Jahodová žemľovka (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Vždy keď príde Miško domov, varím mu jeho obľúbené jedlá. Žemľovka je jedno z nich. Kedže je práve jahodová sezóna a ja som vo freshmarkete kúpila neuveriteľne krásne a sladké jahody z Rovinky, napadlo ma urobiť ju z nich. Je vynikajúca, hádam sa nerúham keď poviem, že omnoho lepšia, ako klasická jablková :-)

4-6
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Tvaroh rozmiešame s vanilkovým cukrom - u mňa 3 PL brezového cukru Xukor z biopredajne a 1 PL vlastného vanilkového extraktu. Vmiešame 2 žĺtka a sneh z 2 bielkov vyšľahaných so štipkou soli. Ja som mala 1/2 kg tvarohu váženého hrudkového - farmárskeho a pridala som ešte jeden jemný z Lidla, lebo sa mi zdalo málo.
  2. Rožky nakrájame na kolieska a v mise ich zalejeme zohriatym mliekom, v ktorom sme rozmiešali 2 lyžice vanilkového cukru, v mojom prípade domáceho, preto neviem, koľko sáčkov, resp. na váhu. Polovicu rožkov po krátkej chvíli rozložíme do vhodnej nádoby, vytretej maslom. Moja bola oválna, dlhší rozmer 32cm a kratší 25cm.
  3. Na rožky rozotrieme ochutený tvaroh.
  4. Na tvaroh poukladáme jahody, ak ich máme veľké ako ja, môžeme ich rozrezať na polovičky a vtláčať ich do tvarohu reznou plochou hore, nech sa na ne dobre ukladá horná vrstva rožkov. Ak sú menšie, dávame kľudne celé.
  5. Druhú vrstvu rožkov hojne pokvapkáme roztopeným maslom, toto určite nezanedbať, lebo chuť masla na zapečených rožkoch je úžasná a neopísateľná!
  6. Kto si chce ešte chuť vrchných rožkov vylepšiť, môže ich jemne posypať kryštálovým cukrom. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 30 minút. Po upečení necháme pred servírovaním cca 15 minút odpočívať. Žemľovka je fakt výborná, voňavá a nie veľmi sladká, taká akurát :-)