Jesenné kurča

marauder - fotkamarauder, 27. septembra 2011

Nenávidím kuracinu. Kurčatá z Hypermarketov, z Číny, Poľska.... Plné antibiotík a rastových hormónov. Deti 21. storočia z toho vyrastú nad štandart, a pri bežných Zobraziť celý popisNenávidím kuracinu. Kurčatá z Hypermarketov, z Číny, Poľska.... Plné antibiotík a rastových hormónov. Deti 21. storočia z toho vyrastú nad štandart, a pri bežných zápalových ochoreniach potrebujú extrémne dávky antibiotík.... Osobne by som si "kuracie prsia na prírodno" nedal ani na kolenách, s obtiahnutým samopalom pri hlave! Ale je tu akcia, kurča v akcii z 1,99 na 1,79 Eur/kg. No nekúp to. Navyše je tu jeseň....

4-5
porcie
10 minút
príprava
125 minút
na 220 °C

Suroviny

1 ks
3 PL
3 CL
1-3 ks
1-3 ks
 posekané, mleté
1 PL




Postup

  1. 1

    Kurča rozporcovať: 2x stehná, 2x prsia, 2x krídla. Chrbát sa dá odložiť, prípadne aj s krídlami na polievku. Pripraviť marinádu: olej, soľ, korenie, červená paprika, grilovacie korenie, vegeta, dezertné víno, bylinky, med. Pozor! Osobne som ortodoxný zástanca teórie, že mäso sa cibuľou a cesnakom nedá pokaziť, ale v tomto by som to určite vynechal!

  2. 2

    Kusy kurčaťa riadne potrieť marinádou a nechať odstáť aspoň kým sa rozpáli rúra, či prehorí drevené uhlie na grile. V marináde môže postáť aj 2 dni, čím viac presiakne, tým jemnejšia chuť. Ja to robím na 2 spôsoby: obdĺžnikovitý pekáč s roštom - podliate vodou - vrele doporučujem všetkým "Varechárom", alebo na grile, klasicky, na rošte. Každopádne piecť, grilovať, min. hodinu. Kosti sa musia dať vytiahnúť pozvoľna.

  3. 3

    Prsia a stehná prerežeme pozdĺžne, aby sa dali otvoriť, ako kniha. Samozrejme namarinovať, posypať mletými orechmi, vložiť plátky hrušiek, prípadne jabĺk a to aj pod kožu, zopnúť špáradlami a každých 20 min otočiť, podliať. Po hodine posypať rascou, petržlenom, provensálskym korením, ešte raz potrieť podľa chuti. Príloha: ovocná ryža, biely chlieb, kompót slivkový, hruškový, džem z tmavého ovocia.

Diskusia k receptu

huck
@Marauder - gratulujem! Podarilo sa ti nazriet mi do podvedomia, v ktorom som doteraz uzkostlivo potlačala poznatky o kuracine z fariem kupenej v hypermarketoch a pod. Takže teraz ked si s nim poriadne zatriasol, myslim že mi definitivne prešla chut na kuracie masko z "umeleho" chovu. :(
2010
Takze ako tomu rozumiem dva dni v marinade plus Vegeta a potom hodina na grile vyvari antibiotika?
tetuska
super komentár k receptu, robím v hypermarkete, najviac sa mi páči, keď sa ľudia pýtajú, či hydina je od slovenského výrobcu, pritom niektoré podniky majú licenciu na prebaľovanie výrobku, ako som sa minule dozvedela, ja neskúmam odkiaľ dotyčné mäso je, lebo pravdu by som sa asi aj tak nedozvedela, hlavne, že máim z čoho variť...
kata50
No, na to nenávidíš kuracinu, ...si si počínal pri varení veľmi dobre ! Celý postup a ingrediencie svedčia o veľmi príjemnom výsledku :-))
P.S: Všetko s mierou - aj kuracinku !
marauder
Par poznamok ku komentarom: vitazstvo "demokracie" otvorilo slovensky trh pre spekulantov, podradne sajrajty, uzasne farebne obaly, megastupidne reklamy a potraviny s takmer vecnou zarukou, prepchatych roznymi "E.ckami" a dalsimi konzervantmi.
Hrde SK si vybudovalo dalsi primat: odpadova stoka pre hydinu z celeho sveta. :-(( Klietkove brojlery vdaka hormonom, ATB, steroidom, dosiahnu za par mesiacov hmotnost az do 2 kg. Potom sa chov vybije, zamrazi na kost a po 3-5 rokoch parkrat prebali a pri nakupnej cene 1-1,5 Eur sa da urobit slusna marza. Ked sa uz aj prebalovacom dvihaju zaludky, tak sa to riadne okoreni, ugriluje v tych obrovskych griloch a ponuka v akcii.... (grcajuci smajlik)
Ku kurcatam: kazdemu z vas odporucam kupit kurca v HM a take prave gazdovske, odchovane na zrne, srote s moznostou pohybu. Obe nechat zovriet vo vode 20 min (HM kurcata, prevazne chrbty po 5 min zlievam - vrele doporucujem vsetkym) a porovnat farbu a vonu. Niekomu bude domace kurcata doslova smrdiet, lebo sa priliz vzdialil od reality chuti a voni!!!
Pre mna ma KAZDE jedlo TELO, DUSU a SPOMIENKU.
Telo je surovina. Zial, velmi limitovana financne. Dusa je recept! Kombinacia chuti, fantazia, volnost, vztah, laska..... Spomienka je odozva. Doplnil som kaloricku potrebu, nadzgal som si zaludok, ci mal som zmyslovy zazitok, ktory mi bude evokovat nieco prijemne! Boh nas obdaril 5 zmyslami. U mna je postupnost nasledovna: 1) cuch: z kuchyne sa siri drazdiaca vona. 2) zrak: aj oci jedia, esteticky naservirovane jedlo na hranici umenia renesancnych maliarov.
3) chut: presne v strede. Aktivovane miliony chutovych poharikov, starostlivy vyber jednotlivych sust (pripominam, ze zakl. chute su 4), spravna kombinacia, pohodicka....obcas lepsie ako sex! 4) hmat: vyskusajte si niekedy jest rukami. V Arabskych Emiratoch zo spolocnej misy uzasnu kuracinu a jahnacinu s ryzou, 10 druhov ryb s prilohami, ci obycajne kuracie kridelka, stehna. Ci pecene rebra, alebo obycajny parok. A "ohmatajte" si jazykom li-tchi. To uz nie je eroticke ovocie, ale priam perverzne! ;-D 5) sluch: nemyslim teraz cinknutie poharov, ani sum bubliniek z kvalitneho sektu, dokonca ani zasustanie stejku v rozpalenom oleji. Myslim sum mora ked jete musle, bzukot vciel pri medovych rebierkach, ci vietor v korunach smrekoch pri divine.... Ale to uz veeelmi odbehol, takze s5 ku kurcatu:
- cim dlhsie sa marinuje, tym kratsia tepelna uprava, v rure mi to vychadza na 80-90 min. Otacat, prelievat . Alebo to jednoducho buchnut na kilo soli a po 90 min konzumovat.
- Ziadna marinada, ci "pac" nevytiahne z kurcata tie skodlive sajrajty, ani neodstrani skody sposobene na mase viacrocnym zamrazenim.
Original vegeta ma desiatky napodobenin, drviva vacsina obsahuje glutaman sodny.
- Dobry recept zachrani aj tu najotrasnejsiu surovinu.
- Nebojte sa experimentovat, neriadte sa hmotnostnymi davkami, vypestujte si cit pre mnozstva prisad! Dozjedenia!!!! ;-D
marauder
@2010 : vdaka, ale sklzame do dost tazkej filozofie. Som tazky tradicionalista, takze prevazne pouzivam slovensky transkript. Japonsko je krajina, ktoru som zatial nenavstivil, mam to v plane. Urcite si tam dam Kobe stejk a suši. Tu, na SK sa ho bojim ochutnat, napriek tomu, ze mozgove trasty typu Brano Mojsej si uz bez toho nevedia predstavit zivot.... Fascinuje ma Zen Budhizmus a Šintoizmus, s "vašoku" si ma dost zaskocil. "Go kan" som myslim porovnatelne opisal, "go mi" sa mi zavrtalo do hlavy, neviem si predstavit 5-tu chut, s 5 farbami aj upravami suhlasim. Aj s 5 cestami mam problem, lebo krizovatky maju 4 smery. Co sa tyka japonciny, viem napocitat do 10 (dokonca 4 rozlisujem podla skoly Godžu-riu a Kjoku-Šinkhaj -ši, resp. ion, podľa prefektúry , pozdravit majstra aj starsieho a vymenovať vacsinu uderov a kopov podla prevedenia.
Ale pri tych vsetkych 5-kach mi najviac zarezonovalo: "vyvazenost, suhra, jednoduchost"! Da sa tu najst privela receptv, neskutocne prekombinovnych prisadami, ktore sa casto "biju", prehnane zdlhave postupy jednotlivych ingrediencii a prevazne dokonale nevyvazenych. Som ti uprimne vdacny za "vašoku", dost zasadne to zmeni moj pristup k uprave a konzumacii jedal.... ;-))
2010
@marauder , presne je to mimo tejto stranky, prajem ti aby si sa dostal do Japonska pre mna to bol ako sa hovori "eye opener", a principy Washoku sa daju aplikovat na vsetky jedla napriklad na tradicnu Madarsku cesnakovu...
Cheers



helca103
tá marináda sa mi páči aj celková príprava mäska je podla môjho gusta , obidva spôsoby prípravy vyskúšam.
valeri
niekedy si ako enyklopedia múdry :-)) , ale typicky slovak, nech aké nezdravé, ale v akcii .....no nekup to :-)).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia