Jarná mrkvovo-cuketová polievka

Autor receptu: alicina

Na mrkve je najzdravší predovšetkým vysoký obsah beta-karoténu (provitamínu A), ktorý sa v tele mení na vitamín A. Je potrebný pre zdravý zrak a sliznicu, stará sa o silné kosti a zuby. Navyše bolo dokázané, že beta-karotén je účinný antioxidant, ktorý chráni bunky pred voľnými radikálmi. Zelená cuketa taktiež obsahuje veľké množstvo provitamínu A, ktorý preniká hlboko do tela, až ku jadrám buniek, čím ovplyvňuje vaše celkové zdravie a dodáva nám energiu.

10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Mladé cuketky som nechala aj so šupkou. V hrnci zohrejeme olej a pridáme pokrájanú zeleninu. Cca 5 minút opekáme.
  2. Pridáme bobkový list, sušené paradajky, jablčný ocot a všetko zalejeme zeleninovým bujónom. Varíme asi 30 minút a podľa chuti pridáme hnedý cukor, polievka má byť sladko-kyslá.
  3. Po vychladnutí rozmixujeme, prípadne kto chce, môže pridať trocha smotany alebo jogurtu. Podávame s kvapkou tekvicového oleja.