Jablkový kompót bez vody fotorecept

garanco - fotkagaranco, 18. januára 2011
Jablkový kompót bez vody (fotorecept)
Foto: garanco

Ak máte svoje jablká, nie všetky sa vydaria ako maľované. Tie menej pekné využívam na prípravu kompótu, aj keď si poviete "čo už Zobraziť celý popisAk máte svoje jablká, nie všetky sa vydaria ako maľované. Tie menej pekné využívam na prípravu kompótu, aj keď si poviete "čo už tam kompót", tento potom jeme ako olovrant, alebo ako niečo "pod zub" večer pri telke. Skúste:

2
porcie
10 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

4
1 PL
z 0,5  ks




Postup

  1. 1

    Jablká ošúpeme, zbavíme jaderníkov a pokrájame na kocky. Vložíme do nádoby s dvojitým dnom, pokvapkáme šťavou z pol citróna, pridáme opláchnuté hrozienka.

    Jablkový kompót bez vody (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zakryjeme a teraz položíme nádobu na plyn, rukou vyskúšame teplotu ( keď je pokrývka horúca tak, že ešte udržíme na nej ruku), pri dosiahnutí tejto teploty odstavíme zo zdroja tepla, necháme stáť ešte niekoľko minút a podávame. Kompót je tiež dobrý s kúskom tmavého, maslom pomasteného chleba. Dobrú chuť!

    Jablkový kompót bez vody (fotorecept) - obrázok 2

Diskusia k receptu

letisia
to je fajn jednoduchá mňamka....ja by som si tam pridala ešte trochu škorice a vanilkového cukru
andys
Jedlo môjho detstva :) So škoricou a vanilkovým cukrom, mňam. Robievam ho na jeseň deťom k obedu. Skúsim aj tento bezvodový recept. Vďaka za inšpiráciu :)
garanco
Ďakujem za kladné komentáre :-))! Určite si môžte vylepšiť chuť škoricou, vanilkou, tie sa k jablkám vždy hodia a samozrejme aj pridať lyžičku cukru - podľa svojho "gusta" či "Gusta?"
alaba
a nedalo by sa pre zmenu chuti pridat aj zopar kuskov nejakeho dalsieho ovocia ?
tedko
No dobrý receptík a hlavne zdravý,ukladám do mojej KK.
sovka62
V našej obrovskej záhrade rástla jediná jabloň, letná, žltobiele jabĺčka, ktoré sa ľudovo nazývajú štrúdláky. Mam z nich robievala štrúdle, ale jabloň bola veľká a tak nám raz - dva razy za leto uvarila aj kompót. To bola pochúťka! V zime sme jedávali kompót z pohárov, marhuľový, čerešňový, slivkový, tie nám vzácne neboli, ale ten jablkový.......... Hneď dnes večer ho pripravím a pochutíme si.
marienka44
@Garanco ,nemam nadobu s dvojitym dnom, ako pises. Ostatne Varecharky asi ano, ked hned isli kompot pripravovat. :-)
bozulka
@marienka ,to nevadí,že nemáš taký hrniec môžeš tam dať aj lyžicu 2 vody,to sa stratí.Ja pridávam aj trošku cukru a citr.kôru nielen šťavu.Určite je toto dobrý recept,ale keď robievam jablkový kompot tak podlejem aj vodou s cukrom,hrebíčkom,celou škoricou.Vychladený ... no ja mám najradšej tú studenú šťavu z tohoto kompótu.Keď ho mám uvarený veľký hrniec stále musím pre niečo do chladničky.
sovka62
Bol naozaj výborný a radosť na všetkých stranách. Keď som vyberala jablká, našla som tri otlačené, tie som rovno vyhodila na dvor drozdom, v lete mi za to budú spievať a manžel si tiež pochvaľoval. Akurát pred chvíľou podotkol, že by som ho mala spraviť aj dnes, tak ma asi čakajú kompótové večery. Nevadí, veď je to za chvíľočku.
garanco
@sovka , som rada, že Vám chutilo. U nás sú tiež také obdobia, keď ho robím často.
dajanca
veru @bozulka aj ja varievam taký kompót aj v 4 litrovom hrnci a vždy sa tá šťava akýmsi záhadným spôsobom stratí ....... :-)
katarina2511
Dokonca aj v Canade rastu jablka, nejake aj mam v chladnicke. Idem varit jablkovy kompot - to bude kusok Slovenska v - 30 stupnovom mrazivom Edmontone.
marianne69
...ja som si tak posusnala,na tych jablckach,fukla som ich do piskaca a boli hotove raz-dva,len nabuduce urobim viac lebo delit som sa musela:-(
garanco
@marianka , uvar si ich aj zajtra (a rýchlo zjedz- kým ostatní neuvidia!:-)) . Nech Vám chutia!
marianne69
.....frflem jak stare pivo,lebo 100x sa pytam ci si da niekto so mnou,ze spravim viac,nikto nechce,akonahle to mam v miske tak sa schadzaju ako supy,ze to dobre vonia,sak mi nechali 1/2 jablka:-))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia