Jahodová torta

Autor receptu: mata261

Túto tortu pekávam najčastejšie vtedy, keď má v čase dozrievania jahôd,malín alebo černíc niekto narodeniny. Príprava je trošku zdlhavá pre dlhý čas čakania počas nej.

15
porcií
3 h. 98 min. minút
príprava

Postup

  1. Čas prípravy trvá 3 h. 98 min. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Táto torta je na 10 porcií.
  2. Formu vymažeme a vystelieme papierom na pečenie.Vajcia rozdelíme. Žĺtky s polovicou cukru a vodou dobre vymiešame.Medzitým vyšľaháme sneh, keď je už takmer hotový, pridáme k nemu druhú polovicu cukru a šľaháme ďalej, kým sneh nebude tuhý. Obe múky zmiešame s práškom do pečiva a rozdelíme na dve časti. Napoly rozdelíme aj žĺtkovú masu. Do jednej zamiešame kakao a opatrne vmiešame polovicu snehu a múky. Podobne naložíme s druhou polovicou, len tam nedáme kakao. Pláty pečieme v predhriatej rúre 14 minút.
  3. Kým pláty vychladnú, pripravíme tvarohový krém. Tvaroh dobre vymiešame so 4 lyžicami práškového cukru, vanilínovým cukrom a strúhanou kôrou z citróna. V 1 dl vody rozpustíme želatínu, vyžmýkame do nej citrónovú šťavu a zohrejeme. Kým chladne, vyšľaháme 3 dl sladkej smotany so stužovačom a 2 lyžicami cukru. Polovicu šľahačky a želatínu zamiešame do tvarohu. Na hnedý plát natrieme tvarohovú plnku, na ňu dáme jahodový džem a žltý plát. Odložíme ho nabok.
  4. 4 dl jahodového jogurtu, 3 lyžice kryštálového cukru a 3 lyžice želatíny zohrejeme. Kým chladne, mixérom rozmixujeme 10dkg jahôd. Tortovú formu vystelieme potravinárskou fóliou. Do vychladnutého jogurtu zamiešame rozmixované jahody a druhú polovicu šľahačky.Vlejeme do tortovej formy, dáme naň polovicu jahôd, prikryjeme fóliou a vložíme na hodinu do chladničky.
  5. Vyberieme tortovú formu, kým jogurt celkom nestuhol, dáme naň druhú polovicu torty tak, aby hnedé cesto bolo navrchu. Vrátime na ďalších 90 minút do chladničky.
  6. Na podnos opatrne vyklopíme tortu, stiahneme z nej fóliu. Pokladieme na ňu zvyšné pokrájané jahody. Opatrne vrátime vrátime na tortu prstenec z tortovej formy. Zohrejeme prísady želatíny a keď vychladne, pomaly, v malých dávkach ju lyžicou nalievame na tortu. O pol hodinu môžeme krájať.