Jarná príloha z cukrového hrášku fotorecept

pusta - fotkapusta, 11. júna 2012
Jarná príloha z cukrového hrášku (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept mám od priateľky z Maďarska a robievam ho vždy na jar, z prvého cukrového hrášku, ktorý veľmi rada lúpem. Je to veľmi Zobraziť celý popisTento recept mám od priateľky z Maďarska a robievam ho vždy na jar, z prvého cukrového hrášku, ktorý veľmi rada lúpem. Je to veľmi jemná príloha, sviežej chuti, ktorú podávam k dusenému i pečenému hydinovému mäsku, ale výborne chutí k hovädziemu alebo k akémukoľvek mäsku. Doma nám veľmi chutí aj samostatne s novými zemiačikmi, je to skrátka lahôdka.

4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
na 80 °C

Suroviny

600 g jarný
1 zväzok
1 PL
2 PL
20 g
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby
100 ml
400 g menšie




Postup

  1. 1

    Do misy som dala čerstvé hráškové lusky,...

    Jarná príloha z cukrového hrášku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...ktoré som vylúpala.

    Jarná príloha z cukrového hrášku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Umytý vylúpaný cukrový hrášok som nasypala do hrnca, podliala som ho malým množstvom vody a dusila som ho na miernom ohni do mäkka za občasného podliatia vodou. cca 7 - 8 minút.

    Jarná príloha z cukrového hrášku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na panvici s rozohriatym olejom som orestovala múku do svetložltej farby a...

    Jarná príloha z cukrového hrášku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som posekanú petžlenovú vňať, s ktorou som už restovala len krátko, zaliala som studenou vodou, a dobre rozmiešala, aby v nej neboli hrudky.

    Jarná príloha z cukrového hrášku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotovú zásmažku som priliala k hrášku a povarila som spolu asi 10 minút.

    Jarná príloha z cukrového hrášku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som sladkú smotanu a nechala som celé spolu už iba prevrieť. Po chvíľke som osolila, dochutila cukrom a citronóvou šťavou. Na záver som pridala dva plátky čerstvého masla.

    Jarná príloha z cukrového hrášku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Horúce som rozdelila na taniere, posypala som ešte hrsťou čerstvo posekanej petržlenovej vňate. Podávala som s varenými novými zemiakmi s maslom. Zemiaky som len očistila kefkou pod tečúcou vodou a uvarila v osolenej vode.

    Jarná príloha z cukrového hrášku (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

izabella929
toto robievam aj ja, je to vynikajúce jedlo.-)))nové zemiačiky opekané a hráškový prívarok a mäsko ani nemusí byť.-))))paráááda-)
rea1
k tomu vajicko na makko, hmmm... :-)))
radulienka
Toto mi narobilo chute, hrášok robievam inak, ale urobím nabudúce takto, vďaka za recept...
an3da
Podobný bol včera u nás, čerstvý - v sobotu oberaný a ešte aj baby-cukety...
katkat
joj toto mi maminka zvykla robievat, hned by som si dala:)
jody
zdá sa mi zbytočne dlho variť hrach dokopy skoro 20 minút... a tá zásmažka neprebije jeho chuť?
ejta
toto nam robievala mamina na veceru, jedli sme to s volskym okom a cerstvym chlebikom, mnam !
redakcia
Komentár od @pusta : @jody , tá doba varenia nie je zbytočne dlhá, lebo zásmažku treba tiež variť, aby nemala chuť surovej múky. ked som prvýkrát varila túto prílohu, tiež som mala určité obavy, kedže išlo o cukrový hrášok. ale hrášok bol akurát, nebol rozvarený. treba vedieť, že mrazený hrášok potrebuje podstatne kratšiu dobu varenia, lebo pred zmrazením je predvarený, zatiaľ čo cukrový hrášok predtým touto úpravou neprechádza, ale sa varí "natur" hned po vylúpaní. podľa tohoto receptu varili už na iných variacich weboch a tí, čo podľa receptu varili, boli veľmi spokojní. ohlas bol veľmi pozitívny. tvoj záujem ma teší, lebo som tým zodpovedala nielen tebe, ale aj iným. zásmažky prihliadnuc na množstvo hrášku nie je veľa, teda neprebije chuť hrášku. .

braxi
čo s tými luskami, keďže ich spomínaš v bode 1, použiješ ich?
redakcia
Komentár od @pusta : @braxi , prepáč, že až teraz odpovedám. tie vylúpané lusky z cukrového hrášku nevyhadzujem. umyjem ich a ked oschnú, časť z nich zmrazím a časť povarím v horúcej vode, scedím a vodu v ktorej sa varili, použijem na polievku, najčastejšie na hráškovú. tie povarené lusky zvyknem používať ako dekoráciu. prezrad mi, Ty ich ako ďalej používaš a čo s nimi robíš? ďakujem.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia