Jednoduchý, ale o to viac prudkojedlý, jablkový kompót (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Už ako „smarkatý kotňak“ spod Šibenej hory v mojich rodných Košiciach, som z duše neznášal, ba priam nenávidel neolúpané jablkové, hruškové, či aj inoplodé kompóty. Viem, ortodoxní budú namietať, že najviac vitamínov je práve pod kožkou, čo ja rád oželiem a trvá mi to podnes. Naviac som mojim manierom nainfikoval aj svoje deti a vnúčence. Ak Vám v komore prekážajú jablká naviac, máte po starostiach, čo deťom k mäsku, alebo pod krupicové flameri. Ani rezeň nemusí byť vždy iba s kyslou uhorkou!
12 a viac porcií |
15÷20 minút príprava |
12÷15 minút tepelná úprava |
Postup
- odvážime si potrebné množstvo cukru (podľa mojich skúseností je trstinový menej sladký ako repný u nás doma, tak si množstvo prispôsobte, prosím, podľa Vašej chute) a pripravíme voňavé ingrediencie = tvrdú škoricu, klinčeky a 1÷2 anýzové hviezdičky,
- jablká, pomaranče, citrony (kto má náhodou limetky, tak nemusí váhať a nech ich použije), odlupovacie nástroje a veľký hrniec s pokrievkou.
- jablká umyjeme pod tečúcou studenou vodou, olúpeme ich, prekrojíme na štvrtinky a zbavíme jaderníkov.
- pomaranče a citrony taktiež umyjeme a ich kožu dobre očistíme kuchyňskou kefkou; ich konce odrežeme (~ 7 mm) a prekrojíme na osminky.
- na dno hrnca vysypeme potrebné množstvo cukru a uložíme tvrdú škoricu, klinčeky a anýzové hviezdičky; poukladáme prvú vrstvu pokrájaného ovocia,
- na ktorú rozložíme aj druhú a zalejeme studenou vodou (ja som potreboval 2 000 ml).
- hrniec s ovocím prikryjeme pokrievkou a dame variť (ja nechávam iba zovrieť na elektrickom šporáku, čo trvá ~ 12´ , po tomto čase zdroj tepla vypnem a hrniec nechám prikrytý na horúcej platničke ~ 30´; majitelia plynových šporákov si čas varenia budú musieť odskúšať.
- hotový vychladený kompót (už nekonzervujeme ani nesterilizujeme a uschovávame ho v chladničke; buďte si istí, že dlho "ňevitrime") je pripravený na ochutnanie i na zjedenie; nie každý obľubuje iba prílohy na kyslo, či už čalamádu, šalát, uhorky alebo huby! Ale aj na týchto si ja osobne zo srdca rád pochutnám a zamaškrtím!