Jarný šalát z púpavových listov fotorecept

evamaty - fotkaevamaty, 22. marca 2012
Jarný šalát z púpavových listov (fotorecept)
Foto: evamaty

Prišla jar a s ňou príležitosť získať z prírody veľa vitamínov. Ideálnym zdrojom sú chutné mladé listy púpavy, ktoré sú hlavnou zložkou môjho obľúbeného Zobraziť celý popisPrišla jar a s ňou príležitosť získať z prírody veľa vitamínov. Ideálnym zdrojom sú chutné mladé listy púpavy, ktoré sú hlavnou zložkou môjho obľúbeného šalátu. Tento recept je veľmi obľúbený v Slovinsku, kde v týchto dňoch stretne na trávnikoch veľa ľudí s plnými taškami mladej púpavy. Príprava - čistenie lístkov je možno trocha náročnejšie, ale výborná chuť vyváži námahu. Očistené listy vydržia zopár dní v chlade.

1
porcia
30 minút
príprava

Suroviny

5 dkg bez kvetu
20 dkg uvarené v šupke ( 2 ks)
1 PL
1 PL
1 ks na tvrdo
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Uvedené množstvá sú cca na 1 porciu. Listy púpavy očistíme, operieme niekoľkokrát pod tečúcou vodou. Množstvo listov v mise je môj celý zber, ktorý bol cca na 5 porcií šalátu.

    Jarný šalát z púpavových listov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyté listy šalátu posekáme na kratšie kúsky, osolíme, podľa chuti pridáme na tenké plátky pokrájané teplé zemiaky, môžme aj vajíčko. Na drobno posekaný strúčik cesnaku. Na záver dochutíme 1 PL oleja (slnečnicový alebo olivový) a podľa chuti pridávame jablčný ocot. Priebežne premiešame a degustujeme. Šalát jem ako samostatné - hlavné jedlo. Variácii prípravy je viac. Napr. môžte pridať opraženú slaninku. Dôležité je aby listy neboli horké. Ja chuť tohto šalátu milujem a teraz v sezóne si ho doprajem každý deň tiež bez zemiakov a vajíčka ako prílohu.

    Jarný šalát z púpavových listov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dobrú chuť!

    Jarný šalát z púpavových listov (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

arko
Tato kombinacia sa mi dost lubi. Mozno by sa to dalo urobit aj zo zihlavy.
izabella929
už sa teším na púpavienku.-))) u nás ešte nie je, ale robím z nej šaláty,sú lahodné.-) hlavne zdravé.-)
lia66
Isto mňamka...len ja môžem iba snívať-z mesta by som teda púpavu nejedla, a do lesa to máme trošku od ruky...ale s rukolou skúsim-milujem ľahké šalátiky na všemožný spôsob!!!
afataga
nic v zlom ale pripomina mi to moju babku - na jar davala pupavu s vajickom malym husatkam a chutilo im :-)
danculka
Aj nám by to malo,leboje tam dosť vitamínov,vajíčko môžeme aj vynechať..:)))super.
evamaty
Púpavové listy mi chutia viac ako rukola..nemajú tak výraznú špecifickú chuť.
valeri
Tiež ho musím vyskúšať, páči sa mi, len nájsť také nezamorené miesto od smogu.
kuchticka
Ja sa nemozem dockat kedy budem moc zberat pupavu. Mlade listky jem cele leto, teda zacinam hned od prvych malickych na jar a pokracujem pokial rastu, teda do jesene. necham vzdy pupavu vysemenit, abych mala co najdlhsie. Pridavam si tie listky do salatu kazdodenneho z romskeho salatu, tie starsie si nakrajam do polievky a zalejem horucou polievkou, tiez ich susim na zimu do polievky, takze ich jem po cely rok. Pupava je velmi zdrava - cela rastlina.
kuchticka
Ja sa nemozem dockat kedy budem moc zberat pupavu. Mlade listky jem cele leto, teda zacinam hned od prvych malickych na jar a pokracujem pokial rastu, teda do jesene. necham vzdy pupavu vysemenit, abych mala co najdlhsie. Pridavam si tie listky do salatu kazdodenneho z romskeho salatu, tie starsie si nakrajam do polievky a zalejem horucou polievkou, tiez ich susim na zimu do polievky, takze ich jem po cely rok. Pupava je velmi zdrava - cela rastlina.
afataga
@danculka suhlasim aj nam by malo chutit, uz roky sa to odhodlavam vyskusat a pri tom za plotom mame luku kde je more pupav takze pockam a idem na to :-)
haston
@afataga - možno mi potom narastie zobáčik a preperím sa, ale za pokus to stojí.. :-)
cchikung
Veru za pokus to stojí.Rukola je pridrahá.Po prvom okoštovaní rukoly som si povedala,že doma máme čerstvé púpavové listy.
mooncika89
som z dedinky.....a u nás na veľkej záhrade púpavy rastie vždy požehnane....určite vyskúšam! :-P
marykay
som na DD (dukanovej diete) :PP, dalo by sa to aj bez tych zemiakov...ci??? Vdaka za odpoved
evamaty
marykay, púpavový šalát je chutný aj bez zemiakov. Chuť dotvára kombinácia - jablčný ocot, cesnak, soľ.
hanach
ešte som nevyskúšala rukola mi v záhradke ešte nerastie ale púpava áno. vyskúšam.´dakujem
eldina
vdaka za pripomenutie,práve je jej hojne
ja som to už jedla aj v zemiakovo-cibuľovom šaláte/ku rybe,s nálevom/,tiež dobré..
gabriele
@evamaty , komaj čakam na pomlad i na regrat u salat... :)...vyborny salatik...aj ja ho robievam...ale este castejsie iba obycajny s olivovm olejom, balzamicom, hnedym cukrom a solou...da sa povedat, ze ho jeme celu jar...velmi nam chuti...stihame jest, co dorasta v zahrade, takze je stale krehky...uz ked ide kvitnut, listky horknu
evamaty
@gabriele , zelo počas prihaja spomlad :-(......dnes nám tu celý deň sneží a sneží, neviem kedy budem tento rok jesť púpavový šalát....ešte som si spomenula, že nie všetky typy listy púpavy sú vhodné na tento šalát...stalo sa mi, že mi moj zber takmer celý vyhádzali, keď som sa vrátila z lúky :-). Listy sú tmavozelené a výrazne vykrojené. V sezóne odfotím a pridám foto :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia