Jahodový veterník s mätovou šľahačkou
kuchár – cukrár hotela Mikado v Nitre, 2. novembra 2015
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
200 ml |
|
60 g |
|
30 g |
|
130 g |
|
3 ks |
|
štipka |
|
Jahodový krém: | |
200 ml |
|
50 g |
|
30 g |
|
100 g |
|
200 g |
|
Mätová šľahačka: | |
50 g |
|
30 g |
|
200 g |
|
Postup
-
1
Cesto: Do kastróla dáme prevariť mlieko, maslo, cukor a štipku soli. Prevarené mlieko odstavíme z ohňa a prisypeme múku. Vrátime späť na oheň a za stáleho miešania varíme, kým sa cesto nezačne odlepovať od dna kastróla.
- 2
Cesto necháme mierne vychladnúť a postupne po jednom doň zapracujeme vajíčka. Hladkým cestom naplníme zdobiace vrecko. Plech vystelieme papierom na pečenie a vreckom nastriekame na plech veterníky. Pečieme v rozohriatej rúre 25 minút.
- 3
Jahodový krém: Dáme zovrieť mlieko s cukrom. Umyté jahody nakrájame. V časti mlieka rozmiešame Zlatý klas. Prilejeme spolu s jahodami do vriaceho mlieka a povaríme asi 3 minúty. Rozmixujeme a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do krému nakoniec opatrne zapracujeme zmäknuté maslo a odložíme do chladničky.
- 4
Mätová šľahačka: Mätu nasekáme najemno, pridáme k smotane spolu s cukrom a vyšľaháme.
- 5
Veterníky prekrojíme, na dolnú časť nanesieme jahodový krém, potom mätovú šľahačku a prikryjeme vrchnou časťou veterníka.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu