Jarný šalát z púpavových listov (fotorecept)

Autor receptu: evamaty

Prišla jar a s ňou príležitosť získať z prírody veľa vitamínov. Ideálnym zdrojom sú chutné mladé listy púpavy, ktoré sú hlavnou zložkou môjho obľúbeného šalátu. Tento recept je veľmi obľúbený v Slovinsku, kde v týchto dňoch stretne na trávnikoch veľa ľudí s plnými taškami mladej púpavy. Príprava - čistenie lístkov je možno trocha náročnejšie, ale výborná chuť vyváži námahu. Očistené listy vydržia zopár dní v chlade.

1
porcia
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Uvedené množstvá sú cca na 1 porciu. Listy púpavy očistíme, operieme niekoľkokrát pod tečúcou vodou. Množstvo listov v mise je môj celý zber, ktorý bol cca na 5 porcií šalátu.
  2. Umyté listy šalátu posekáme na kratšie kúsky, osolíme, podľa chuti pridáme na tenké plátky pokrájané teplé zemiaky, môžme aj vajíčko. Na drobno posekaný strúčik cesnaku. Na záver dochutíme 1 PL oleja (slnečnicový alebo olivový) a podľa chuti pridávame jablčný ocot. Priebežne premiešame a degustujeme. Šalát jem ako samostatné - hlavné jedlo. Variácii prípravy je viac. Napr. môžte pridať opraženú slaninku. Dôležité je aby listy neboli horké. Ja chuť tohto šalátu milujem a teraz v sezóne si ho doprajem každý deň tiež bez zemiakov a vajíčka ako prílohu.
  3. Dobrú chuť!