Jarná príloha z cukrového hrášku (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento recept mám od priateľky z Maďarska a robievam ho vždy na jar, z prvého cukrového hrášku, ktorý veľmi rada lúpem. Je to veľmi jemná príloha, sviežej chuti, ktorú podávam k dusenému i pečenému hydinovému mäsku, ale výborne chutí k hovädziemu alebo k akémukoľvek mäsku. Doma nám veľmi chutí aj samostatne s novými zemiačikmi, je to skrátka lahôdka.

4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
na 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som dala čerstvé hráškové lusky,...
  2. ...ktoré som vylúpala.
  3. Umytý vylúpaný cukrový hrášok som nasypala do hrnca, podliala som ho malým množstvom vody a dusila som ho na miernom ohni do mäkka za občasného podliatia vodou. cca 7 - 8 minút.
  4. Na panvici s rozohriatym olejom som orestovala múku do svetložltej farby a...
  5. ...pridala som posekanú petžlenovú vňať, s ktorou som už restovala len krátko, zaliala som studenou vodou, a dobre rozmiešala, aby v nej neboli hrudky.
  6. Hotovú zásmažku som priliala k hrášku a povarila som spolu asi 10 minút.
  7. Pridala som sladkú smotanu a nechala som celé spolu už iba prevrieť. Po chvíľke som osolila, dochutila cukrom a citronóvou šťavou. Na záver som pridala dva plátky čerstvého masla.
  8. Horúce som rozdelila na taniere, posypala som ešte hrsťou čerstvo posekanej petržlenovej vňate. Podávala som s varenými novými zemiakmi s maslom. Zemiaky som len očistila kefkou pod tečúcou vodou a uvarila v osolenej vode.