Jablkový koláč

mimka946 - fotkamimka946, 14. apríla 2013
Jablkový koláč
Foto: mimka946

Náš obľubený :-)

Suroviny

500 g
2 ks
Cesto:
600 g
300 g
1/5 ks
1/5 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Cesto: Hladku muku,praš.cukor,heru,vajcia,kypriaci dame do misky a vypracujeme cesto.Dáme ho na pol hodiny do chladničky.

  2. 2

    Jablka očistime,postruhame,pridame škoricu a zamiešame.

  3. 3

    Cesto po pol hodinke vytiahneme a rozdelime na dve casti.Prvu rozvaľkame a dame na plech.Po celom ceste dame rovnomerne jablka a na vrch dame vyvyľkanu druhu polovicu.

  4. 4

    Dame piecť na 200 stupnov a cas? no kazdy podla seba :)

  5. 5

    Dobrú chuť.

    Jablkový koláč - obrázok 5

Diskusia k receptu

zinnajdha
poznám ho pod názvom "almáspyté" čítaj almášpyté, maďarský názov. "Almáš" je jablkový, jablková, jablkové, preto: jablkové pyté...
mimka946
Ďakujem za komentare a ja taky nazov nepoznam my to proste volame jablkovy :)
monnikka
robím podobne, je to fajn koláčik, dala by som si z toho tvojho:)
mesiar50
@mimka946
Ahoj mimka.Preložil som ti z maďarščiny jeden recept.
Almás pite:
Cesto=250g Rama,/400g hl.múka,/120g kryš.cukor,/
1 žltok z vajca,/1 b. PDP,/1b. vanílkový cukor,/1-2 PL
smotany,/šťava a nastrúhaná kora z 1/2 citróna,/
Plnka=2kg jablk,/1/2 kg višňový kompót,/škorica,/2b.vanilkový cukor,/AUTOR TU MÁ POZNAČENÉ- pomastený plech jemne posypať strúhankou...tiež jemne posypať aj spodný diel cesta.Moja mamina to robíevala navlas tak isto ako ty.Ďakujem ti za pripomenutie na tento jednoduchý ale výborný koláčik.
Tvoj je tiež pekne vydarený.
Pekný pozdrav pre teba z NL.




elixir
Ukladám si... takýto robieva moja pra-teta, veľmi ho mám rada. takže si ma týmto receptom potešila. :)
anka246
už dávno som jablčník nepiekla.. takú chuť si mi narobila, že ešte dnes ho upečiem :)
aroooo
takéto mám rada, len s polovinou cukru, ukladám aj tvoj
evanaaa
jablkové pité - jablčková klasika, mama často robievala, jednoduchý ale výborný koláčik. Niekedy miesto vrchného cesta spravila mriežku a navrch dala drvené orechy, s nimi to bolo ešte lepšie.
radost
@mimka946
aj ja sa pozerám na množstvo cukru..!!stačí polovica..neuč chuť na presládzanie....netreba...ináč chutná klasika..ja mám rada-ked sa múky miešajú-hladká+polohrubá..čisto z hladkej mi príde trošku-no-taký "blatový"...moja babka ho robila hladká+hrubá...:-)
mimka946
ved nebol ani nejak extra sladky mala som kyslejšie jablka :) a aj ja nekedy zvyknem z hladkej+polohruba
kukulienka71
@mimka946 , nemá byť v surovinách tej Hery/masla 1/2 a tiež prášku do pečiva 1/2 ks? 5dkg masla na 60dkg múky sa mi zdá veľmi málo, aj toho PDP. Zrejme si chcela dať polovicu namiesto jednej pätiny...
tanicena
Prave sa ho pokusam urobit, ale recept nesedi. Tak ako napisala kukulienka, pomer muky a masla je neprimerany, zmiesanim dostanes len posypku, nie cesto. Kolko ma byt v skutocnosti masla, ja odhadujem min. 250 g. ?
tanicena
Tak kolacik je hotovy! Ako som predpokladala "zozral" skoro 250 g masla a este 2-3 lyzice smotany ( podla inspiracie mesiara50) a je(bol) vyborny.
redakcia
Komentar k receptu od @Noruska :
Robila som tento kolacik v sobotu, je vyborny, len rozpis surovin nesedi. Nastastie som trochu skusena kucharka a viem, ze 1/5 Hery je naozaj velmi malo. Na tych 600 g muky som dala celu Heru a bolo to len tak.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia