Jednoduchý srvátkový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: srnka77

Pravidelne robievam tvaroh z mlieka od kravičiek, ktoré osobne poznáme, a z tohto procesu ostáva značné množstvo srvátky. Pretože nerada vyhadzujem potraviny, našla som si spôsob využitia tejto druhotnej suroviny. Dávnejšie som na internete videla video o príprave nemieseného chleba z vody, múky, droždia a soli. Postupne som si recept prispôsobila čo do surovín, ako aj postupu. Odvtedy tento chlieb pečiem pomerne často – príprava je ľahká, blesková a nezašpiním si ani dosku, ani ruky.

10 minút
príprava
45 minút
na 230 °C/190 °C

Postup

  1. Po výrobe tvarohu si vzniknutú srvátku naporciujem po 0,7 litra do vhodných nádob a zamrazím. Keď idem piecť, jednu dávku si dám vopred rozmraziť. Ostatné prísady mám vždy doma. Používam pol balíčka droždia, pričom si cesto pripravím zvyčajne pred spaním, nechám ho kysnúť pri izbovej teplote a ráno pokračujem. Ak potrebujem cesto udržať na uzde viac hodín, dám ho kysnúť do chladničky. Ak naopak potrebujem chlieb rýchlejšie, použijem celý balíček droždia. V závislosti od vonkajšej teploty sa chlieb v tom prípade dá stihnúť za 4 – 5 hodín. Čistá práca však zaberie len pár minút.
  2. V mise zmiešam múku so soľou, droždím a rascou. Do zmesi prilejem srvátku. Zvyknem pridať aj 2 – 3 lyžice pšeničných otrúb, ale minuli sa mi. Múku niekedy obohatím ražnou a celozrnnou pšeničnou v množstve spolu zhruba 1/5 z celkovej hmotnosti múky (= doplním T650 do 1 kg).
  3. Varechou zmiešam všetky suroviny, pričom úplne stačí, aby sa zhruba spojili. Trvá to tak minútku.
  4. Misu prikryjem pokrievkou, ktorá vnútri udrží akurátnu klímu. Nechám pri izbovej teplote kysnúť do rána (ak je príliš teplo, nechám cesto radšej v špajzi alebo v chladničke).
  5. Po večernom zmiešaní mám ráno cesta minimálne do pol misy. Vezmem varechu a premiesim ho. Stačí pol minúty. Znova ho nechám kysnúť, teraz už na teplom mieste.
  6. Po nejakej hodinke je cesto slušne nakysnuté. Opäť ho krátko premiesim varechou. V pôvodnom postupe sa cesto naťahovalo a prekladalo, ako sa bežne robí pri nemiesených chleboch. Po čase mi to však začalo liezť na nervy.
  7. Druhý raz premiesené cesto premiestnim do vhodnej nádoby, ktorá bude určovať tvar chleba (ja používam dostatočne hlbokú oválnu zapekaciu misu), vystlanej dobre pomúčenou utierkou alebo plienkou.
  8. Pomúčim aj vrch cesta, prekryjem ho koncami utierky a nechám pekne nakysnúť, netrvá to už ani hodinu. Treba sa vyvarovať umiestneniu nádoby s cestom na príliš teplý povrch, lebo sa cesto zospodu prilepí na utierku, čo neskôr skomplikuje vyklopenie na plech.
  9. Počas kysnutia nechám vyhriať rúru na najvyššiu teplotu (250 °C), pričom sa v rúre zároveň nahrievajú aj plechy. Chlieb sa pečie zo začiatku prikrytý, vhodné sú teda napríklad dva pekáče alebo dostatočne hlboké plechy, prípadne zapekacie misy a pod. Keď je rúra s plechmi vyhriata a cesto pekne nakysnuté, spodný plech vytiahnem z rúry, obidvomi rukami uchopím nádobu s cestom a vyklopím ho na rozhorúčený plech. Netreba podsypávať ďalšiu múku, ale v tomto bode je potrebné pracovať čo najrýchlejšie. Ostrým nožom alebo žiletkou chlieb narežem, aby mohla unikať para, rýchlo prikryjem druhým nahriatym plechom a dám piecť, ale pozor, teplotu znížim na 230 °C. Po 30 minútach opatrne zložím a odstránim vrchný plech, teplotu ešte znížim na 190 °C a odokrytý chlieb pečiem ďalších 15 minút.
  10. Po dohromady 45 minútach pečenia rúru vypnem, chlieb pridvihnem na okraj plechu, aby sa zospodu nezaparil a pri otvorených dvierkach ho nechám v rúre pozvoľna vychladnúť.
  11. Hotový čerstvý chlebík po zaklopkaní na spodok krásne zaduní. Má rustikálnu chrumkavú kôrku a mäkučkú striedku, ktorá je vďaka srvátke príjemne vláčna a voňavá. Srvátka sa dá bez problémov nahradiť vodou, chlieb je vtedy však o niečo drsnejší.