Výhodné pri väčšej spotrebe jogurtov v rodine.

Suroviny

1 a 1/2 l
1 konzerva alebo Salko
1 kelímok veľký nesladený




Postup

  1. 1

    Mlieko prevaríme a necháme ochladiť asi na 50 stupňov.

  2. 2

    Pridáme Tatra mlieko (nesladené) alebo Salko (sladené), podľa toho, či chceme mať výsledný jogurt sladký alebo nie. Alebo môžeme dať Pikao a vzniknú nám čokoládové jogurty. Nakoniec pridáme veľký biely nesladený jogurt. Ja dávam Zvolenský, mám odskúšané, že výsledný jogurt je jemnejší.

  3. 3

    Všetko metličkou dobre rozmiešame a plníme do fliaš od detskej výživy. Fľaše uložíme na pekáč, podlejeme vodou a dáme do rúry na 50 stupňov zrieť 3 hodiny. Potom rúru vypneme a jogurty v nej necháme zatvorené ešte aspoň hodinu.

  4. 4

    Z jednej dávky vyjde cca 11 jogurtov. A rada od mliekara - na novú várku jogurtov nepoužívajte Vami uvarený jogurt, aj živá kultúra v ňom môže opätovným riedením slabnúť a ďalšia várka sa Vám nemusí podariť. Vždy kúpte jeden čerstvý jogurt.

Diskusia k receptu

maladada
a ako dlho vydrží v chladničke? určite vyskúšam, dcérka miluje jogurty:)
zuzlik0402
@maladada
Musím priznať, že netuším, vždy sa zjedia skôr, ako sa stihnú pokaziť. A vždy si poviem, že aspoň jeden musím nechať, aby som zistila, koľko vydrží :-) Ale už som ich tuším mala v chladničke raz aj 10 dní a boli dobré. Z jednej dávky vyjde cca 11 fľaštičiek a ak je Vás doma viac "jogurtových", do týždňa ich určite popapáte.
misa1
veľký kelímok jogurtu. to je aký? 500 ml? inak fajn recept. určite vyskúšam.
zuzlik0402
@misa1
Joj, nie až taký veľký. Proste len nie ten najmenší, čo má cca 125 ml ale väčší - teraz presne neviem objem, ale okolo 200 ml to bude.
irenaw
robím podobne, je veľmi dobrý, dávam na 3 litre mlieka 400 ml Hollandiu a nič iné. predtým som dávala sušené mlieko alebo sušenú srvátku, ale zistila som, že rozdiel je minimálny. pridávame si do hotového na čo máme chuť a takto ho môžem použiť aj do slaných receptov. tých 10 dní vydrží úplne bez problémov.
babka4x
Robila som ho ešte za socíka, keď som mala malé deti. Vtedy boli všetky jogurty 250 ml. Z mliekomatu alebo od kravky je mlieko najvhodnejšie.
A najsamlepšie je to, že nie je to samá chémia.
smorko
Do tej rúry dávaš už zatvorené fľaštičky?Lebo ja mám recept kde sa nechajú otvorené na teplom mieste do druhého dňa.Tvoj sa mi páči lepšie...
zuzlik0402
@smorko
áno, normálne zatvorené fľašky podliate vodou dám do rúry. Teplom síce niektoré vrchnáčiky povolia, ale keď ich vyberiem, tak ich len znovu dotiahnem, nechám vychladnúť a šup do chladničky.
zdezda
mne sa páči tvoj receptík, aj by som ho vyskúšala, no zdá sa mi, že to je oveľa drahšie ako v obchode, viem, domáce je domáce a keď sú ešte malé deti, tak to chápem, že si jogurty robíš doma :-)
zuzlik0402
@zdezda
na prvý pohľad sa môže zdať, ale prepočítavala som si náklady a jedna fľaštička jogurtu mi vyšla cca 0,29 Eura, čo je podľa mňa dobrá cena
tori111222
ja tiež robím takto, ale dlho nevydrží.. asi tak dva dni.. potom záhadne vyprchá ;D))
smorko
Ďakujem veľmi pekne.Už ho idem aj robiť.
hubata
Ukladám, tiež som za socíka robila jogurty ....... len škoda že u nás nie je mliekomat. Ukladám do zásoby, možno niekto začne chovať kravičku.... Vďaka za receptík.
havino
ja tiež robievam jogurty synovi, iný mi nechce z obchodu už, hadam aj zo dva roky, ak nie viac, akurat som mu ho včera robila a už som to tu aj písala,že mne sa najviac osvedčuje v mliekovare, raz som v nom varila mlieko a nechcelo sa mi prelievať do fliaš, tak som ho nechala v nom a je to najhustejší jogurt,aky som mavala, včera som načrela a nabrala,ako kopček zmrliny, tak je husty, v tom mliekovari ta voda vo vnutri hrnca udržuje tiež teplotu dlho, lebo aj velmi dlho chladne mlieko na teplotu 50 C v porovnaní s varením mlieka v inom hrnci, kto máte mliekovar skúste a s tym tatra mliekom, som to už čítala viac krat, no skusim aj ja raz, len tiež sa mi to vidí už predraženejšie,ale nevadi, ak by mal byť chuťovo nejaký lepší, skúsim veru
havino
ja tiež robievam jogurty synovi, iný mi nechce z obchodu už, hadam aj zo dva roky, ak nie viac, akurat som mu ho včera robila a už som to tu aj písala,že mne sa najviac osvedčuje v mliekovare, raz som v nom varila mlieko a nechcelo sa mi prelievať do fliaš, tak som ho nechala v nom a je to najhustejší jogurt,aky som mavala, včera som načrela a nabrala,ako kopček zmrliny, tak je husty, v tom mliekovari ta voda vo vnutri hrnca udržuje tiež teplotu dlho, lebo aj velmi dlho chladne mlieko na teplotu 50 C v porovnaní s varením mlieka v inom hrnci, kto máte mliekovar skúste a s tym tatra mliekom, som to už čítala viac krat, no skusim aj ja raz, len tiež sa mi to vidí už predraženejšie,ale nevadi, ak by mal byť chuťovo nejaký lepší, skúsim veru
tekuna
Je fantastický, ďakujem za receptík :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia