Foto: tiginko
Vždy keď príde Miško domov, varím mu jeho obľúbené jedlá. Žemľovka je jedno z nich. Kedže je práve jahodová sezóna a ja som vo Zobraziť celý popisVždy keď príde Miško domov, varím mu jeho obľúbené jedlá. Žemľovka je jedno z nich. Kedže je práve jahodová sezóna a ja som vo freshmarkete kúpila neuveriteľne krásne a sladké jahody z Rovinky, napadlo ma urobiť ju z nich. Je vynikajúca, hádam sa nerúham keď poviem, že omnoho lepšia, ako klasická jablková :-)
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Tvaroh rozmiešame s vanilkovým cukrom - u mňa 3 PL brezového cukru Xukor z biopredajne a 1 PL vlastného vanilkového extraktu. Vmiešame 2 žĺtka a sneh z 2 bielkov vyšľahaných so štipkou soli. Ja som mala 1/2 kg tvarohu váženého hrudkového - farmárskeho a pridala som ešte jeden jemný z Lidla, lebo sa mi zdalo málo.
- 2
Rožky nakrájame na kolieska a v mise ich zalejeme zohriatym mliekom, v ktorom sme rozmiešali 2 lyžice vanilkového cukru, v mojom prípade domáceho, preto neviem, koľko sáčkov, resp. na váhu. Polovicu rožkov po krátkej chvíli rozložíme do vhodnej nádoby, vytretej maslom. Moja bola oválna, dlhší rozmer 32cm a kratší 25cm.
- 3
Na rožky rozotrieme ochutený tvaroh.
- 4
Na tvaroh poukladáme jahody, ak ich máme veľké ako ja, môžeme ich rozrezať na polovičky a vtláčať ich do tvarohu reznou plochou hore, nech sa na ne dobre ukladá horná vrstva rožkov. Ak sú menšie, dávame kľudne celé.
- 5
Druhú vrstvu rožkov hojne pokvapkáme roztopeným maslom, toto určite nezanedbať, lebo chuť masla na zapečených rožkoch je úžasná a neopísateľná!
- 6
Kto si chce ešte chuť vrchných rožkov vylepšiť, môže ich jemne posypať kryštálovým cukrom. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 30 minút. Po upečení necháme pred servírovaním cca 15 minút odpočívať. Žemľovka je fakt výborná, voňavá a nie veľmi sladká, taká akurát :-)
- 2
@elysa u nás je žemlovka tiež len výsada nášho mladšieho, všeobecne sa v našej rodine netešia obľube sladké jedlá. My ostatní to tak ochutnáme po dobrom obede ako zákusok. A nechal si kúsok aj na dnes, len sa ti už v tomto momente neujde :-)
@havino jahody do zimných zásob som si bola samonazbierať, to vieš, u nás toho veľa nasladko neodkladám, džemy sa jedia len výnimočne, až na malé výnimky tak na vianočné pečenie. Takže čo sa zmestí, ide do mrazničky. A veľa sa tam toho nezmestí, veď aj iné dobroty treba mraziť:-)
@babkamt ďakujem aj tebe, aj keď si si ma zrejme pomýlila s Evkou :-)
@afataga nááá však kto asi? :-) Okrem zelenej moja ďalšia frekventovaná farba na fotkách jedla je ružová, neviem prečo mi to tak vychádza. Moja zúrivá ružová bola voľakedy obľúbenou @angastovou témou :-)
@elixir no neviem, či by som ju robila, keby som musela kvôli nej piecť rožky, taka akčná zase nie som :-)