Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
V období jabĺčok,tento recept mávame častejšie na stole. Je občerstvujúci a jeho príprava nezaberie veľa času.
25 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Ingrediencie,ktoré budeme potrebovať.
- Umyté jablká /pretože šupky a jaderníky ešte budeme spotrebovávať/ očistíme.Postrúhame na hrubšom strúhadle.
- Mak pomelieme.
- Spracujeme cesto a necháme ho trochu oddýchnuť.
- Cesto rozdelíme na dve polovice.
- Vyvaľkame na pomúčenej doske na veľkosť plechu.
- Prenesieme na válčeku na plech.
- Uložíme a upravíme.
- Do zomletého maku,pridáme 4 lyžice práškového cukru.Premiešame.
- Spojíme s jablkami,ktoré dosladíme podľa kyslosti jabĺk.
- Plnku naložíme na cesto.
- Zakryjeme druhou polovicou cesta ozdobíme radielkom a cesto popicháme,aby para s jabĺčok mohla unikať a koláč sa nenadul.
- Ako som sľúbila,pripájam nápoj z odpadu,ktorý vzniká pri čistení jabĺčok.Všetky predtým poumývané šupky aj jaderníky dám variť ako kompót do mäkka.
Pridám 1,5 l vody na množstvo z 1 kg jabĺk,3 voňavé klinčeky,škoricu pre chuť a umytú šupku z citróna.Keď je všetko uvarené do mäkka,vývar precedím.Do extraktu dám lyžicu medu,3 kocky zmrazenej citrónovej šťavy a 5 lyžíc kryštálového cukru.Nechám prevrieť.
Potom je už len na vás,či extrakt pijete horúci,alebo studený.
Máte dobrý pocit,že nič nevyšlo na zmar.