Jednoduchý perkelt z hovädziny

sracz - fotkasracz, 8. júla 2010
Jednoduchý perkelt z hovädziny
Foto: sracz

Guľáše, perkelty, paprikáše - kto by ich nemal rád! Naviac vo mne evokujú spomienky na kuchyňu mojej mamky a babičky. Ledva sme sa, spolu Zobraziť celý popisGuľáše, perkelty, paprikáše - kto by ich nemal rád! Naviac vo mne evokujú spomienky na kuchyňu mojej mamky a babičky. Ledva sme sa, spolu s bratom a otcom, vedeli dočkať na chvíľu pred ukončením varenia perkeltu, kedy sme v stave malej Anyucinej bdelosti rýchlo namáčali už pripravené krajce chleba do jeho horúcej šťavy. Ešteže sa mamka i Lady Ann naučili variť toto jedlo s vynikajúcou chuťou s dvojitou - double - dávkou šťavy, ináč by nebolo čo dať na tanier. Varím ho podnes a rád aj za morom.

4
porcie
12´ minút
príprava

Suroviny

0,6 kg
4÷6 PL
1 ks
4÷6 strúčiky
1 l
2 PL
1 PL
1 ČL
2 PL
3 PL
1÷2  PL




Postup

  1. 1

    veľkú červenú cibuľu postrúhame a urestujeme do „sklovita“ na olivovom oleji (môžeme použiť aj slnečnicový alebo kukuričný); súčasne umyjeme, osušíme a na ~ 3 cm kocky pokrájame hovädzie mäso; pridáme do hrnca s urestovanou cibuľou a dusíme až mäso „zbelie“.

  2. 2

    pridáme pretlačený (prelisovaný) cesnak, obe práškové papriky, MČK, čerstvo nastrúhaný (prelisovaný) ďumbier (zázvor); kápiovú pomazánku (jemný kečup); premiešame a ~ 60´dusíme pri strednej teplote, až múso „pustí“ vlastnú šťavu; ja po tomto čase pridám do šťavy štipku (na konci noža) sódy bicarbóny, ktorá pomôže mäsku rýchlejšie zmäknúť; podlejeme ½ l vývaru (kto chce mať pörkölt menej kalorický môže vývar nahradiť horúcou vodou), okorenáme vegetou, premiešame a dusíme ďalších ~ 60´, pri minimálnej (udržiavacej) teplote, až mäsko získa nami požadovanú konzistenciu; priebežne premiešavame a podľa potreby postupne podlievame 2. ½ l vývaru.

    Jednoduchý perkelt z hovädziny - obrázok 2
  3. 3

    Servírovanie: samostatne na plytkých tanieroch s chlebíkom, pečivom, zemiakmi, knedľou alebo cestovinou, ale jeho fantastická chuť vynikne zvlášť s prívarkami všetkého druhu. V tom prípade podávame v hlbokých tanieroch, v poradí prívarok, perkelt a polejeme šťavou, s chlebíkom (pečivom), namočeným v šťave, alebo so zemiakmi, ak sme ich neuvarili v prívarku. Alebo si zvoľte, prosím, vlastnú kombináciu podľa Vašej chute, podľa Vašich možností! Podávané množstvo (zvlášť u mužov) sa reguluje – spravidla – podľa toho, kto koľko smie, môže a vládze. Pozor!!! Prudko jedlé!

Diskusia k receptu

jody
Toto chcem ale okamžite, idem hľadať nonstop obchod... :-)
evanaaa
No, cesnak do perkeltu, či paprikášu nedáva, včera som robila kurací, halušky sa mi už robiť nechcelo, tak som uvarila kolienka ( celozrnné). Mne to skôr pripomína guláš, vedˇaj tie suroviny, zväčša , sú podobneé, ale na chuti to neuberá, či sa to nazve tak, či onak.
evanaaa
....a nie prívarok, ale príloha. Prepáč sracz, že opravujem. A veľa šťavy má rád aj môj manžel, je jedno aké mäso ( dusené) robím.
frezia68
Ešte som perkelt z hovädzieho nerobila(teľací,kurací,bravčový),tak ma inšpiruješ.A tiež robím veľa šťavy,lebo tá chutí dosť často lepšie,ako mäso......a na kápiovú pomazánku sa chystám :-))
bambulka51
Ahoj @ sracz,ďakujem za dobrý,čo až vynikajúci tip.Mňa napadlo,že by som ten perkelt skúsila so sojových granúl ...ešte raz díky"
zitar
Áno, toto pripomína detstvo, veľmi často bolo u nás na stole, či už z bravčového, hovädzieho, alebo kuracieho mäsa a s nokerlami, väčšinou. Ale samozrejme je perkelt vynikajúci aj na p r í v a r k y .
To je priam pochúťka a k tomu ten chlebík.........
frezia68
@sr ácz-opravujem :napísala som perkelt a myslela na paprikáš(lebo na fotke má takú peknú farbu).Jasné,že som perkelt robila aj z hoväda,nechcem ostať v hanbe :-)))
bambulka51
Perkelt nakoniec robím s bravčového mäsa,manžel si ,,presadil........ha,ha,ha....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia