Jahodové veterníky (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

V sezóne jahôd dobrý, menej sladký dezert vhodný napr. na záhradnú párty.

12
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Postup

  1. Do väčšieho hrnca s hrubým ťažkým dnom nalejeme vodu, pridáme pokrájané maslo, vanilkový cukor a soľ. Uvedieme do varu, stiahneme z plameňa, nasypeme múku a premiešame.Vrátime na sporák a za stáleho miešania varíme - odpaľujeme asi 2 minúty, kým nevznikne z cesta pevný bochník, ktorý sa oddeľuje od dna a na dne sa vytvorí biely povlak. Cesto preložíme do väčšej misy, dôkladne premiesime, až bude hladké a lesklé. Necháme mierne vychladnúť / asi 15 min. /, potom doň po jednom vmiešame vajcia šľahačom s hnetacími metlami alebo vareškou.
  2. Cestom naplníme cukrárenské vrecko s širšou hviezdicovou koncovkou a na plech vyložený papierom na pečenie alebo fóliou nastriekame 12 veterníkov. Posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme do dobre vyhriatej rúry a pečieme na strednej priečke asi 20 - 30minút do zlatista. Rúru neotvárame počas pečenia!
  3. Ešte horúce hneď po upečení priečne prekrojíme a necháme úplne vychladnúť.
  4. Plnka: očistené a opláchnuté jahody pokrájame na polovicu posypeme prášk. cukrom a necháme chvíľu postáť. Smotanu vyšľaháme so stužovačom, kryštálovým a vanilkovým cukrom. Na polovice prekrojených veterníkov poukladáme jahody, nastriekame šľahačku a prikryjeme druhou polovicou veterníka. Na záver zľahka poprášime práškovým cukrom.