Jablkový zós

frezia68 - fotkafrezia68, 9. januára 2011
Jablkový zós
Foto: frezia68

V detstve sme ho mali na tanieri častejšie,lebo jablká rástli v záhrade a aj varené mäso z polievky sa podobne využívalo.Od vianoc mi zvýšilo Zobraziť celý popisV detstve sme ho mali na tanieri častejšie,lebo jablká rástli v záhrade a aj varené mäso z polievky sa podobne využívalo.Od vianoc mi zvýšilo v mrazničke morčacie stehno,tak bola polievka a k zósu varené ......

5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

5-6 ks  stredné
2 lyžice
1 ks
5-6 ks
3-4 cm
2 dcl
2 lyž.
1 lyž.




Postup

  1. 1

    Jablká ošúpeme,umyjeme,nakrájame na osminky a dáme do vody uvariť.Pridáme citrónovú kôru,klinčeky,kúsok škorice a cukor podľa chuti.

  2. 2

    Ak sú polomäkké,pridáme smotanu rozhabarkovanú s múkou,prevaríme a pri tom jablká ešte sa dovaria.Pozor,aby sa nerozvarili.Ja som dala smotanu na varenie,nie šľahačkovú,ale dá sa aj s mliekom.

  3. 3

    Vyberieme škoricu,citrónovú kôru,aj klinčeky,pridáme kúsok masla na zjemnenie....... a DOBRÚ CHUŤ !

Diskusia k receptu

marianne69
@ frezia moja mila, vyskusam ja lebo v mraziaciku mi troni este cely naporcovany moriak,takze dakujem za receptik,vyskusam urcite:-)Takyto sos nepoznam,sama som zvedava ako bude chutit...
danculka
Netradičná kombinácia ale nemusí to byťzlé,stojí za vyskúšanie..
garanco
Zajtra vyskúšam, jablká sú v komore, varené mäsko v mrazničke a dobrý recept na Vareche. Vďaka!
garanco
...a pekné slovo "zós" ktoré používala moja mama, keď som bola malá, neskôr už varila omáčky!
jerica
zaujímavá kombinácia chuti, nič tým nepokazím, len si budem musieť spomenúť na tento receptík , ukladám .
evanaaa
Ja by som tým " sósom" radšej poliala palacinky alebo vdolky a pod. Nejako mi nejdú kombinácie ovocie-mäso, i keď jednu som už robila a môj muž sa pýtal, že : čo si to tam dala? ( bolo to jablko).
vavan
Ďakujem za pripomenutie mojej babičky tá ich robievala k mäsu ale len ako kompót od nej nám to vždy chutilo,ale aj táto kombinácia je tiež super ukladám to KK a v blízkej budúcnosti vyskúšam.
dajanca
veľmi rada kombinujem mäso s ovocím, ale toto som ešte neochutnala. Jablká ako varený kompót robievam často, pridávam ich aj pečenému kuriatku.... ale takto so smotanou ešte nie. A dávaš k tomu, prosím Ťa, ešte aj nejakú prílohu? Manžel by sa asi obzeral.... :))
frezia68
@dajanca : áno,obyčajne zemiakovú kašu,trocha muškátový oriešok,maslo,trocha mlieka,soľ a dobre vyšľahanú,posypanú vňaťkou.Ale máme odľahčenú stravu pár dní,dnes nebola.
babidka
myslim , ze to je presne to co mi este v KK chyba :-) urcite urobim , takato kombinacia chuti mi absolutne vyhovuje :-)
frezia68
Potešila si,je to jeden zo zabudnutých receptov z detstva :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia