Foto: evusik
u nás zase zúri jahodová sezóna... minulý týždeň 17kg zo samozberu je už spracovaných v komore aj mrazničke... včera bol muž nazbierať 5kg len Zobraziť celý popisu nás zase zúri jahodová sezóna... minulý týždeň 17kg zo samozberu je už spracovaných v komore aj mrazničke... včera bol muž nazbierať 5kg len tak na jedenie a keďže som mala deti aj vnúčatká doma a dnes je MDD upiekla som aj koláč...
porcií
príprava
na 160 °C
Postup
-
1
Bielka s cukrom vyšľaháme do snehu, pridáme po jednom žĺtka, vodu, múku a prášok do pečiva. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme na 160°C 13-15 minút. Ja som použila veľkú tortovú formu, v malej sa to bude piecť dlhšie. Tá dierka v korpuse nie je od myšky ale to náš vnúčik Jerguško mal zvedavé pršteky...
-
2
akúkoľvek čokoládu akú máme doma (horkú, mliečnu, várovú...) rozpustíme nad parou, alebo v mikrovlnke a ešte do teplej pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame ja na záver pridávam trochu nastrúhanej čokolády, kúsky čokolády v kréme krásne chrumkajú
-
3
na upečený, vychladnutý korpus dáme krém a umyté, dobre odkvapkané, nakrájané jahody
-
4
želé pripravíme podľa návodu, čiže želé rozmiešame s cukrom vo vode, privedieme do varu a varíme jednu minútu, odstavíme a za stáleho miešania necháme vychladnúť, potom, najlepšie lyžicou, opatrne nalejeme na jahody... zvyšné želé som dala do formičiek, pridala kúsky jahôd a medovku a nechala stuhnúť
-
5
kúskami želé som ozdobila koláč
-
6
a čo mi zostalo to som zmiešala s jahodami a nechala vychladiť
-
7
koláč som ozdobila kyslou smotanou do ktorej som primiešala vanilkový cukor, ale môže byť aj šľahačka a posypala som čokoládou
-
8
každému sa ušiel kúsok doplnený želé kockami a veľkou porciou jahôd :-)
ty v kuchyni zlatko..poviem to krátko:
táto jahodová dobrôtka môže byť..mohla by si aj pre nás urobiť..na nás zostalo by len s maškrtou sedenie..že nieee..!!..??mám si urobiť sama..??okey-dám žiadosť-nech opustí ma tá lenivá stará dáma..
bo jednoduchosť sa mi ľúbi..
aj tie kocky z rôsolu..
pre oko krása všetko pospolu..
istá si budˇ-aj pre našu je tvoja dobrotka chuť..
a už toľko doma neotroč..častejšie aj na VARECHUsi odskoč..!!
:-)
@smejkad ja keď mi zostane takéto číre želé vylejem ho na tanier a po stuhnutí posekám, teraz ma napadlo, že veď mám aj formičky a keď už bolo to MDD tak som sa trošku pohrala :-)
@jujoska ďakujem...
@ampara že aká náhoda... ale u nás to bolo presne tak isto, tiež mi jahody liezli už aj ušami... no a čo sa týka koláča chcela som len taký jednoduchý, z čerstvými jahodami a plnka je fantastická... aj keď je čokoládová v spojitosti s kyslou smotanou je svieža... ak dáš mliečnu bude sladšia... ja vždy najskôr nechám zmäknúť čokoládu a potom postupne pridávam smotanu až získam potrebnú hustotu... každá čokoláda je totiž iná...
krém ktorý som použila je veľmi jednoduchý a veľmi dobrý... dá sa robiť trojakým spôsobom ak dáte 3 diely čokolády a 1 diel kyslej kvalitnej smotany dostanete polevu, ak dáte 1diel čokolády a 2 diel kyslej smotany máte krém a ak dáte 1diel čokolády a 3 diely kyslej smotany budete mať niečo ako pribináčika...
Tvoj pomer je: 200 g cokolády (asi 2 diely) + 500 ml kys. smotany(asi 3 diely) ???
z tohto krému ale netreba robiť vedu, pomery sú len orientačné... ja to robím tak, že nalámem čokoládu, nechám ju zmäknúť a potom primiešavam smotanu, keď už mám krém hustý tak ako potrebujem, tak prestanem pridávať smotanu a je to... ja kupujem veľkú 500ml smotanu, preto som ju uviedla aj v recepte a čokoládu dávam od oka... samozrejme celkový výsledok závisí aj od kvalitnej čokolády a použitej smotany... na trhu sú rôzne značky, treba použiť kvalitnú, hustú, tučnejšiu :-)