Jednoduchý srvátkový chlieb fotorecept

srnka77 - fotkasrnka77, 18. júna 2015
Jednoduchý srvátkový chlieb (fotorecept)
Foto: srnka77

Pravidelne robievam tvaroh z mlieka od kravičiek, ktoré osobne poznáme, a z tohto procesu ostáva značné množstvo srvátky. Pretože nerada vyhadzujem potraviny, našla som Zobraziť celý popisPravidelne robievam tvaroh z mlieka od kravičiek, ktoré osobne poznáme, a z tohto procesu ostáva značné množstvo srvátky. Pretože nerada vyhadzujem potraviny, našla som si spôsob využitia tejto druhotnej suroviny. Dávnejšie som na internete videla video o príprave nemieseného chleba z vody, múky, droždia a soli. Postupne som si recept prispôsobila čo do surovín, ako aj postupu. Odvtedy tento chlieb pečiem pomerne často – príprava je ľahká, blesková a nezašpiním si ani dosku, ani ruky.

10 minút
príprava
45 minút
na 230 °C/190 °C

Suroviny

1 kg
0,7 l
1,5 ČL
5 g
1 ČL




Postup

  1. 1

    Po výrobe tvarohu si vzniknutú srvátku naporciujem po 0,7 litra do vhodných nádob a zamrazím. Keď idem piecť, jednu dávku si dám vopred rozmraziť. Ostatné prísady mám vždy doma. Používam pol balíčka droždia, pričom si cesto pripravím zvyčajne pred spaním, nechám ho kysnúť pri izbovej teplote a ráno pokračujem. Ak potrebujem cesto udržať na uzde viac hodín, dám ho kysnúť do chladničky. Ak naopak potrebujem chlieb rýchlejšie, použijem celý balíček droždia. V závislosti od vonkajšej teploty sa chlieb v tom prípade dá stihnúť za 4 – 5 hodín. Čistá práca však zaberie len pár minút.

    Jednoduchý srvátkový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mise zmiešam múku so soľou, droždím a rascou. Do zmesi prilejem srvátku. Zvyknem pridať aj 2 – 3 lyžice pšeničných otrúb, ale minuli sa mi. Múku niekedy obohatím ražnou a celozrnnou pšeničnou v množstve spolu zhruba 1/5 z celkovej hmotnosti múky (= doplním T650 do 1 kg).

    Jednoduchý srvátkový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Varechou zmiešam všetky suroviny, pričom úplne stačí, aby sa zhruba spojili. Trvá to tak minútku.

    Jednoduchý srvátkový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Misu prikryjem pokrievkou, ktorá vnútri udrží akurátnu klímu. Nechám pri izbovej teplote kysnúť do rána (ak je príliš teplo, nechám cesto radšej v špajzi alebo v chladničke).

    Jednoduchý srvátkový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po večernom zmiešaní mám ráno cesta minimálne do pol misy. Vezmem varechu a premiesim ho. Stačí pol minúty. Znova ho nechám kysnúť, teraz už na teplom mieste.

    Jednoduchý srvátkový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po nejakej hodinke je cesto slušne nakysnuté. Opäť ho krátko premiesim varechou. V pôvodnom postupe sa cesto naťahovalo a prekladalo, ako sa bežne robí pri nemiesených chleboch. Po čase mi to však začalo liezť na nervy.

    Jednoduchý srvátkový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Druhý raz premiesené cesto premiestnim do vhodnej nádoby, ktorá bude určovať tvar chleba (ja používam dostatočne hlbokú oválnu zapekaciu misu), vystlanej dobre pomúčenou utierkou alebo plienkou.

    Jednoduchý srvátkový chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pomúčim aj vrch cesta, prekryjem ho koncami utierky a nechám pekne nakysnúť, netrvá to už ani hodinu. Treba sa vyvarovať umiestneniu nádoby s cestom na príliš teplý povrch, lebo sa cesto zospodu prilepí na utierku, čo neskôr skomplikuje vyklopenie na plech.

    Jednoduchý srvátkový chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Počas kysnutia nechám vyhriať rúru na najvyššiu teplotu (250 °C), pričom sa v rúre zároveň nahrievajú aj plechy. Chlieb sa pečie zo začiatku prikrytý, vhodné sú teda napríklad dva pekáče alebo dostatočne hlboké plechy, prípadne zapekacie misy a pod. Keď je rúra s plechmi vyhriata a cesto pekne nakysnuté, spodný plech vytiahnem z rúry, obidvomi rukami uchopím nádobu s cestom a vyklopím ho na rozhorúčený plech. Netreba podsypávať ďalšiu múku, ale v tomto bode je potrebné pracovať čo najrýchlejšie. Ostrým nožom alebo žiletkou chlieb narežem, aby mohla unikať para, rýchlo prikryjem druhým nahriatym plechom a dám piecť, ale pozor, teplotu znížim na 230 °C. Po 30 minútach opatrne zložím a odstránim vrchný plech, teplotu ešte znížim na 190 °C a odokrytý chlieb pečiem ďalších 15 minút.

    Jednoduchý srvátkový chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po dohromady 45 minútach pečenia rúru vypnem, chlieb pridvihnem na okraj plechu, aby sa zospodu nezaparil a pri otvorených dvierkach ho nechám v rúre pozvoľna vychladnúť.

    Jednoduchý srvátkový chlieb (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Hotový čerstvý chlebík po zaklopkaní na spodok krásne zaduní. Má rustikálnu chrumkavú kôrku a mäkučkú striedku, ktorá je vďaka srvátke príjemne vláčna a voňavá. Srvátka sa dá bez problémov nahradiť vodou, chlieb je vtedy však o niečo drsnejší.

    Jednoduchý srvátkový chlieb (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekný chlieb.
radost
šikovné žieňa..určite chutný chlieb..podrobný popis..:-)
kukulienka71
ukladám si ho, ´další dobrý recept na využitie srvátky. Tvoj chlebík vyzerá krásne, 5*
methi
Aj ja davam srvatku z tvarohu do chleboveho cesta. Krasny.
terinka55
Parádny chlebík, určite aj veľmi chutný. Pochvala ako "starému mazákovi"!
elixir
Tento chlebík, tvaroh, zopár redkvičiek a už len hrče za ušami... :)
kika1212
krásny výsledok, to nočné kysnutie (myslím cesta) :-) ma celkom láka, musím vyskúšať
jozka2
Krasny chlebik a servatku nevylievaj ale vypijte je zdravsia ako tvaroh samotny.
jaalenka
Veľmi pekný chlebík. Chcem sa len opýtať či nepridávaš ku kvasniciam trochu cukru, lebo ja vždy pridávam aby mi vykysli.
enapo
Krasny chlebik akurat mam srvatku co som robila syr tak zuzitkujem
1x tinamx
babidka
Chlebik mas krasny .Ja srvatku pouzivam uz roky nielen na chlieb ale aj na pecivo a kolace , tak to robievali "sporovlive " kucharky u nas odjakziva :-)
srnka77
Veľmi pekne ďakujem za všetky milé komentáre, potešili! :)

@jaalenka : Nie, nič ďalšie okrem uvedených surovín tam netreba. Cukor podľa mňa funguje len ako urýchľovač, ale kvasinky si s múkou poradia v pohode aj bez neho (len teda o niečo pomalšie). Dlho som pekávala chlieb podľa toho pôvodného receptu na nemiesený chlieb, ktorý som spomínala, kam ide ozaj len múka, voda, soľ a droždie (príp. rasca). A stačí to, mám to bohato odskúšané.
sabbi
Dobrý deň chcem sa spýtať či sa tá srvátka môže mraziť nikde som nenašla o nej o mrazení . Či je v pohode po rozmrazení a chlebík som skúšala robiť včera ten je úžasný
Ďakujem