Jednoduchý jablčník s makom fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 8. septembra 2010
Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept)
Foto: tatranka

V období jabĺčok,tento recept mávame častejšie na stole. Je občerstvujúci a jeho príprava nezaberie veľa času.

25 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
100 g
pol  balíčka
250  g
200  g
1  lyžička
trochu
1  ks
Plnka:
1000  g
 podľa kysl.jabĺk
1  lyžička
5  lyžíc




Postup

  1. 1

    Ingrediencie,ktoré budeme potrebovať.

    Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyté jablká /pretože šupky a jaderníky ešte budeme spotrebovávať/ očistíme.Postrúhame na hrubšom strúhadle.

    Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mak pomelieme.

    Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Spracujeme cesto a necháme ho trochu oddýchnuť.

    Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozdelíme na dve polovice.

    Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyvaľkame na pomúčenej doske na veľkosť plechu.

    Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prenesieme na válčeku na plech.

    Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Uložíme a upravíme.

    Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do zomletého maku,pridáme 4 lyžice práškového cukru.Premiešame.

    Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Spojíme s jablkami,ktoré dosladíme podľa kyslosti jabĺk.

    Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Plnku naložíme na cesto.

    Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Zakryjeme druhou polovicou cesta ozdobíme radielkom a cesto popicháme,aby para s jabĺčok mohla unikať a koláč sa nenadul.

    Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ako som sľúbila,pripájam nápoj z odpadu,ktorý vzniká pri čistení jabĺčok.Všetky predtým poumývané šupky aj jaderníky dám variť ako kompót do mäkka. Pridám 1,5 l vody na množstvo z 1 kg jabĺk,3 voňavé klinčeky,škoricu pre chuť a umytú šupku z citróna.Keď je všetko uvarené do mäkka,vývar precedím.Do extraktu dám lyžicu medu,3 kocky zmrazenej citrónovej šťavy a 5 lyžíc kryštálového cukru.Nechám prevrieť. Potom je už len na vás,či extrakt pijete horúci,alebo studený. Máte dobrý pocit,že nič nevyšlo na zmar.

    Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

jezibabka1
@tatranka poznám tento koláčik, ale bez maku a keďže mi chutí, tak najbližšie skúsim aj s makom, lebo bude určite ešte lepší:) no a spracovanie toho zbytku - SUPER:) ja šupky len vysuším a potom robím čaj, ale toto vyskúšam:)
tatranka
Vieš,že aj ja suším šupky?No poradím ti.Kým sú vlhke a dávam ich na sušenie,pováľam ich v nastrúhanej citrónovej kôre a tak potom necham jablčné šupky obschnúť.Skús!Čajik z nich nemá chybu.
elisticka
Martuška hned som vedela že je tvoj receptík:-)))aj ja ho robievam je vynikajuci!!! a ten odpad to by ma nenapadlo:-)) ked okrajujem vnúčikovi jablčko lebo on nechce šupku tak ju šupnem sebe do úst a nevyhodím:-))) ale vyskúšam aj ten čajiík....
evasik
Tak to je niečo pre mňa, keďže mám rada rýchle pečenie. Vyskúšam. ďakujem.
Môžem sa spýtať, ako si tie fotky robíš a pridávaš k receptu? Mne sa to zdá veľmi náročné a zdĺhavé. Ale je to na predstavivosť a vzbudenie chuti k jedlu super. Veď aj oči jedia.
babav
Tatranka,dalsi chutny kolacik z tvojej kucharskej knihy;niet co dodat iba pochvalit!
tatranka
@evasik Pri varení fotím,tak ako každá vareškárka,ktorá chce mať recept foto -dokumentáciou.Robievam po dve snímky pretože niekedy nie som s fotkou spokojná.Prekontrolujem,vyradím čo sa mi nepáči a až tak zakladám na varechu.Tu je tak ohromný návod na vareche,že sa nemôžeš pomýliť.A ak aj áno,chyba sa dá vždy napraviť.Len to skús.Začať sa nejako musí.Odvahu.
alexdidi
Koláčik je výborný, tiež ho robievam, ale ten nápoj to je super...
jerica
@tatranka , stále sa niečo nové naučím , podusené jablká robievam s orechami . S makom som nerobila , určite tvoj recep : mak s jablkami vyskúšam , výborný nápad so šťavičkou(pre nás odpad) . Ty dávaš surové jabĺčka na cesto , ja dávam podusené jablká , ale to je iný recept "jablkové pyté" keď mám viac jabĺk , očistené , pokrájané podusím , pridám citrónovú šťavu , dám do pohárov .Rcp. odkladám KK.
tatranka
Teším sa,že ste si každá niečo nové našli.Presne ta,vždy je možnosť sa niečo nové naučiť.Celý život sa učíme.
klaura
tiež tu mám tento výborný koláčik ...
palokuchki
Tatranka dakujem za dobry napad ako vyuzit supky z jablk. Tych tu mame naozaj dost. Len keby ten mak bol. Vzdy ked pridem na Slovensko, nemozem sa dojest jedal s makom.
celka
Tento koláč jsem pekla ale bez máku. S mákem to může být zajímavá chuť. Jablkové slupky také vařím a přidávam tam kolečka pomeranče
nebo citrónu.
bedrunka
Žienky, ste super kuchárky a sršíte nápadmi jedna radosť. Recepty pribúdajú ako huby po daždi, ale kto to všetko stačí odskúšať a okoštovať? Temer na všetko mi slinky tečú, a rada by som všetko otestovala ale potom by zo mňa bola už len guľa guľatá. Závidím tým, čo sa môžu dopráskať do Božej chuti a nevidno to na nich.
marienka44
Dakujem za recept, prave mam zomlety mak, ktory vystal zo slivkovych knedlikov. Aj jablka mam v spajzi, tzv. strudlovky. Asi v sobotu mucnik urobim, zajtra cestujem na ortop. vysetrenie do Novych Zamkov.
glosterka
Millá @Tatranka , mám odpísaný recept, aj uložený v KK, večer Ti dám vedieť ako chutil rodine. Ja také nemôžem ani len okoštovať, tak sa aspoň nadýcham vône... Papa a pekný slnečný deň Ti prajem! A vďaka za super recept!
glosterka
PS: A s tým nápojom to je skvelý a rozumný nápad! Aspoň ten nápoj si dám...:-)
tatranka
@glosterka
ďakujem za prianie pekného dňa.Dúfam,že tvojim blízkym bude koláčik chutiť.Na druhej strane tebe jablčkovi čaj,bude určite chutiť.
kata50
Tento recept som s jablkovo-makovou plnkou som nepoznala...do tejto chvíle. Už aj si ho ukladám. Je fajn, že stále niekto pripomenie aj staršie recepty:-))
hubata
Aj ja som robila len s jablkami - bez maku, príležitostne vyskúšam aj s makom.
Ja som nadšená využitím odpadu, lebo takisto som posušila len šupy a tie som v zime pridávala na ovoňanie obyčajného čierneho čaju. Vynikajúci nápad, vďaka - len malá prosba: nemôžeš ho dať do receptov, nech si ho uložíme do KK. Takto si ho musíme každá opisovať a zapatroší sa nám. Ukladám koláčik, bue vynikajúci s makom, si veľmi šikovná gazdiná @tatranka.
zdenka1009
Musím pochváliť tento recept.Prvý krát som ho robila ešte v auguste. S cestom sa výborne pracuje aj som jablkovú plnku som postrašila makom.Keď je teraz sezona jablk vrelo doporučujem vyskúšať. Čaj s jabkových šupiek som varila včera, nemá chybu.
tatranka
@hubat á teším sa,že si ocenila aj ten nepodstatný dodatok ku koláčiku,čaj z jablkového odpadu,pri pečení akéhokoľvek jablčníka,preto že ja to tak robí.
Nehnevaj sa,ale nebudem zadávať nový recept.A ďakujem za pochvalu,ktorej sa teším.
glosterka
@tatranka , píšem Ti až teraz. Z koláčika zostali posledné kúsky ešte na dnes. Trošku som vylepšila plnku: dala som 1 kg načistených jabĺčok, 100 g mletého maku a 50 g hrozienok. Je vynikajúci!!! ;-) ;-) - odkazuje rodina. Veľmi chutil a našej 85 ročnej babke a 91 ročnému dedkovi :-).
Papa a všetko dobré Ti prajem!
tatranka
@glosterka No vidíš,tak ja zase môžem urobiť na budúce plnku podľa teba. Teším sa,že koláčik chutil.Pozdravujem starkých.
glosterka
@tatranka , bola to mňamka. Kľudne vyskúšaj ;-). Ja teraz robím väčšinou makové kvôli svokrovi. Mal úraz na kostrči...:-( a musí papať kvôli vápniku mak, pije mlieko... snaží sa... Tak som do Tvojej plnky dala o niečo viac maku = 100 g mletého atď... Nádherne to voňalo. No a ja si vyváram a vypekám všeličo špaldové, lebo iné sa mi papať nedá...
Ďakujem za pozdrav, odovzdám ho rada starkým, keď s nimi budem :-). Potešia sa.
milo60
@Tatranka - cha, cha, cha... to byl běh :-) a hned vysvětlím. Dostal jsem hodně jablek, tak koukám po různých receptech, co s těmi jabky. Mimo jiné jsem četl, že slupky (šupky) usušit a se skořici na "dobrý" čaj. Tak jsem sušil, sušil, včera je trochu podrtil na menší kousky, aby to nebyly takové dlouhé pásy, nabral 3 ČL drtě vrchovatě a s 1ČL zarovnanou mleté skořice a zalil to horkou vodou do 3dcl hrníčku. Po deseti minutách jsem šel na "koštovku", pak za dalších 10 minut znova - mno, světla voda s trochou skořicové vůně. Kam se to hrabe na kupované jablíčko skořicové čaje. Někde asi dělám chybu a nevím kde.
Ale proč ten smích...? Teď jsem si okrájel jablíčka a proto, že se mi nepovedl čaj ze sušených slupek, tak ty čerstvě okrájené jsem dal do igelitového pytlíku a pak ještě do dalšího, aby to náhodou nevyteklo a ... šup do koše. No a teď koukám po nějakém, pro chlapa, jednoduchém receptu na jableční koláč a vidím Vás návod na "nápoj z odpadu". Tak jsem vylítl k tomu koši... to byly "fukoty, že až" (jak říkával komik Milan Markovič). A už se "odpad" vaří. Ale s chuti jsem se nasmál, že si při tom experimentování s pečením a vařením i zasportuji. Díky za návod.
milo60
@tatranka - tak teď už tady usrkávám horký (horúci) nápoj z toho "jablečného odpadu" dle Vašeho návodu a ... SUPER! Má to vůni, chuť jako skutečně jablíčkový čaj se skořici... Mě napadlo, že ty malinké a nepěkné jablíčka zbavím různých ošklivosti, nakrájím na měsíčky a dopadnou jak ten odpad. Předpokládám, že budu muset dát hodně více vody, protože to bude z těch jablek asi pěkně husté.... Ještě jednou děkuji za recept....
tatranka
@milo60 tvoje komentáriky ma pobavili.Áno čajik robím hneď z prevareného a precedeného odpadu - z čerstvého..Aj z vnútorných jablčkových srdiečok.Veď vlastne aj kôstky majú silu.Keď suším jablčné šupky,tak len pre dobrú vôňu.Ale zo sušených šupiek odvar nerobím.Tak ako píšeš.Tie už potom takú silu nemajú.
Ako čítam, trochu si si zašportoval a preto nie len z nápoja si niečo získal pre zdravie.
Som rada,že si sa aj ty celkom dobre zabavil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia