Jahodový veterník s mätovou šľahačkou
kuchár – cukrár hotela Mikado v Nitre, 2. novembra 2015

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| Cesto: | |
| 200 ml |
|
| 60 g |
|
| 30 g |
|
| 130 g |
|
| 3 ks |
|
| štipka |
|
| Jahodový krém: | |
| 200 ml |
|
| 50 g |
|
| 30 g |
|
| 100 g |
|
| 200 g |
|
| Mätová šľahačka: | |
| 50 g |
|
| 30 g |
|
| 200 g |
|
Postup
-
1
Cesto: Do kastróla dáme prevariť mlieko, maslo, cukor a štipku soli. Prevarené mlieko odstavíme z ohňa a prisypeme múku. Vrátime späť na oheň a za stáleho miešania varíme, kým sa cesto nezačne odlepovať od dna kastróla.
- 2
Cesto necháme mierne vychladnúť a postupne po jednom doň zapracujeme vajíčka. Hladkým cestom naplníme zdobiace vrecko. Plech vystelieme papierom na pečenie a vreckom nastriekame na plech veterníky. Pečieme v rozohriatej rúre 25 minút.
- 3
Jahodový krém: Dáme zovrieť mlieko s cukrom. Umyté jahody nakrájame. V časti mlieka rozmiešame Zlatý klas. Prilejeme spolu s jahodami do vriaceho mlieka a povaríme asi 3 minúty. Rozmixujeme a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do krému nakoniec opatrne zapracujeme zmäknuté maslo a odložíme do chladničky.
- 4
Mätová šľahačka: Mätu nasekáme najemno, pridáme k smotane spolu s cukrom a vyšľaháme.
- 5
Veterníky prekrojíme, na dolnú časť nanesieme jahodový krém, potom mätovú šľahačku a prikryjeme vrchnou časťou veterníka.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu