraz to príde...:) ušúľať si 4 valčeky, preložiť ich ako na obrázku .../nemáte poňatia, koľko som hľadala vhodné slová, ako opísať postup/..:)
-
6
"vertikálne" nožičky preložiť tak, že ak je hore ľavá nožička preložená zvrchu, dolu ju preložiť zospodu../neviem, či je to zrozumiteľne napísané, ale pozrite obrázok/..:)
-
7
to isté urobiť aj s nožičkami horizontálnymi..
-
8
opäť dva a dva končeky prekrížiť a vložiť pod pletenky, tie dať na plech, vystlaný papierom na pečenie..
-
9
potrieť zvyšnými žĺtkami zmiešanými s mliekom a dať piecť na 200 °C na 10 min, potom znížiť teplotu na 180 °C a piecť ešte ca 15-20 minút..
-
10
bolo toho dosť, ak by som robila menšie, bolo by ešte viac....:) po vychladnutí som dala polovicu do mrazničky, po rozmrazení budú opäť ako práve upečené../rozmrazujem len na izbovej teplote, tak má pečivo tú najlepšiu chuť/
-
11
a ešte pridám link, odkiaľ som čerpala nápad, nakoľko moje cesto nebolo "hladké"/malo v sebe oškvarky, olivy a cibuľu/, teda sa nemohli valčeky dobre ušúľať.. tu to bude snád zrozumiteľnejšie...:)----------- http://www.coolinarika.com/slika/478925/
samé dobroty dávaš...
bábovka..pletenky..kvietky...
suprové sú určite všetky...
a kedyže to všetko ješ?
ty to smieš?
alebo hladných regiment máš doma?
ty rýchlo bys urobila zo mňa slona...:-))))
prečo sa hneď nepriznáš , že tie nožičky, končeky raz horizontálne, raz vertikálne , prekrížiť zospodu hore , potom dole, máš z Kamasútry.
Mohla si to hneď povedať . Tie tvoje ukážky sú podľa tých chrámových sošiek. Veď sme tu dospeláci. No ne ?
Všetci ťa tu chvália a ty si takto vážiš svoje dielo? Tak to by som
nikdy nedopustil . Ale keď sa človek, ako v galérii trocha hlbšie zamyslí, ten titulný obrázok predsa len niečo pripomína. Možno jemnejší názov jogurtová kôpka. Ešteže máme obaja s tými jogurtami
skúsenosti.
super.
www.coolinarika.com/slika/478925/...