Foto: pusta
Dnes som upiekla k zeleninovému šalátu domáce pletenky. Vydarili sa, vkladám recept. Tieto pletenky sa môžu podávať ako príloha, môžu sa rozkrojiť a plniť Zobraziť celý popisDnes som upiekla k zeleninovému šalátu domáce pletenky. Vydarili sa, vkladám recept. Tieto pletenky sa môžu podávať ako príloha, môžu sa rozkrojiť a plniť rôznymi nátierkami, paštétou, šalátmi, zeleninou, salámom, šunkou, vajíčkami, syrom, pečeným kuraťom, pečeným mäskom, vysmážanými rezňami, rybami, ... alebo podávať len tak potreté iba maslom.
porcií
príprava
na 200/180 °C
Suroviny
600 g |
|
350-400 ml vlažná |
|
50 ml |
|
2 CL |
|
2 CL |
|
do kvásku |
|
30 g čerstvé |
|
1 ks na potretie |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Do vandlíka som preosiala múku, zmiešala som ju s cukrom a soľou, uprostred som vyhlbila jamku, do ktorej som na cukor namrvila droždie, pridala som trocha vlažnej vody, olej a nechala som riadne vykysnúť kvások.Miesto oleja možno použiť aj iný tuk ako napr. maslo, masť alebo margarín.
-
2
So zvyšnou vlažnou vodou som spracovala na mäkšie pružné elastické a nelepivé cesto. Množstvo vody je závislé na kvalite múky, jej vlhkosti.
-
3
Cesto som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu.
-
4
Cesto som znovu prepracovala a na pomúčenej doske som z neho vypracovala rovnomerný valec
-
5
Prekrojila som ho na polovicu, každú polovicu som prekrojila na 6 približne rovnakých kúskov a každý kúsok ešte na tri diely.
-
6
Bez daľšieho kysnutia som z jednotlivých dielikov ušúľala šúľky približne rovnako silné a rovnako dlhé.
-
7
Súľky som na jednom konci spojila, spoj som založila do spodu...
-
8
...a začala som šúľky prekladaním cez seba navzájom splietať...
-
9
...kým nevznikla pletenka, splietanie nesmie byť na tesno, skôr voľnejšie.
-
10
Nechala som ich 20 minút podkysnúť a preložila som ich na plech vystlaný silikonovou foliou/pečiacim papierom.
-
11
Vyšlo mi aj na druhý plech.
-
12
Do pohára som rozklepla vajce, posolila som ho a dobre rozšľahala vidličkou...
-
13
...potrela som ním pletenky a posypala som ich sezamom. Možno posypať aj makom, rascou, hrubou soľou, inými semienkami alebo ich nechať neposypané.
-
14
Na dno trúby som vložila kastrolik s horúcou vodou a vyhriala som ju na 200 stupňov. Vložila som pletenky, teplotu som ihned stiahla na 180 stupňov a piekla som ich 25 minút do zlatistej farby.
-
15
V trúbe som piekla naraz dva plechy - pečenie s ventilátorom, doba pečenia je závislá od trúby. Pletenky možno robiť väčšie alebo menšie. Pri tejto veľkosti som upiekla 12 kusov.
-
16
Pletenky som nechala vychladnúť a vložila som ich do košíka a podávala.
Asi bych k droždí hned nepřidávala tuk, nemuselo by vzejít - tuk obalí "tělíčka" kvasinek a ty pak nemůžou dýchat a dobře přijímat živiny z okolí.
len malá poznámka: tuk sa nepridáva na koniec, hoci niekde áno, ale nie tu!
dakujem za fantastickú správu.