Jednoduché domáce pletienky so sezamom fotorecept

pusta - fotkapusta, 13. júna 2011
Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept)
Foto: pusta

Dnes som upiekla k zeleninovému šalátu domáce pletenky. Vydarili sa, vkladám recept. Tieto pletenky sa môžu podávať ako príloha, môžu sa rozkrojiť a plniť rôznymi nátierkami, paštétou, šalátmi, zeleninou, salámom, šunkou, vajíčkami, syrom, pečeným kuraťom, pečeným mäskom, vysmážanými rezňami, rybami, ... alebo podávať len tak potreté iba maslom.

12 ks
porcií
90 minút
príprava
25-30 minút
na 200/180 °C

Suroviny

600 g
350-400 ml vlažná
50 ml
2 CL
2 CL
 do kvásku
30 g čerstvé
1 ks na potretie
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vandlíka som preosiala múku, zmiešala som ju s cukrom a soľou, uprostred som vyhlbila jamku, do ktorej som na cukor namrvila droždie, pridala som trocha vlažnej vody, olej a nechala som riadne vykysnúť kvások.Miesto oleja možno použiť aj iný tuk ako napr. maslo, masť alebo margarín.

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    So zvyšnou vlažnou vodou som spracovala na mäkšie pružné elastické a nelepivé cesto. Množstvo vody je závislé na kvalite múky, jej vlhkosti.

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som nechala na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu.

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som znovu prepracovala a na pomúčenej doske som z neho vypracovala rovnomerný valec

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prekrojila som ho na polovicu, každú polovicu som prekrojila na 6 približne rovnakých kúskov a každý kúsok ešte na tri diely.

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bez daľšieho kysnutia som z jednotlivých dielikov ušúľala šúľky približne rovnako silné a rovnako dlhé.

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Súľky som na jednom konci spojila, spoj som založila do spodu...

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a začala som šúľky prekladaním cez seba navzájom splietať...

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...kým nevznikla pletenka, splietanie nesmie byť na tesno, skôr voľnejšie.

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nechala som ich 20 minút podkysnúť a preložila som ich na plech vystlaný silikonovou foliou/pečiacim papierom.

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vyšlo mi aj na druhý plech.

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Do pohára som rozklepla vajce, posolila som ho a dobre rozšľahala vidličkou...

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...potrela som ním pletenky a posypala som ich sezamom. Možno posypať aj makom, rascou, hrubou soľou, inými semienkami alebo ich nechať neposypané.

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na dno trúby som vložila kastrolik s horúcou vodou a vyhriala som ju na 200 stupňov. Vložila som pletenky, teplotu som ihned stiahla na 180 stupňov a piekla som ich 25 minút do zlatistej farby.

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    V trúbe som piekla naraz dva plechy - pečenie s ventilátorom, doba pečenia je závislá od trúby. Pletenky možno robiť väčšie alebo menšie. Pri tejto veľkosti som upiekla 12 kusov.

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Pletenky som nechala vychladnúť a vložila som ich do košíka a podávala.

    Jednoduché domáce pletienky so sezamom (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

tatranka
Krásne pletenky.Hneď by som sa ponúkla .Mám výborný ovčí syr,tak by mi pasovali.Takto si len recept ukladám do KK a upečiem
katkat
su nadherne, neviem preco, ale mne sa nikdy to domace pecivo tak krasne nepodari... asi musim viac skusat
iva2111
...uprostred som vyhlbila jamku, do ktorej som na cukor namrvila droždie, pridala som trocha vlažnej vody, olej a nechala som riadne vykysnúť kvások.....
Asi bych k droždí hned nepřidávala tuk, nemuselo by vzejít - tuk obalí "tělíčka" kvasinek a ty pak nemůžou dýchat a dobře přijímat živiny z okolí.
jarunka
Velmi pekne, hned zajtra upeciem a dam ti vediet ako sa mi podarili :-)
pusta
dakujem za milé komentára.
len malá poznámka: tuk sa nepridáva na koniec, hoci niekde áno, ale nie tu!
pusta
@lucifara , teší ma, že si ich piekla, považuješ ich za výborné a odporúčaš ich aj iným.
dakujem za fantastickú správu.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha