Jemne pikantné hovädzie kúsky

marienkat - fotkamarienkat, 29. júna 2012
Jemne pikantné hovädzie kúsky
Foto: marienkat

Tento recept je špecialita mojho milujúceho manžela.

6-8
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

800 g
1 ks
3 ČL
2 PL
2 ČL
1 ČL
2 ČL
3-4 PL
1 ks veľká
1 PL




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na jemné prúžky. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky. Mrkvu si pokrájame na jemne prúžky.

  2. 2

    Na rozpálenom olivovom oleji opražíme nakrájanú cibuľu. Potom si ju odložíme do pripravenej misky nabok a v tej istej panvici opražíme kúsky mäsa asi 5 minút. Potom pridáme cibuľu, mrkvu, sójovú omáčku a koreniny. Všetko premiešame a zakryjeme pokrievkou. Keď mäso pustí šťavu, pridáme kečup, potom premiešame a po piatich minútach dolejeme asi pohár vody tak aby voda zakryla mäso.

  3. 3

    Dusíme asi hodinu až dve, kým mäso nezmäkne a voda sa neodparí, tak aby zmes nebola po dodusení príliš vodová. Každých 15 minút premiešame a ak je málo vody, tak dolejeme.

Diskusia k receptu

bahadur
Jeden jediný důvod proč do všeho všichni cpete olivový olej to už fakt není jiný tuk?A eště ho hodně rozpálit -omlouvám se,ale to už je sila kam se podívám všude oliváč. Na hovězí podle středoevropských zvyklosti sádlo nebo máslo - už jsem zažil i recept na halibuta (platýz) po eskymácku a pochopitelně s oliváčem.Kde ty olivy ti eskymáci asi pěstují.
wegar
@bahadur olivový olej v stredoeurópskych receptoch fuj, zato sójovka a kečup mňam? To sú totiž najväčšie blafy stredoeurópskych receptov...
marienkat
Asi preto, ze ludia maju pocit, ze sa stravuju neviem ako zdravo ked pouzivaju olivovy olej. Ja som bola zvyknuta cely zivot na slnecnicovy alebo repkovy olej, ktory pouzivala moja mama, ale odkedy som sa vydala, tak pouzivam len olivovy olej, to je kompromis manzelstva, kedze som si zobrala muza, ktory sa chce stravovat zdravo a ma o tom svoje predstavy a jednou z nich je aj olivovy olej. Nejako som sa mu toto nesnazila vyhovarat. Kazdy si vsak moze tento recept upravit ako chce, dajte si olej aky vam vyhovuje alebo mast. Kto je na co zvyknuty. Nie som Jamie Olivier a nemam doma 10 druhov olejov, mam len jeden a ten pouzivam na vsetko.
evanaaa
Ja tiež na mäsá na šťave nepoužívam vždy len olej, ale ak nie samotnú masť, tak si aspoň tú kombinujem s olejom, ale nie s olivovým, ten mi tam dáva nežiadúcu chuť, ale ináč, mám ho a pri niektorých receptoch používam. Toto vypadá byť dobré, tam by som ho nedala, ale je na chuti každého, čo použije.
outback
Vyzerá to veľmi chutne, predpokladám že dosoliť treba podľa chuti, lebo v postupe chýba soľ alebo vegeta, alebo postačí sójovka? Inak veľmi pekný recept, ja mám z mäsa hovädzinku najradšej, už ho mám uložený :-)
tritrek
Len tak pre zaujímavosť a podporu bahadura: olivový olej je zdravý do čerstvých jedál, t.j. do šalátov a pod. NIE je vhodný na tepelnú úpravu, na to je masť, slnečnicový olej, repkový, palmový a pod. Taktiež všeobecná mienka, že sln.olej nie je zdravý je blbosť, ono to je - s mierou.
Ad kečup a sójovka - používať kečup je také československé, ľudia si šetria čas... a sójovka... ja si myslím, že worcester pasuje lepšie k hov.mäsu.

Ale získal som super nápad z tohoto receptu, take díky :)
tritrek
Takže so zmenou sójovka-worcester, kečup-paradajkový pretlak je to bohovské!!!!
marienkat
@tritrek Áno, ďakujem za poučenie.
@outback Pýtala som sa manžela a vraj soľ tam nedáva, takže asi stačí tá sójova omáčka a možno tá zmes diabolského korenia obsahuje tiež soľ.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia