Jednoduchý jablčník s makom (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

V období jabĺčok,tento recept mávame častejšie na stole. Je občerstvujúci a jeho príprava nezaberie veľa času.

25 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencie,ktoré budeme potrebovať.
  2. Umyté jablká /pretože šupky a jaderníky ešte budeme spotrebovávať/ očistíme.Postrúhame na hrubšom strúhadle.
  3. Mak pomelieme.
  4. Spracujeme cesto a necháme ho trochu oddýchnuť.
  5. Cesto rozdelíme na dve polovice.
  6. Vyvaľkame na pomúčenej doske na veľkosť plechu.
  7. Prenesieme na válčeku na plech.
  8. Uložíme a upravíme.
  9. Do zomletého maku,pridáme 4 lyžice práškového cukru.Premiešame.
  10. Spojíme s jablkami,ktoré dosladíme podľa kyslosti jabĺk.
  11. Plnku naložíme na cesto.
  12. Zakryjeme druhou polovicou cesta ozdobíme radielkom a cesto popicháme,aby para s jabĺčok mohla unikať a koláč sa nenadul.
  13. Ako som sľúbila,pripájam nápoj z odpadu,ktorý vzniká pri čistení jabĺčok.Všetky predtým poumývané šupky aj jaderníky dám variť ako kompót do mäkka. Pridám 1,5 l vody na množstvo z 1 kg jabĺk,3 voňavé klinčeky,škoricu pre chuť a umytú šupku z citróna.Keď je všetko uvarené do mäkka,vývar precedím.Do extraktu dám lyžicu medu,3 kocky zmrazenej citrónovej šťavy a 5 lyžíc kryštálového cukru.Nechám prevrieť. Potom je už len na vás,či extrakt pijete horúci,alebo studený. Máte dobrý pocit,že nič nevyšlo na zmar.