Jednoduchý perkelt z hovädziny

Autor receptu: sracz

Guľáše, perkelty, paprikáše - kto by ich nemal rád! Naviac vo mne evokujú spomienky na kuchyňu mojej mamky a babičky. Ledva sme sa, spolu s bratom a otcom, vedeli dočkať na chvíľu pred ukončením varenia perkeltu, kedy sme v stave malej Anyucinej bdelosti rýchlo namáčali už pripravené krajce chleba do jeho horúcej šťavy. Ešteže sa mamka i Lady Ann naučili variť toto jedlo s vynikajúcou chuťou s dvojitou - double - dávkou šťavy, ináč by nebolo čo dať na tanier. Varím ho podnes a rád aj za morom.

4
porcie
12´ minút
príprava

Postup

  1. veľkú červenú cibuľu postrúhame a urestujeme do „sklovita“ na olivovom oleji (môžeme použiť aj slnečnicový alebo kukuričný); súčasne umyjeme, osušíme a na ~ 3 cm kocky pokrájame hovädzie mäso; pridáme do hrnca s urestovanou cibuľou a dusíme až mäso „zbelie“.
  2. pridáme pretlačený (prelisovaný) cesnak, obe práškové papriky, MČK, čerstvo nastrúhaný (prelisovaný) ďumbier (zázvor); kápiovú pomazánku (jemný kečup); premiešame a ~ 60´dusíme pri strednej teplote, až múso „pustí“ vlastnú šťavu; ja po tomto čase pridám do šťavy štipku (na konci noža) sódy bicarbóny, ktorá pomôže mäsku rýchlejšie zmäknúť; podlejeme ½ l vývaru (kto chce mať pörkölt menej kalorický môže vývar nahradiť horúcou vodou), okorenáme vegetou, premiešame a dusíme ďalších ~ 60´, pri minimálnej (udržiavacej) teplote, až mäsko získa nami požadovanú konzistenciu; priebežne premiešavame a podľa potreby postupne podlievame 2. ½ l vývaru.
  3. Servírovanie: samostatne na plytkých tanieroch s chlebíkom, pečivom, zemiakmi, knedľou alebo cestovinou, ale jeho fantastická chuť vynikne zvlášť s prívarkami všetkého druhu. V tom prípade podávame v hlbokých tanieroch, v poradí prívarok, perkelt a polejeme šťavou, s chlebíkom (pečivom), namočeným v šťave, alebo so zemiakmi, ak sme ich neuvarili v prívarku. Alebo si zvoľte, prosím, vlastnú kombináciu podľa Vašej chute, podľa Vašich možností! Podávané množstvo (zvlášť u mužov) sa reguluje – spravidla – podľa toho, kto koľko smie, môže a vládze. Pozor!!! Prudko jedlé!