Jesenné kurča

Autor receptu: marauder

Nenávidím kuracinu. Kurčatá z Hypermarketov, z Číny, Poľska.... Plné antibiotík a rastových hormónov. Deti 21. storočia z toho vyrastú nad štandart, a pri bežných zápalových ochoreniach potrebujú extrémne dávky antibiotík.... Osobne by som si "kuracie prsia na prírodno" nedal ani na kolenách, s obtiahnutým samopalom pri hlave! Ale je tu akcia, kurča v akcii z 1,99 na 1,79 Eur/kg. No nekúp to. Navyše je tu jeseň....

4-5
porcie
10 minút
príprava
125 minút
na 220 °C

Postup

  1. Kurča rozporcovať: 2x stehná, 2x prsia, 2x krídla. Chrbát sa dá odložiť, prípadne aj s krídlami na polievku. Pripraviť marinádu: olej, soľ, korenie, červená paprika, grilovacie korenie, vegeta, dezertné víno, bylinky, med. Pozor! Osobne som ortodoxný zástanca teórie, že mäso sa cibuľou a cesnakom nedá pokaziť, ale v tomto by som to určite vynechal!
  2. Kusy kurčaťa riadne potrieť marinádou a nechať odstáť aspoň kým sa rozpáli rúra, či prehorí drevené uhlie na grile. V marináde môže postáť aj 2 dni, čím viac presiakne, tým jemnejšia chuť. Ja to robím na 2 spôsoby: obdĺžnikovitý pekáč s roštom - podliate vodou - vrele doporučujem všetkým "Varechárom", alebo na grile, klasicky, na rošte. Každopádne piecť, grilovať, min. hodinu. Kosti sa musia dať vytiahnúť pozvoľna.
  3. Prsia a stehná prerežeme pozdĺžne, aby sa dali otvoriť, ako kniha. Samozrejme namarinovať, posypať mletými orechmi, vložiť plátky hrušiek, prípadne jabĺk a to aj pod kožu, zopnúť špáradlami a každých 20 min otočiť, podliať. Po hodine posypať rascou, petržlenom, provensálskym korením, ešte raz potrieť podľa chuti. Príloha: ovocná ryža, biely chlieb, kompót slivkový, hruškový, džem z tmavého ovocia.