Jarná mrkvovo-cuketová polievka

alicina - fotkaalicina, 2. mája 2013
Jarná mrkvovo-cuketová polievka
Foto: alicina

Na mrkve je najzdravší predovšetkým vysoký obsah beta-karoténu (provitamínu A), ktorý sa v tele mení na vitamín A. Je potrebný pre zdravý zrak a Zobraziť celý popisNa mrkve je najzdravší predovšetkým vysoký obsah beta-karoténu (provitamínu A), ktorý sa v tele mení na vitamín A. Je potrebný pre zdravý zrak a sliznicu, stará sa o silné kosti a zuby. Navyše bolo dokázané, že beta-karotén je účinný antioxidant, ktorý chráni bunky pred voľnými radikálmi. Zelená cuketa taktiež obsahuje veľké množstvo provitamínu A, ktorý preniká hlboko do tela, až ku jadrám buniek, čím ovplyvňuje vaše celkové zdravie a dodáva nám energiu.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 ks
3 ks
3 stonky
1 hrsť
1 ks
1 ks
1 PL
podľa chuti
1 PL




Postup

  1. 1

    Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Mladé cuketky som nechala aj so šupkou. V hrnci zohrejeme olej a pridáme pokrájanú zeleninu. Cca 5 minút opekáme.

  2. 2

    Pridáme bobkový list, sušené paradajky, jablčný ocot a všetko zalejeme zeleninovým bujónom. Varíme asi 30 minút a podľa chuti pridáme hnedý cukor, polievka má byť sladko-kyslá.

  3. 3

    Po vychladnutí rozmixujeme, prípadne kto chce, môže pridať trocha smotany alebo jogurtu. Podávame s kvapkou tekvicového oleja.

Diskusia k receptu

nonna
Pekné, dobré, zdravé, ukladám do KK! Jediné čo vynechám, je olivák.
pusta
dobré, len mi chýba foto tej jarnej zeleninky
mijaita
Výborná polévka, ale proc bujon, ocet a cukr? Mrkev je krasne sladka, s cuketou a celerem se udela dobry, zeleninovy vyvar. Se zakys smetanou se to okysely jemne, nebo se sladkou zustane prijemne sladke.
alicina
@mijaita veď može sa dať aj len voda. Používam taký ten práškový bio bujón z DM, dá to polievke lepšiu chuť. Jablčný ocot mám rada a namiesto cukru možeš dať aj agávový sirup. Ako komu chutí... Ja zase nemusím veľmi smotanu a ani som ju tam nedávala. Takže obmeny podľa chuti ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia