Jednoduchý, ale o to viac prudkojedlý, jablkový kompót fotorecept

sracz - fotkasracz, 14. marca 2012
Jednoduchý, ale o to viac prudkojedlý, jablkový kompót (fotorecept)
Foto: sracz

Už ako „smarkatý kotňak“ spod Šibenej hory v mojich rodných Košiciach, som z duše neznášal, ba priam nenávidel neolúpané jablkové, hruškové, či aj inoplodé Zobraziť celý popisUž ako „smarkatý kotňak“ spod Šibenej hory v mojich rodných Košiciach, som z duše neznášal, ba priam nenávidel neolúpané jablkové, hruškové, či aj inoplodé kompóty. Viem, ortodoxní budú namietať, že najviac vitamínov je práve pod kožkou, čo ja rád oželiem a trvá mi to podnes. Naviac som mojim manierom nainfikoval aj svoje deti a vnúčence. Ak Vám v komore prekážajú jablká naviac, máte po starostiach, čo deťom k mäsku, alebo pod krupicové flameri. Ani rezeň nemusí byť vždy iba s kyslou uhorkou!

12 a viac
porcií
15÷20 minút
príprava
12÷15 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
2 ks (100 mm)
12÷15 ks
1÷2 ks
2 000÷ 2 500 g čerstvé
2/400 ks/g čerstvé
2/250 ks/g čerstvé




Postup

  1. 1

    odvážime si potrebné množstvo cukru (podľa mojich skúseností je trstinový menej sladký ako repný u nás doma, tak si množstvo prispôsobte, prosím, podľa Vašej chute) a pripravíme voňavé ingrediencie = tvrdú škoricu, klinčeky a 1÷2 anýzové hviezdičky,

    Jednoduchý, ale o to viac prudkojedlý, jablkový kompót (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    jablká, pomaranče, citrony (kto má náhodou limetky, tak nemusí váhať a nech ich použije), odlupovacie nástroje a veľký hrniec s pokrievkou.

    Jednoduchý, ale o to viac prudkojedlý, jablkový kompót (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    jablká umyjeme pod tečúcou studenou vodou, olúpeme ich, prekrojíme na štvrtinky a zbavíme jaderníkov.

    Jednoduchý, ale o to viac prudkojedlý, jablkový kompót (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pomaranče a citrony taktiež umyjeme a ich kožu dobre očistíme kuchyňskou kefkou; ich konce odrežeme (~ 7 mm) a prekrojíme na osminky.

    Jednoduchý, ale o to viac prudkojedlý, jablkový kompót (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na dno hrnca vysypeme potrebné množstvo cukru a uložíme tvrdú škoricu, klinčeky a anýzové hviezdičky; poukladáme prvú vrstvu pokrájaného ovocia,

    Jednoduchý, ale o to viac prudkojedlý, jablkový kompót (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na ktorú rozložíme aj druhú a zalejeme studenou vodou (ja som potreboval 2 000 ml).

    Jednoduchý, ale o to viac prudkojedlý, jablkový kompót (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hrniec s ovocím prikryjeme pokrievkou a dame variť (ja nechávam iba zovrieť na elektrickom šporáku, čo trvá ~ 12´ , po tomto čase zdroj tepla vypnem a hrniec nechám prikrytý na horúcej platničke ~ 30´; majitelia plynových šporákov si čas varenia budú musieť odskúšať.

    Jednoduchý, ale o to viac prudkojedlý, jablkový kompót (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hotový vychladený kompót (už nekonzervujeme ani nesterilizujeme a uschovávame ho v chladničke; buďte si istí, že dlho "ňevitrime") je pripravený na ochutnanie i na zjedenie; nie každý obľubuje iba prílohy na kyslo, či už čalamádu, šalát, uhorky alebo huby! Ale aj na týchto si ja osobne zo srdca rád pochutnám a zamaškrtím!

    Jednoduchý, ale o to viac prudkojedlý, jablkový kompót (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

pivonka
Ty si ho obohatil citrusmi- super! Zaraďujem do kk. PS.: Máš krásnu váhu.
damisa
určite rozvoniava celá kuchyňa, ukladám...
marianne69
Okrem toho,ze ta hlavna fotka je krasna a jablkove kompoty zboznujem, som sa totalne zamilovala do tvojej vahy,je kraaaasna....vsetko eno-nuno,len este som neskusala pomaranc a citron,takze sa tesim...
alena45
verím, že je vynikajúci, z chladničky bude v lete super osviežujúci !
evusik
presne takýto kompót nám robila aj moja mama, dobre vychladený sme ho jedávali len tak a keď sme jablká vyjedli, šťavu sme si zriedili s vodou a mali sme malinovku.... pravda, s pochopiteľných dôvodov, mama do kompótu nedávala pomaranče....
vďaka za pripomenutie :-)
zdenka1009
výborne spracovaný recept,takto jablkový kompot robím často aj ja, ale bez citrusov...najbližšie bude aj s citrusami...-)
medovnicek
super kompótik, v tej miske priam žiari a tie váhy ticho závidím, vyzerajú super
migles44
Neprehnal si to s tou vodou (2000 ml)? A či si umýval nohy rodine?
askadaniela
Myslím si, že vzhľadom na použité množstvo ovocia to s vodou vôbec Sracz neprehnal, veď to nejde zavárať :-) a na kompóte je aspoň u nás najobľúbenejšia šťava :-)
erikao
sracz, ten váš zakonzervovaný košický slang zo 70-tych rokov ... :e))
erikao
... joj a zabudla som napísaťpodstatu, že spolu s hore opísaným jablkovým kompótom mi celkom pripomína detstvo :e))
smokiess
Jablkový kompót má byť jablkový....nie z citrusmi....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia