Jogurtové pletenky (fotorecept)

Autor receptu: eldina

z jogurtu je základné cesto, ale ja som ho inovovala ešte aj mletými oškvarkami, olivami a osmaženou cibuľou..:) no zaujalo ma najmä "pletenie" cesta..:)

60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme: /v miskách je osmažená cibuľa, mleté oškarky a nadrobno nakrájané olivy/
  2. do 150 ml vlažnej vody pridať trochu múky, cukru a soli, dobre zamiešať-urobiť kvások..
  3. potom pridať 150 ml oleja, zvyšok soli, vlažný jogurt, polovicu múky a bielky/nevyšľahané/..zamiesiť vláčne cesto.....toto cesto je základné, netreba doň už nič pridať, ja som však dodala aj mleté oškvarky, olivy a osmaženú cibuľu /na olivovom oleji a plátku masla/--nechať na teple vykysnúť
  4. do vykysnutého cesta pridávať múku, kým sa nelepí /môže sa stať, že 1 kg múky Vám bude málo, preto je lepšie mať doma ešte jednu múku...závisí totiž aj od jogurtu, koľko múky bude cesto "piť"/......vytvoriť valec a nakrájať z neho dieliky, ktorých počet bude deliteľný číslom 4, nakoľko na jednu pletenku potrebujeme 4 ks cesta...../ešte okoštujte cesto, či je dosť slané, ak nie, prisoľte ho /
  5. a teraz to príde...:) ušúľať si 4 valčeky, preložiť ich ako na obrázku .../nemáte poňatia, koľko som hľadala vhodné slová, ako opísať postup/..:)
  6. "vertikálne" nožičky preložiť tak, že ak je hore ľavá nožička preložená zvrchu, dolu ju preložiť zospodu../neviem, či je to zrozumiteľne napísané, ale pozrite obrázok/..:)
  7. to isté urobiť aj s nožičkami horizontálnymi..
  8. opäť dva a dva končeky prekrížiť a vložiť pod pletenky, tie dať na plech, vystlaný papierom na pečenie..
  9. potrieť zvyšnými žĺtkami zmiešanými s mliekom a dať piecť na 200 °C na 10 min, potom znížiť teplotu na 180 °C a piecť ešte ca 15-20 minút..
  10. bolo toho dosť, ak by som robila menšie, bolo by ešte viac....:) po vychladnutí som dala polovicu do mrazničky, po rozmrazení budú opäť ako práve upečené../rozmrazujem len na izbovej teplote, tak má pečivo tú najlepšiu chuť/
  11. a ešte pridám link, odkiaľ som čerpala nápad, nakoľko moje cesto nebolo "hladké"/malo v sebe oškvarky, olivy a cibuľu/, teda sa nemohli valčeky dobre ušúľať.. tu to bude snád zrozumiteľnejšie...:)----------- http://www.coolinarika.com/slika/478925/