Foto: evamaty
Prišla jar a s ňou príležitosť získať z prírody veľa vitamínov. Ideálnym zdrojom sú chutné mladé listy púpavy, ktoré sú hlavnou zložkou môjho obľúbeného Zobraziť celý popisPrišla jar a s ňou príležitosť získať z prírody veľa vitamínov. Ideálnym zdrojom sú chutné mladé listy púpavy, ktoré sú hlavnou zložkou môjho obľúbeného šalátu. Tento recept je veľmi obľúbený v Slovinsku, kde v týchto dňoch stretne na trávnikoch veľa ľudí s plnými taškami mladej púpavy. Príprava - čistenie lístkov je možno trocha náročnejšie, ale výborná chuť vyváži námahu. Očistené listy vydržia zopár dní v chlade.
porcia
príprava
Postup
-
1
Uvedené množstvá sú cca na 1 porciu. Listy púpavy očistíme, operieme niekoľkokrát pod tečúcou vodou. Množstvo listov v mise je môj celý zber, ktorý bol cca na 5 porcií šalátu.
-
2
Umyté listy šalátu posekáme na kratšie kúsky, osolíme, podľa chuti pridáme na tenké plátky pokrájané teplé zemiaky, môžme aj vajíčko. Na drobno posekaný strúčik cesnaku. Na záver dochutíme 1 PL oleja (slnečnicový alebo olivový) a podľa chuti pridávame jablčný ocot. Priebežne premiešame a degustujeme. Šalát jem ako samostatné - hlavné jedlo. Variácii prípravy je viac. Napr. môžte pridať opraženú slaninku. Dôležité je aby listy neboli horké. Ja chuť tohto šalátu milujem a teraz v sezóne si ho doprajem každý deň tiež bez zemiakov a vajíčka ako prílohu.
-
3
Dobrú chuť!
ja som to už jedla aj v zemiakovo-cibuľovom šaláte/ku rybe,s nálevom/,tiež dobré..