Foto: tatranka
V období jabĺčok,tento recept mávame častejšie na stole. Je občerstvujúci a jeho príprava nezaberie veľa času.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
100 g |
|
pol balíčka |
|
250 g |
|
200 g |
|
1 lyžička |
|
trochu |
|
1 ks |
|
|
|
Plnka: | |
1000 g |
|
podľa kysl.jabĺk |
|
1 lyžička |
|
5 lyžíc |
|
Postup
-
1
Ingrediencie,ktoré budeme potrebovať.
-
2
Umyté jablká /pretože šupky a jaderníky ešte budeme spotrebovávať/ očistíme.Postrúhame na hrubšom strúhadle.
-
3
Mak pomelieme.
-
4
Spracujeme cesto a necháme ho trochu oddýchnuť.
-
5
Cesto rozdelíme na dve polovice.
-
6
Vyvaľkame na pomúčenej doske na veľkosť plechu.
-
7
Prenesieme na válčeku na plech.
-
8
Uložíme a upravíme.
-
9
Do zomletého maku,pridáme 4 lyžice práškového cukru.Premiešame.
-
10
Spojíme s jablkami,ktoré dosladíme podľa kyslosti jabĺk.
-
11
Plnku naložíme na cesto.
-
12
Zakryjeme druhou polovicou cesta ozdobíme radielkom a cesto popicháme,aby para s jabĺčok mohla unikať a koláč sa nenadul.
-
13
Ako som sľúbila,pripájam nápoj z odpadu,ktorý vzniká pri čistení jabĺčok.Všetky predtým poumývané šupky aj jaderníky dám variť ako kompót do mäkka. Pridám 1,5 l vody na množstvo z 1 kg jabĺk,3 voňavé klinčeky,škoricu pre chuť a umytú šupku z citróna.Keď je všetko uvarené do mäkka,vývar precedím.Do extraktu dám lyžicu medu,3 kocky zmrazenej citrónovej šťavy a 5 lyžíc kryštálového cukru.Nechám prevrieť. Potom je už len na vás,či extrakt pijete horúci,alebo studený. Máte dobrý pocit,že nič nevyšlo na zmar.
Môžem sa spýtať, ako si tie fotky robíš a pridávaš k receptu? Mne sa to zdá veľmi náročné a zdĺhavé. Ale je to na predstavivosť a vzbudenie chuti k jedlu super. Veď aj oči jedia.
nebo citrónu.
ďakujem za prianie pekného dňa.Dúfam,že tvojim blízkym bude koláčik chutiť.Na druhej strane tebe jablčkovi čaj,bude určite chutiť.
Ja som nadšená využitím odpadu, lebo takisto som posušila len šupy a tie som v zime pridávala na ovoňanie obyčajného čierneho čaju. Vynikajúci nápad, vďaka - len malá prosba: nemôžeš ho dať do receptov, nech si ho uložíme do KK. Takto si ho musíme každá opisovať a zapatroší sa nám. Ukladám koláčik, bue vynikajúci s makom, si veľmi šikovná gazdiná @tatranka.
Nehnevaj sa,ale nebudem zadávať nový recept.A ďakujem za pochvalu,ktorej sa teším.
Papa a všetko dobré Ti prajem!
Ďakujem za pozdrav, odovzdám ho rada starkým, keď s nimi budem :-). Potešia sa.
Ale proč ten smích...? Teď jsem si okrájel jablíčka a proto, že se mi nepovedl čaj ze sušených slupek, tak ty čerstvě okrájené jsem dal do igelitového pytlíku a pak ještě do dalšího, aby to náhodou nevyteklo a ... šup do koše. No a teď koukám po nějakém, pro chlapa, jednoduchém receptu na jableční koláč a vidím Vás návod na "nápoj z odpadu". Tak jsem vylítl k tomu koši... to byly "fukoty, že až" (jak říkával komik Milan Markovič). A už se "odpad" vaří. Ale s chuti jsem se nasmál, že si při tom experimentování s pečením a vařením i zasportuji. Díky za návod.
Ako čítam, trochu si si zašportoval a preto nie len z nápoja si niečo získal pre zdravie.
Som rada,že si sa aj ty celkom dobre zabavil.