Jahodová žemľovka fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 14. júna 2014
Jahodová žemľovka (fotorecept)
Foto: tiginko

Vždy keď príde Miško domov, varím mu jeho obľúbené jedlá. Žemľovka je jedno z nich. Kedže je práve jahodová sezóna a ja som vo freshmarkete kúpila neuveriteľne krásne a sladké jahody z Rovinky, napadlo ma urobiť ju z nich. Je vynikajúca, hádam sa nerúham keď poviem, že omnoho lepšia, ako klasická jablková :-)

4-6
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

10 ks
500 ml
2 PL
cca 500 g
750 g
3 PL
2 ks
cca 60 g
 na vytretie nádoby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tvaroh rozmiešame s vanilkovým cukrom - u mňa 3 PL brezového cukru Xukor z biopredajne a 1 PL vlastného vanilkového extraktu. Vmiešame 2 žĺtka a sneh z 2 bielkov vyšľahaných so štipkou soli. Ja som mala 1/2 kg tvarohu váženého hrudkového - farmárskeho a pridala som ešte jeden jemný z Lidla, lebo sa mi zdalo málo.

  2. 2

    Rožky nakrájame na kolieska a v mise ich zalejeme zohriatym mliekom, v ktorom sme rozmiešali 2 lyžice vanilkového cukru, v mojom prípade domáceho, preto neviem, koľko sáčkov, resp. na váhu. Polovicu rožkov po krátkej chvíli rozložíme do vhodnej nádoby, vytretej maslom. Moja bola oválna, dlhší rozmer 32cm a kratší 25cm.

    Jahodová žemľovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na rožky rozotrieme ochutený tvaroh.

    Jahodová žemľovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na tvaroh poukladáme jahody, ak ich máme veľké ako ja, môžeme ich rozrezať na polovičky a vtláčať ich do tvarohu reznou plochou hore, nech sa na ne dobre ukladá horná vrstva rožkov. Ak sú menšie, dávame kľudne celé.

    Jahodová žemľovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Druhú vrstvu rožkov hojne pokvapkáme roztopeným maslom, toto určite nezanedbať, lebo chuť masla na zapečených rožkoch je úžasná a neopísateľná!

    Jahodová žemľovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kto si chce ešte chuť vrchných rožkov vylepšiť, môže ich jemne posypať kryštálovým cukrom. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 30 minút. Po upečení necháme pred servírovaním cca 15 minút odpočívať. Žemľovka je fakt výborná, voňavá a nie veľmi sladká, taká akurát :-)

    Jahodová žemľovka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
Darinka veď mňa teda prekvapilo, že som ju tu na Vareche nenašla! Však toto muselo napadnúť už veľmi veľa kuchárok v jahodovej sezóne
Lebo z jahôd sa rýchlo varil džem, dali sa zmraziť, urobila sa zmrzlina, a hlavne sa jedli až do prasknutia, hovorím z vlastnej skúsenost.:D:D:D
čo by si sa rúhala, jahoda je jahoda, darmo a ver, že napadlo s jahodami, nuž len to škrečkovanie bránilo nápadom a realizovaniu sa, ako @dar ča píše, ked som ich mala po 4 eura, kde to žemľovka, koláč musel byť, kokteil a také a ked minulý týždeň som mala po 1,25 eur a 15 kg, joj to bolo rozmýšľania čo skôr z nich a hlavne uchovať na zimu a na neskôr. Tod som bola na trhu, reku dokúpim si ešte na dreň, @sovka tu dala komentár a už dve varecháčky fičíme na jej rýchlej, ale akej chutnej zmrzline, môj by ma nosil na rukách za ňu, :-) , že odkiaľ ich sú? že slovenské.. ved skúste, ja skúsila a kde to ani sladké ani jahodové, na šľak trafenie už s týmito skleníkovými, tak nič, neprosím... takže ohromne si Ty Miškovi dopriala a chuť si viem predstaviť, robím iným spôsobom, ale každá je naj a s jahodami nepochybujem
@tiginko , že woooooou... si ma dostala, veru žemlovku s jahodami čerstvými som ešte nechutnala... z dôvodov ako @havino píše... ale veru keď sa k jahodám dostanem, vyskúšam... moje dieťa jahody miluje skoro ako ja, chutiť mu bude určite ako Tvojmu Miškovi... chválim :)
ďakujem za zastavenie a pozitívnu odozvu všetkým ...
@elysa u nás je žemlovka tiež len výsada nášho mladšieho, všeobecne sa v našej rodine netešia obľube sladké jedlá. My ostatní to tak ochutnáme po dobrom obede ako zákusok. A nechal si kúsok aj na dnes, len sa ti už v tomto momente neujde :-)
@havino jahody do zimných zásob som si bola samonazbierať, to vieš, u nás toho veľa nasladko neodkladám, džemy sa jedia len výnimočne, až na malé výnimky tak na vianočné pečenie. Takže čo sa zmestí, ide do mrazničky. A veľa sa tam toho nezmestí, veď aj iné dobroty treba mraziť:-)
@babkamt ďakujem aj tebe, aj keď si si ma zrejme pomýlila s Evkou :-)
@afataga nááá však kto asi? :-) Okrem zelenej moja ďalšia frekventovaná farba na fotkách jedla je ružová, neviem prečo mi to tak vychádza. Moja zúrivá ružová bola voľakedy obľúbenou @angastovou témou :-)
@tatranka ďakujem, mňa to samú prekvapilo, že sa nerobieva, lebo sú šťavnaté, voňavé a hodia sa do žemlovky. Dnes sme ju dojedali, taká uložená z chladničky bola fantastická, ako zákusok, len tie chrumkavé sladké rožky navrchu mi tam chýbali
mňam, u nás žemľovka s jahodami prešla v pohode ako hlavné jedlo, ocino si veľmi pochvaľoval, mama tiež povedala, že ešte lepšia ako s jablkami, dakujem za inšpiráciu a recept ako využiť jahody :)
@alex som rada že sa ti páči, ale je fakt, že keby som ju mala robiť ako zákusok, tak to si vymyslím niečo iné. Ale pre syna čokoľvek :-)
@elixir no neviem, či by som ju robila, keby som musela kvôli nej piecť rožky, taka akčná zase nie som :-)
To musii byt bomba, mnam :O ja sa chystam na obycajnu jablkovo- skoricovu s hrozienkami, no ked este budem mat moznost mat dobre jahody, skusam ako prve :-)) mas krasne a chutne recepty :-))

Pridaj komentár k receptu: