Jemné linecké koláčiky

snezienka11 - fotkasnezienka11, 28. decembra 2012

Ak hladáte recept na výborné linecké koláčiky, tak siahnite po tomto recepte! Minulý rok som dostala recept na linecke a boli tvrdé ako štolverka...neviem prečo. Ale tieto koláčiky sa oplatí určite spraviť . :) Treba ich uschovať a za pár dní sa rozplývajú v ústach. :) P.S Tento receptík sa ľahko zapamätá, kvôli hmotnostiam 3,2,1. :)

20 minút
príprava
5-7 minút
na 180-200 °C

Suroviny

300 g
200 g (alebo Hera)
100 g
10 g
trošku
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky uvedené suroviny dáme do misky a vypracujeme tuhé cesto.

  2. 2

    Keď je hotové, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme cez noc do chladničky. Potom cesto vyberieme a na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na hrúbku 3-5 mm. Vykrajujem rôzne tvary a uložíme ich na suchý plech a pečieme 5 až 7 minút.

  3. 3

    Keď sú upečené zlepujeme ich lekvárom a nakoniec posypeme cukrom. :) Dobrú chuť:)

Diskusia k receptu

45 komentárov k receptu
Mária Hájková, známá autorka kuchařských knih, jejíž knížky považuji za nejlepší, dává do lineckého těsta také sádlo. Já to dělám podle ní a cukroví je výborné!
ja som toho roku robila linecké podľa receptu babkamt, tam tiež išli len žltka a boli vynikajúce krehúčke, už ich niet.
moja roztržitá hlava:-)) tento rok som dala celé vajco aj s bielkom, no nie sú veľmi tvrdé...len trochu:-), pritom ich pečiem vyše 30 rokov, a taký kiks sa mi s nimi ešte nepodaril...
Kodar.
Neviem čo som spravila zle, ale tento rok mám tvrdé linecké koláčiky. (Mačie oči, Ilské tortičky, strojčekové). Pečiem ich už roky podľa tých istých receptov. Poraďte.....
Presne tak! Najlepsi pomer u tohoto druhu cesta je 3:2:1 plus zltok a stipka soli. Tuto mudrost som si precitala v magazine od istej Viedenskej cukrarky :). Krasne sviatky.
vyskúšané je cesto iba žltka,sú stále makkučké,pridám rcp, neskôr,ten pomer súhlasím je to linecké cesto a 3:2:1-znamená,3 diely múka hladká najlepšie špeciál,alebo mlyny súkromné,2 diely tuk-maslo,margarín-hera,dá sa aj pomiešať, 1 diel cukor práškový preosiať,pridať žltok,vanilku,podľa chuti ostatné suroviny-starý vyskúšaný rcp.ktorý sa pečie na oslavy,sviatky,vydrží ak sa tajne nezje alebo neschová..veľa úspechov a radostné pečenie počas Vianoc..všetkým Varecháčom..
Vyše 50 rokov rokov robím tiež 3:2:1 +žltok+vanilkový cukor+citr.kôra,ešte sa nestalo aby sa nepodarili.Už surové cesto musí nádherne voňať...Nechám odstáť 24 hod.keď nebol čas tak aj dlhšie,v chlade cesto vydrží.Keď som urobila veľa,dala som do mrazničky a vydržali aj do Veľkej noci,alebo keď prišla nečakaná návšteva než sa urobila káva alebo čaj boli rozmrazené a mohla som ponúknuť voňavé koláčiky.
linecke kolieska u nas macacie oci naozaj mozem.Idem vyskusat tvoj recept snezienka11 a naozaj ta chvalim ,ze take mlade dievca sa zaujima o kuchynu :o)sikulka
Dobrý deň, čo sa týka krehkosti a chuti je cesto fantastické, no mne sa strašne zle rozvaľkáva. Nie je to také ako keď rozvaľkávam lístkové,alebo kysnuté,ale to cesto sa mi ako keby rozpadáva a to dávam suroviny presne podľa popisu a aj postup a chladnička a podobne všetko je podľa receptu. Čo robím zle?
zdravim vas mama presne ten isty problem ako safira tiez sa mi zle valka mrvi sa mi a rozpadava myslela som si ze je to prave kvoli tym zltkom iba poradte
nemalo by sa mrviť-bo je to klasické linecké cesto..teda mastné cesto..tento pomer 3:2:1..múka:tuk:cukor robím desaťročia..
skús pridať lyžičku kyslej smotany alebo smotanového jogurtu-aby sa ti to dobre spojilo..
zdravim tak velmi pekne dakujem pomohlo pridala som troska jogurtu bieleho a tiez som posluchla radu denisienky a nemiesila som tolko mozno aj to bola chyba ze sa mi lepilo cesto a furt som pridavala muku a mozno z toho sa mi mrvilo takze len som chvilu miesila pridala jogurt dala do chladnicky a super perfektne maslove cesticko lahucko sa valkalo a vykrajovalo dakujem este raz :):):)
krásne, ten recept musím vyskúšať. Ja mám taký, kde sa dáva aj 1/2 lyž. octu, ale potom sú dosť nafúknuté.
Podľa tvojho rp večer spravím cesto, zajtra upečiem.
/slnecnicovka/ som rada, že sa vám koláčiky vydarili. /maxmami/ vás zase ďakujem za pochvalu, veľmi ma potešila. :-) /pepiska2812/ určite ich vyskúšajte, neoľutujete! Čo sa týka toho mrvenia, cesto by sa nemalo dlho miesiť. A treba používať suroviny vtedy ak majú všetky rovnakú teplotu.
Včera som ich robila podla teba a sú VYNIKAJúúúúúCE , možem len , len odporučiť ... dakujem za skvelý receptík ... robila som z dvoch dávok a už pomaly na Vianoce ani neostalo :-D
ja som vcera piekla lencke podla tohot receptu a bola to katastrofa.Cesto stalo cez noc v chladnice,mrvilo sa,lepilo sa,robilo vsetko co nemalo,Mala som z toho strasne nervy.deti sa aspon pohrali pri vykrajovaní. Nakoniec som pridala este jedno zltko a troska muky aby bolo ako tak schpone vykrajovania.Kolace su tvrde,aj na druhy den.Neviem ci sa vratim k tomuto receptu....
@anitka153 neviem prečo to nefungovalo. ja podľa tohto receptu pečiem už druhý rok (iný som ani neskúšala). a nemala som problém. ale tento rok som vyhodila 2 cestá na koláče lebo sa lepili, zle robili, pripálili na formičky. a bolo to múkou! ten istý recept s inou múkou bez jediného problému. a to sa priznám, že cesto mi zmiešava ručný mixér (šľahač) a ručne ho len "dokončím".
dnes som robila podla tohto receptu....no katastrofa....cesto sa hrozne lepi,neda sa vobec vyvalkat,jednym slovom:ako piesok.urcite vyskusam iny recept...


ja som si včera náhodne vybrala tento rcp, zarobila som z dvojitej dávky, časť tuku som nahradila masťou. Dnes som ich piekla a v pohode sa cesto dalo vyvaľkať na tenko, chuťovo sú výborné. Tú masť som skúšala po prvý krát a už pri tom aj ostanem, takže ja dakujem za rcp.
Prosím skúsené "lineckárky"... nerobila som prvý raz... a napriek tomu dnes pečenie horor, teda ani nie pečenie, ako váľkanie... cesto sa trhalo, aj pri múčení lepilo na válček....myslela som, že ho vyhodím... nakoniec som sa však skľudnila a cesto po troške "vytľapkávala" rukou a vykrajovala... hrôza... myslím, že už linecké nebudem piecť nikdy... ale rada by som od skúsených vedela, že kde sa stala chyba... ĎAKUJEM
Ahojte.chcem sa opytat mam spravene cesto v chladnicke a zajtra chcem robit len mam pocit ze je nejake tvrde nebude s tym problem ked budem valkat a vykrajovat.dakujem
@tedroseleny
Ahoj.
Cesto bude tvrdé od stuhnutého tuku.
Musíš ho nechať trochu aklimatizovať sa k
izbovej teplote.Trochu ho môžeš pomačkať aj rukami, aby sa zvláčnilo ..no nie dlho,lebo potom sa pri vaľkaní bude moc lepiť.
Keby si to akože nevystihla a cesto sa ti bude pri valkaní lepiť,tak si ho zakry papierom k pečeniu a tak ho potom vyvaľkaj.Pekné Vianoce a nech sa ti koláče vydaria na jednotku.
Dávajte do receptu iba maslo, nie margarín a nechajte ho zmaknúť pri izbovej teplote. Pridajte trošku bieleho jogurtu aby sa cesto nemrvilo a čo sa týka múky, ja na linecké pečivo i vanilkové rožky používam len Babičkinu voľbu na krehké pečivo. Cesto sa nemusí podariť aj kvoli nevhodnej múke a s touto nič neskazíte
Síce nie sú Vianoce ale idem piecť podľa tohto receptu. Ja som dávala celé vajíčka, možno preto neboli také ako od mojej babičky. Dúfam, že len so žĺtkami sa podaria. Držte palce :-)

Pridaj komentár k receptu: