Jablkový mrežovník s makovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: havino

Ono to takto vyzerá, ked je chuť aj na jablkový a aj makový koláč. Ja som ho robila celý v Dia verzii.

30-40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Z uvedených surovín vypracujeme bochník cesta. Zabalíme do fólie a dáme na pol hod do chladničky. Pokiaľ cesto odpočíva, pripravíme si jablkovú plnku. Jablka postrúhame a udusíme, dosladíme, ochutíme škoricou, vanilkovým cukrom, necháme vychladnúť.
  2. Pripravíme si makovú plnku, mak zalejeme vriacim mliekom, pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, škoricu, pol kávovej lyžičky perníkového korenia, citrónovej kôry a slivkový lekvár. Zamiešame redšiu plnku, aby nebol mak na koláči suchý. Makovú plnku dochucujem aj pernikovým korením podľa receptu od @jerica TU
  3. Odležané cesto si rozdelíme na väčšiu spodnú časť a menšiu na mriežky na vrch koláča. Väčšiu časť vygúľame na plech (rozmery plechu 28 x 28 cm), nanesieme jablkovú plnku, na ňu navrstvíme makovú plnku, zarovnáme.
  4. Z menšej časti cesta urobíme mriežky a pokladieme na vrch koláča, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí. Dáme piecť do vyhriatej rúry.
  5. Takto vyzerá v reze, dávam foto aj tu, na úvodnej foto som ho krájala horúci,nečakaná návšteva vo dverách, tak som za horúca ukrojila aspoň na fotenie.