Jarabinovo - jablkový koláč fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 24. augusta 2012
Jarabinovo - jablkový koláč (fotorecept)
Foto: ancicka

Aronia čierna - jarabina čierna,je veľkým zdrojom vitamínov a mineralov.Teraz v tento čese dozrieva.Z nej sa dá robiť-pripraviť kompot,sirup-šťava,či džem,ale dá sa i zmraziť,usušiť.Výborny Zobraziť celý popisAronia čierna - jarabina čierna,je veľkým zdrojom vitamínov a mineralov.Teraz v tento čese dozrieva.Z nej sa dá robiť-pripraviť kompot,sirup-šťava,či džem,ale dá sa i zmraziť,usušiť.Výborny je z nej aj čaj.Má veľmi liečivé účinky,Ja ju používam aj do koláčov a jeden vám ponúkam.Je jemný a veľmi chutný.

40 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
2 dl
1/2 kocky
2 ks celé
1 čl
2 PL
1 čl
1 dl
plnka:
3-4 ks osupane
2 PL
1 ks
posýpka:
50 g
3 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    V mlieku si urobíme kvások s pridaním cukru.

    Jarabinovo - jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked kvasok nakysne tak vypracujeme hladké cesto,

    Jarabinovo - jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ktoré necháme nakysnúť.

    Jarabinovo - jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzi tým si pripravíme posýpku a ovocie.

    Jarabinovo - jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vylejeme na dobré vymastený plech a cesto rozotrieme.

    Jarabinovo - jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na cesto nastruháme jablká,

    Jarabinovo - jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    rozložíme jarabinu a dobré posýpeme cukrom a škoricovým cukrom.

    Jarabinovo - jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na to rozsýpeme posýpku a upečieme.Upečené cesto je veľmi jemné a vláčné.

    Jarabinovo - jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

margaretka28
Nikdy som to nejedla,ale verím že to chutí vynikajúco,lebo ja mám rada všetko ovocie,dnes som robila kysnutý slivkový.
izabella929
šikovná, všetko využiješ pri pečení.-))) mám i ja jarabinu, ale som z nej nikdY ešte nič nerobila, pasú sa na nej vtáci.-)
dorisa
....ja sa na tu bazu dívam už niekolko rokov, ale bojim sa jej, ale ako vidím, žijete po požití koláčika, tak si recept ukladám a hádam, raz vyskúšam
abdul
S dovolením, arónia čiernoplodá nie je jarabina a ani baza.
renulienka
...aronia melanocarpa alebo jarabina cierna je tmave, horke ovocie s vysokym obsahom antioxidantov a polyfenolov,je prospesna pri regener.organizmu a podpore imunitneho systemu, zlepsuje krvny obeh,podporuje pecenove a oblickove funkcie,znizuje krvny tlak,znizuje cukor a cholesterol v krvi,posobi proti skleroze a znizuje vedlajsie ucinky protinadorovych liekov...v zahradke nam ju popapali vtaciky, tak som v biopredajni kupila 100% stavu a opisala som tieto ,,mudrosti,, z obalu..;-)
ancicka
@renulienka ,hoci si to opísala,ako vravíš tie múdrosti,tak je to skutočne tak!Neviem čo @abdul ,tým myslel,ale nevysvetlil.
Ja jarabinu mám rada,aj ked je trocha horkáva.
toptaste
prave som dopiekol kolac a jablkami a aroniou......velmi prijemne prekvapeny z chuti, aronia je kyselkava, zapadne k sladkym jablkam Red Prince......lahke cesto k tomu je vynikajuce....a na pomery v Nemecku velmi lacny kolac, upiekol som cely plech za cenu jedneho zakuska v pekarni v Rewe kde jeden kusok stoji 2.5 euro, jahodovy alebo malinovy zakusok. Aronia v Mixmarkte 1.5 euro za 500gramov a jablka kilogram cca 1.3 euro.....skvely recept, musim autorke blahozelat........nezmenil som prakticky nic, iba trochu viac muky....s posypkou......pouzivam ale iba trstinovy cukor, repny nekupujem pomaly 15 rokov.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia