Foto: pusta
Tento recept mám od priateľky z Maďarska a robievam ho vždy na jar, z prvého cukrového hrášku, ktorý veľmi rada lúpem. Je to veľmi Zobraziť celý popisTento recept mám od priateľky z Maďarska a robievam ho vždy na jar, z prvého cukrového hrášku, ktorý veľmi rada lúpem. Je to veľmi jemná príloha, sviežej chuti, ktorú podávam k dusenému i pečenému hydinovému mäsku, ale výborne chutí k hovädziemu alebo k akémukoľvek mäsku. Doma nám veľmi chutí aj samostatne s novými zemiačikmi, je to skrátka lahôdka.
porcie
príprava
na 80 °C
Suroviny
600 g jarný |
|
1 zväzok |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
20 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
100 ml |
|
400 g menšie |
|
Postup
-
1
Do misy som dala čerstvé hráškové lusky,...
-
2
...ktoré som vylúpala.
-
3
Umytý vylúpaný cukrový hrášok som nasypala do hrnca, podliala som ho malým množstvom vody a dusila som ho na miernom ohni do mäkka za občasného podliatia vodou. cca 7 - 8 minút.
-
4
Na panvici s rozohriatym olejom som orestovala múku do svetložltej farby a...
-
5
...pridala som posekanú petžlenovú vňať, s ktorou som už restovala len krátko, zaliala som studenou vodou, a dobre rozmiešala, aby v nej neboli hrudky.
-
6
Hotovú zásmažku som priliala k hrášku a povarila som spolu asi 10 minút.
-
7
Pridala som sladkú smotanu a nechala som celé spolu už iba prevrieť. Po chvíľke som osolila, dochutila cukrom a citronóvou šťavou. Na záver som pridala dva plátky čerstvého masla.
-
8
Horúce som rozdelila na taniere, posypala som ešte hrsťou čerstvo posekanej petržlenovej vňate. Podávala som s varenými novými zemiakmi s maslom. Zemiaky som len očistila kefkou pod tečúcou vodou a uvarila v osolenej vode.
Diskusia k receptu