Jáhelník (Pšenovník)

redakcia - fotkaredakcia, 21. januára 2010

Suroviny

400 g
750 ml
2 PL
20 g
200 g
1/2 KL
30 g
2 dl
3 ks




Postup

  1. 1

    Pšeno sparíme dva krát vriacou vodou a scedíme. Zalejeme mliekom, pridáme cukor a na miernom ohni podusíme domäkka.

  2. 2

    Pridáme trochu rozpusteného masla, ovocie (marhule alebo slivky), škoricu a zmes vylejeme do vymastenej zapekacej misy.

  3. 3

    Vajíčka rozšľaháme v 2 dl mlieka a týmto polejeme pripravenú zmes. Na vrch pokrájame kúsky masla a upečieme.

Diskusia k receptu

Vymazať
bozulka
Podobny "jahelnik"poznam z konca 7o rokov z knihy Ignata Hermana-Otec Kondelik a zenich Vejvara.Recept bol popisany podrobne tak som ho vyzkusala.Je trosicku rozdielny : sparene jahly/pseno,lupane proso/uvarime v mierne osolenom mlieku ,do horucej kase zamiesame maslo a ked vychladne primiesame 2 zltky asi 10dkg cukru,tuhy sneh z 2 bielkov/slaham so spetickou soli/.Hodne vymastime pekac maslom a masu dame do pekaca a prekladame kuskami jablk,uvarenymi susenymi slivkami a podobne,dame piect asi 45min.Podavame pocukrovane mozeme aj s kompotom/najviac chuti slivkovy/.
Z mojho detstva si pamatam na psenovu kasu,ktoru sme jedavali na ranajky.Pre deti sladka,pre " chlapov" napriklad s pecenou slaninkou.

Este som si spomenula na jeden recept-pseno uvarime v slanom mlieku,hlavkovu kapusta pokrajame na sliziky a dame podusit na maslo alebo olej ,trosku posolime ,malinko podlejeme vodou a udusime do makka.Potom zmiesame spolu a dame na chvilu zapiect.Dufam,ze som na nieco nezabudla lebo som to uz davno nevarila.
Vyskusa to niekto? Je to nielen zdrave,ale aj lacne na dnesnu "krizovu dobu"!!!
Vymazať
sandratamer
Bozulka, tie receptíky treba hodiť do receptov, tu ich ľudia nenájdu. Inak, super tipy... Mám balíček pšena doma a ešte som sa nerozhodla čo s ním...
Vymazať
bozulka
Mila sandratamer,ja viem,ale ja si myslim,ze to su recepty urcite zname,to je len moja okamzita reakcia ked citam recept alebo nejaky prispevok,ale dakujem mozno niekedy sa odhodlam a napisem do receptov.Inac VARECHA sa mi velmi paci !!!!!
Vymazať
sandratamer
Milá Bozulka, by ste sa čudovali, koľkých ľudí by ste možno potešili... Neváhajte a choďte do toho. V prípade problémov pri vkladaní receptu mi napíšte na redakcia@varecha.sk a pomôžeme...
P.S. Aj mne sa VARECHA veľmi páči :-)))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia