Foto: ancicka
Postup
-
1
Jahody si očistím od stoniek ,umyjem a nechám odkvapkať.
-
2
Väčšie jahôdky si pokrájam na kocky ,asi 1 cm
-
3
a tie čo sú prezreté popučím.Je to v pomere asi 2:1.
-
4
Spojím s pokrajanými a pridám šťavu s citrona.
-
5
Zasypem cukrom ,
-
6
premiešam a zakryté nechám aspoň 12 hodin stáť v chlade.
-
7
na druhý deň zmäs raz prevarím a odstavím a nechám do dalšieho dňa postáť.
-
8
Na tretí deň precedím a šťavu varím za stalého miešania tak 15-20 min nie na prudkom ohni tak,aby šťava nemala penu a povrch nadobudne peknú hodvabnú farbu.
-
9
Potom do scedených kuskov pridám 1 sačok Gelfixu,zamiešam a pridám do
-
10
šťavy a nechám prejsť varom asi 1 min.Odstavím a plním do suchých pohárov.Uzatvorím a poháre zakryjem dekou do druhého dňa.Takto urobený džem Vám vydrží dlhšie.Ked je na rýchly konzum netreba ho zakryvať dekou.
Diskusia k receptu