Jahodový koláč fotorecept

evusik - fotkaevusik, 1. júna 2014
Jahodový koláč (fotorecept)
Foto: evusik

u nás zase zúri jahodová sezóna... minulý týždeň 17kg zo samozberu je už spracovaných v komore aj mrazničke... včera bol muž nazbierať 5kg len Zobraziť celý popisu nás zase zúri jahodová sezóna... minulý týždeň 17kg zo samozberu je už spracovaných v komore aj mrazničke... včera bol muž nazbierať 5kg len tak na jedenie a keďže som mala deti aj vnúčatká doma a dnes je MDD upiekla som aj koláč...

6
porcií
20 minút
príprava
15 minút
na 160 °C

Suroviny

Korpus:
3 ks
90 g
3 ks
1 PL
90 g
1/2 ČL
Krém:
200 g
500 ml
Želé:
1 bal.
1 - 2 PL
500 ml




Postup

  1. 1

    Bielka s cukrom vyšľaháme do snehu, pridáme po jednom žĺtka, vodu, múku a prášok do pečiva. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme na 160°C 13-15 minút. Ja som použila veľkú tortovú formu, v malej sa to bude piecť dlhšie. Tá dierka v korpuse nie je od myšky ale to náš vnúčik Jerguško mal zvedavé pršteky...

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    akúkoľvek čokoládu akú máme doma (horkú, mliečnu, várovú...) rozpustíme nad parou, alebo v mikrovlnke a ešte do teplej pridáme kyslú smotanu a dobre premiešame ja na záver pridávam trochu nastrúhanej čokolády, kúsky čokolády v kréme krásne chrumkajú

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na upečený, vychladnutý korpus dáme krém a umyté, dobre odkvapkané, nakrájané jahody

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    želé pripravíme podľa návodu, čiže želé rozmiešame s cukrom vo vode, privedieme do varu a varíme jednu minútu, odstavíme a za stáleho miešania necháme vychladnúť, potom, najlepšie lyžicou, opatrne nalejeme na jahody... zvyšné želé som dala do formičiek, pridala kúsky jahôd a medovku a nechala stuhnúť

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    kúskami želé som ozdobila koláč

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a čo mi zostalo to som zmiešala s jahodami a nechala vychladiť

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    koláč som ozdobila kyslou smotanou do ktorej som primiešala vanilkový cukor, ale môže byť aj šľahačka a posypala som čokoládou

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    každému sa ušiel kúsok doplnený želé kockami a veľkou porciou jahôd :-)

    Jahodový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

eviana
@evusik , ja jahody milujem, čiže mňa si si touto tortou úplne získala... deťúrence museli byť nadšené... je naozaj prekrásna a už na pohľad svieža a veľmi chutná :)
ampara
Pri čítaní úvodu som sa pobavila, moja najlepšia kamoška bola v sobotu zbierať jahody a priniesla si 17 kíl, večer mi zavolala,aby som si prišla od nej nejaké vziať,lebo sa z nich zblázni, tak som si odniesla asi 4 kg, ale všetky som nespracovala, takže dnes idem na túto Tvoju tortu, lebo ma zaujíma chuť toho krému, dúfam,že sa mi podarí tak krásne ako Tebe. Ďakujem za inšpiráciu!
radost
@evusik
ty v kuchyni zlatko..poviem to krátko:
táto jahodová dobrôtka môže byť..mohla by si aj pre nás urobiť..na nás zostalo by len s maškrtou sedenie..že nieee..!!..??mám si urobiť sama..??okey-dám žiadosť-nech opustí ma tá lenivá stará dáma..
bo jednoduchosť sa mi ľúbi..
aj tie kocky z rôsolu..
pre oko krása všetko pospolu..
istá si budˇ-aj pre našu je tvoja dobrotka chuť..
a už toľko doma neotroč..častejšie aj na VARECHUsi odskoč..!!
:-)
1x hubata
evusik
@eviana najväčší úspech u detí mali želé kocky, boli také kyselkavé a "trasľavé" malý Jerguš chodil s miskou a museli sme mu nakladať jahôdky, zjedol ich snáď aj pol kila, našťastie bez následkov :-)
@smejkad ja keď mi zostane takéto číre želé vylejem ho na tanier a po stuhnutí posekám, teraz ma napadlo, že veď mám aj formičky a keď už bolo to MDD tak som sa trošku pohrala :-)
@jujoska ďakujem...
@ampara že aká náhoda... ale u nás to bolo presne tak isto, tiež mi jahody liezli už aj ušami... no a čo sa týka koláča chcela som len taký jednoduchý, z čerstvými jahodami a plnka je fantastická... aj keď je čokoládová v spojitosti s kyslou smotanou je svieža... ak dáš mliečnu bude sladšia... ja vždy najskôr nechám zmäknúť čokoládu a potom postupne pridávam smotanu až získam potrebnú hustotu... každá čokoláda je totiž iná...
1x ivy3
evusik
@radost ty vieš vždy potešiť :-) a doma veru neotročím :-) ale keby mi niekto prišiel poupratovať, ja by som navarila... vidíš to je dobrý nápad, ja som totiž strašne lenivá na upratovanie :-( a otročím v práci aj keď teraz už mám trošku volnejšie, chvalabohu :-)
elixir
Celý koláč je moc krásny aj tie želé "bonbóny" sú veľmi pekná inšpirácia... Používam Tortenguss od Dr.Oetker, tam je zas karagén (z rias), ale správa sa podobne ako želatína, tak ich rada vyskúšam :)
hubata
Mne sa páči aj tá plnka: do kyslej smotany dať teplú čokoládu som ešte neskúšala (vždy len do sladkej) takže ukladám do KK aj pre tú plnku a aj pre tie želé bonbóny s ovocím. Je to pre mňa niečo nové, neokukané, vyskúšame. Vďaka za krásny recept, foto a aj pekný, zrozumiteľný popis @evu šik.
alex37
@evusik , vyzerá teda prekrásne tento tvoj jahodový zázrak, no a tie želé vecičky nemajú teda chybu :-) KK
tatranka
Krásny recept,veľmi pekne a zrozumiteľne spracovaný.Recept je jedným slovom báječný!
izabella929
skutočne úžasné a až do detailov domyslená sladkosť.-) krásne a iste veľmi chutné...
evusik
ďakujem všetkým za nakuknutie :-)
krém ktorý som použila je veľmi jednoduchý a veľmi dobrý... dá sa robiť trojakým spôsobom ak dáte 3 diely čokolády a 1 diel kyslej kvalitnej smotany dostanete polevu, ak dáte 1diel čokolády a 2 diel kyslej smotany máte krém a ak dáte 1diel čokolády a 3 diely kyslej smotany budete mať niečo ako pribináčika...
1x ivy3
havino
krásny, tie kúsky želé, super nápad, krém ja poznám dokonale, mám ho aj tu v receptoch a bolo obdobie ked sa robil mládencom do 7 dc fliaš, termix, ho volali a presne, ako píšeš, podľa zriedenia je poleva alebo krém, ale je famózny, pre @hubata , radšej primiešavať do roztopenej čokolády smotanu, ako naopak, aby sa dala hned vychytať chuť čokoládová, alebo už kakaovo smotanová
marienka44
@Evusik , uz som si poznacila Tvoj recept na polevu, krem a Pribinacik. Len neviem, v akých jednotkách diely pocítať.
Tvoj pomer je: 200 g cokolády (asi 2 diely) + 500 ml kys. smotany(asi 3 diely) ???
evusik
@marienka44 diely sú diely a počítať ich môžeš ako uznáš za vhodné, napr. 1 diel = 100g = 100ml

z tohto krému ale netreba robiť vedu, pomery sú len orientačné... ja to robím tak, že nalámem čokoládu, nechám ju zmäknúť a potom primiešavam smotanu, keď už mám krém hustý tak ako potrebujem, tak prestanem pridávať smotanu a je to... ja kupujem veľkú 500ml smotanu, preto som ju uviedla aj v recepte a čokoládu dávam od oka... samozrejme celkový výsledok závisí aj od kvalitnej čokolády a použitej smotany... na trhu sú rôzne značky, treba použiť kvalitnú, hustú, tučnejšiu :-)
zolik
@evusik prave studujem Tvoju blogovu stranku. A musim napisat, sa mi velmi, velmi paci. Uz som si ju aj ulozila pod "Favoriten". A s Tvojim dovolenim si Sem tam "privlastnim" aj nieco z Tvojej KK. Dakujem
evusik
@zolik tak to ma nesmierne teší... a budem sa tešiť na každú tvoju návštevu na mojom blogu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia