Jahodová torta

mata261 - fotkamata261, 28. decembra 2009
Jahodová torta
Foto: mata261

Túto tortu pekávam najčastejšie vtedy, keď má v čase dozrievania jahôd,malín alebo černíc niekto narodeniny. Príprava je trošku zdlhavá pre dlhý čas čakania počas Zobraziť celý popisTúto tortu pekávam najčastejšie vtedy, keď má v čase dozrievania jahôd,malín alebo černíc niekto narodeniny. Príprava je trošku zdlhavá pre dlhý čas čakania počas nej.

15
porcií
3 h. 98 min. minút
príprava

Suroviny

4 ks
12 dkg
6 dkg
6 dkg
2 lyžice
1 lyžica
1 lyžica
25 dkg
4 lyžice
1
1 ks
1 lyžica
1
3 dl
10 g
2 lyžice
25 dkg
4 dl
2 lyžice
2 lyžice
1 vrecúško
2 lyžice
0,5 dl
2,5 dl




Postup

  1. 1

    Čas prípravy trvá 3 h. 98 min. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Táto torta je na 10 porcií.

  2. 2

    Formu vymažeme a vystelieme papierom na pečenie.Vajcia rozdelíme. Žĺtky s polovicou cukru a vodou dobre vymiešame.Medzitým vyšľaháme sneh, keď je už takmer hotový, pridáme k nemu druhú polovicu cukru a šľaháme ďalej, kým sneh nebude tuhý. Obe múky zmiešame s práškom do pečiva a rozdelíme na dve časti. Napoly rozdelíme aj žĺtkovú masu. Do jednej zamiešame kakao a opatrne vmiešame polovicu snehu a múky. Podobne naložíme s druhou polovicou, len tam nedáme kakao. Pláty pečieme v predhriatej rúre 14 minút.

  3. 3

    Kým pláty vychladnú, pripravíme tvarohový krém. Tvaroh dobre vymiešame so 4 lyžicami práškového cukru, vanilínovým cukrom a strúhanou kôrou z citróna. V 1 dl vody rozpustíme želatínu, vyžmýkame do nej citrónovú šťavu a zohrejeme. Kým chladne, vyšľaháme 3 dl sladkej smotany so stužovačom a 2 lyžicami cukru. Polovicu šľahačky a želatínu zamiešame do tvarohu. Na hnedý plát natrieme tvarohovú plnku, na ňu dáme jahodový džem a žltý plát. Odložíme ho nabok.

  4. 4

    4 dl jahodového jogurtu, 3 lyžice kryštálového cukru a 3 lyžice želatíny zohrejeme. Kým chladne, mixérom rozmixujeme 10dkg jahôd. Tortovú formu vystelieme potravinárskou fóliou. Do vychladnutého jogurtu zamiešame rozmixované jahody a druhú polovicu šľahačky.Vlejeme do tortovej formy, dáme naň polovicu jahôd, prikryjeme fóliou a vložíme na hodinu do chladničky.

  5. 5

    Vyberieme tortovú formu, kým jogurt celkom nestuhol, dáme naň druhú polovicu torty tak, aby hnedé cesto bolo navrchu. Vrátime na ďalších 90 minút do chladničky.

  6. 6

    Na podnos opatrne vyklopíme tortu, stiahneme z nej fóliu. Pokladieme na ňu zvyšné pokrájané jahody. Opatrne vrátime vrátime na tortu prstenec z tortovej formy. Zohrejeme prísady želatíny a keď vychladne, pomaly, v malých dávkach ju lyžicou nalievame na tortu. O pol hodinu môžeme krájať.

Diskusia k receptu

happy113
Vyzerá mňam, ale je to dosť zdĺhavé. Ja už by som zjedla teraz :-)))
marienka44
@Mata261 , a kedy pouzijeme cervene tortove zele, co j v rozpise surovin? Totizto v postupe sa nespomina. Dakujem za odpoved, pekny den vsetkym.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia