Babkin jablkový koláč fotorecept

ywett - fotkaywett, 21. januára 2011
Babkin jablkový koláč (fotorecept)
Foto: ywett

rada pečiem jablkové koláče a tento patrí medzi náš najviac obľúbený....názov hovorí za všetko:)

Suroviny

40 dkg
25 dkg
1/2 ks
70 g
2 PL (niekedy namiesto mlieka dám 2-3 PL bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, vtedy netreba ani vajíčka pridať do cesta)
2 ks
Plnka:
1 kg
1
 podľa chuti
 troška




Postup

  1. 1

    Na doske preosejeme múku, rozmrvíme v nej maslo, rozmiešame prášok do pečiva a cukor. Pridáme vajcia a keby bolo cesto tvrdé pridáme 2 lyžice mlieka. Všetky tieto prísady na cesto spracujeme a rozdelíme na dva rovnaké diely.

  2. 2

    Jeden diel vyvaľkáme a prenesieme valčekom na maslom pomastený a múkou vysypaný plech (ja som dávala s rozmerom 36x26 cm ale kľudne môže byť aj menší)

    Babkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    (ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa plechu obkreslila potrebnú veľkosť, a cesto som na papieri vyvaľkala. Pomocou papiera a valčeka som cesto preložila na plech)

    Babkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na cesto dáme nastrúhané jablká, posypeme vanielkovým a kryštálovým cukrom a ešte škoricou.

    Babkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na jablká dáme druhý diel vyvaľkaného cesta, popicháme vidličkou a dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych.

    Babkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po upečení a vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.

    Babkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    :-)

    Babkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dobrú chuť!

    Babkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...

    Babkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...

    Babkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Inšpirácia aj na Veľkonočné sviatky.

    Babkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...

    Babkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...

    Babkin jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

diabambulka
ahoj Cica2, určite ide do cesta hermelín? koláčik vyzerá chutne, robím podobný, ale bez hermelínu, patrí u nás medzi obľúbené:-)))
cica2
no ja som tééééda popleta, prepáčte mi, už som to opravila....u jednej vareškárky som čítala recept na hermelín a to je tak keď zároveň píšem aj svoj recept sem a takto som to poplietla, ups :)

@diabambulka , ďakujem pekne za privítanie:))
klaura
výborný koláčik, robím ho často keď je sezóna letných jabĺk ... tie sa totiž musia rýchlo spotrebovať ... pekne sa ti vydaril ... :)
danculka
To je dobrý koláčik,žiadna návšteva ním nepohrdne..
julica
starý známy krehký jablkový koláč. asi jediný, ktorý by som dokázala zjesť aj sama :)
janger
Podobny receptik mam, len nejako som nanho zabudla...Dakujem za pripomenutie, je vyborny! :-)
evanaaa
Je výborný a ak sa nemýlim, je to jablkové pité, toho by som sa vedela najesť do sýtosti. Mama ho robievala a bol fakt krehký, ako píše Julica, len dávala doň aj sekané orechy, niekto robí s nimi alebo bez, ale dobrý je vždy. Je tu teiž niekoľko verzií, pár ich mám zachytených.
tonicka53
@cica2 , krásny jablčník ! a určite aj tak dobrý, že :-) takýto koláčik môžem hocikedy
alexdidi
Veru takýto robila aj moja babička a robím ho i ja, ale ja dávam uducené jablká....na takom jablkovom pité si asi každý rád pochutí....
porzellanka
@cica2 aj ja som ho robievala, niekedy som do jablk pridala orechy, niekedy hrozienka. Musim ho znovu upiect, cela rodina ho zboznovala. Moj syn, ked bol maly ma raz poziadal, aby som upiekla ten jablkovy kolac zhora zdola cesto :-)))
frantisek56
tonicka je to super jablcny kolac a ako si pametam ja tak na juhu ho volaju almas pitte aj ked som prihlaseny z ciech tak ho poznam alma je jablko a pitte bohuzial neviem
frantisek56
pani evanaaa ma pravdu posielam jej velku pusu lebo ona to tiez tak isto pozna ako ja ked sme boli deti tak neboha mamicka i babicka museli urobit aspon 3 plechy
brunetka7
u nás to urobila raz švagrina na chalupe........a potom ešte dorobila ďalšie dva plechy.........je užasny......a som vďačná za recept.........
zuzik01
ja ked som naposledy piekla podobny kolacik, bolo spodne cesto po paru hodinach uplne mokre, hoci som stavu z jablk vytlacila... nie je lepsie dat na spodne cesto slabsiu vrstvu struhanky alebo nieco podobne?
1x erisam
alexdidi
@zuzik01 , máš pravdu, je dobré posypať trochu strúhankou, orechmi a práve preto, aby spodné cesto až tak nenamoklo dávam radšej dusené jablká, i keď je s tým viac práce....
remcula
Śmankote, tak bych něco upekla a tohle je fakt moc hezkéé, jen nemám jablka, musela bych skočit..
marienka44
@Zuzik01 ,tie dusene jablka to vyriesia. Ja inak nerobim, len dusene s hrozienkami /tie sa podusia s jablkami/. Do cesta musi ist aj kysla zlozka, napr, biely jogurt, kys, smotana alebo len ocot+voda, aspon za 1 PL!
1x daruna
gabuna
Zrovínka jsem včera upekla něco podobného, ale na linecký způsob a nemůžem se ho dojíst. Jsou to výborné osvěžující moučníky. Mějte se.
dogagador
klasika - jablkove pite - kazdy to miluje, som mala navstevu a nezostala ani omrvinka...
evulines
Velmi dobrý koláč, mám asi 4 recepty a všetky sú dobré.
cica2
dievčatá, ďakujeeeeeem:))... som rada že tento recept zaujal, niektorým sa pripomenul a niektorí ho idú vyskúšať(nech sa vydarí a viem že určite pochutí) a tie čo ho poznajú patrí medzi ich obľúbené tak ako aj u mňa:) A dokonca som sa dozvedela ako sa volá "jablkové pité" pekný názov hoci u nás to bude stále babkin jablkový koláčik:)


cica2
@zuzik01 , ja dávam vždy čerstvé jablká a zatiaľ som nemala spodné cesto mokré ale ako ti už poradili žienky, skús dať strúhanku alebo orechy....alebo potom spraviť viac cesta a na spodok dať hrubšiu časť
kiwinka21
cica velmi dakujem za pripomenutie tohto kolacika, dnes som ho robila a je presne taky aky som ho jedla ako dieta.:-) aj mojej malej velmi chuti.:-) inak to je dobry napad dat na spodok trochu struhanky aj ja som dala.:-)
evanaaa
Marienka, ty by si všade do cesta dávala " kyslú zložku", ale ver, ide to aj bez nej. Tento koláč mama robievala často, robila som ho aj ja.
FRANTIšEK56 , mama pochádzala z miesta,ktoré bolo vzdialené asi 20 km od tvojho rodiska, preto to " almás pité", lebo tam na juhu sa prejavoval tzv. maďarský syndróm, ktorý oplyvnil varenie a pečenie, ostali aj názvy, ale v dobrom,myslím to kuchárčenie.
najaa
koláčik je fantastiský...dnes som napiekla a už je aj spapkaný :)
jogal
vyskúšaný a nemal chybu. Ani som nemela čo zobrať v pondelok do práce.
tatula
zajtra ideme na chatu a tak som ho dnes piekla, chcem sa ale opytat - na aky velky plech je tento recept? chuti totiz vyborne, ale toho cesta som mala na standartny obdlznikovy plech malo:(
cica2
@tatula , som rada že koláč vám chutil a prepáč že som nezadala rozmer plechu (to som dávala tento recept ešte ako nová a nevedela som, ako sa tu orientovať vo všetkom)....dávala som na plech s rozmerom 36x26 cm
dadulinda
Včera som ho spravila,je veľmi dobry,iný ako jablkové pyté.Len toho cesta sa mi zdalo trochu malo,zle sa to vaľkalo,trochu viac cesta by neuškodilo.
jurovic6
Tento kolac milujem my do tych jablk niekedy pridavame nastruhanu cokoladu.Je fantasticky...kazdy sa za nim ide zadrhnut...
cica2
@dadulinda , som rada že koláčik chutil:)...áno máš pravdu, toho cesta by sa aj viac zišllo ale vždy robím takto, nepridávala som viac surovín do cesta @jurovic6 áno, to je:)
zsuzsu
ja tomu premoknutiu spodného cesta predídem tým,že spodné cesto dám hrubšie a vrchné dám mriežkované,narobím si vlnkovým krájačom pásiky a poprekladám ich do mriežkova :) dusené jablčka nerobím,trochu orechov mletých pod jablčka neuškodí,toto je recept,ktorý sa vždy vydarí fantasticky,tento koláčik ma nikdy nesklamal,každému chutí :)
cica2
@jogal až teraz som postrehla tvoj komentár, teším sa že koláčik chutil:) @zsuzsu , áno máš pravdu, dá sa aj tak:)
lacosk
Dnes ho idem robiť. Doniesol som zo záhradky plnú tašku jabĺk tak som sa rozhodol pre tento koláč. Vyzerá perfektne.
eraserhead
@cica2 včera som ho pripravil, akurát som namiesto toho palmarin použil maslo a vynechal mlieko. Pri tomto recepte asi dosť záleží aj na kvalite použitých jabĺk.
cica2
@lacosk , ďakujem a dúfam že aj vám doma pochutil:) @eraserhead , tiež najradšej dávam maslo, palmarín používam zriedkavo....len nerozumiem...keď píšeš že pri tomto recepte záleží aj na kvalite použitých jabĺk....ja som dávala zo záhrady, boli šťavnaté, tak aj koláč je potom vláčny...a ďakujem že si napísal @stingerle som velmi rada, ďakujem:)
eraserhead
@cica2 ja som tento koláčik robil prvý krát, ale spomínam si keď ho robievala moja mamička (miloval som jej jablkové pyté a oškavarkové pagáčiky) tak používala rôzne odrody jabĺk. No a niektoré boli v tom koláčiku potom kyslejšie a niektoré sladšie, a predsa všetky výborné.
cica2
@eraserhead aha tak už rozumiem a máš pravdu, akékoľvek odrody jabĺk sa použijú, je výborný:))....som rada že si koláčik vyskúšal a dúfam že chutil rovnako, ako keď ho robievala tvoja maminka....a oškvarkové pagáčiky, tiež máme radi ale ešte som si netrúfla ich robiť ale raz sa to určite naučím, aspoň aby boli také dobré aké robí naša starká:)
orchidea
Tak toto je jablkový koláč, ktorý je u mňa na prvom mieste, robím ho presne tak ako ty a zbožňujem ho. Keď máme veľkú úrodu jabĺk, čo tohto roku nehrozí, nemáme žiadne, tak ho robievam veľmi často. Presne tak vždy vyzerá ako ten tvoj. Neostalo z neho?
adrianita
Jabĺčka odvážené,suroviny tiež a môžem ísť nato...teším sa na výsledok,pretože na obrázkoch vyzerá výborne.
goldypd
Ahoj dakujem za recept... je super ja mam tiez ale v madarcine kedze je po mojej prastarej mame...
lanc
Ja jeho andela:) Tento kolacik vyzera presne ako od mojej babky. Pokusim sa ho zbuchat, lebo manzelke slubujem uz dlho, ze nieco dam na pekac. Dakujem za recept. Vela spomienok mi tento tvoj recept pripomenul. Vianoce u babky a jej kolace boli furt naj.
babkamt
Čítala som celú diskusiu. Dovolím si podotknúť , že sa dá predísť tomu , aby spodný plát cesta navlhol . Stačí natrieť spodný plát cesta lekvárom. Na to dám ochutené jablká a vrchný plát cesta.
cica2
@babkamt vďaka za radu @lanc som rada že sa ti koláč páči a že vyzerá ako od tvojej babky:-).....neviem kde zmizol tvoj druhý komentár....lebo na mail mi prišiel že si koláč vyskúšal a že sa ti nevydaril....že cesto bolo ako blato?.....mrzí ma to....ale ja sem vždy dávam recepty ktoré som sama vyskúšala a tento jablkový už pečiem vyše 20 rokov a zatiaľ sa mi nestalo že by sa nepodaril....ak si prečítaš komentáre tak už ho poniektorí vyskúšali a vydaril sa im a aj chutil....akurátne že cesta bolo málo ale to potom záleží aj od veľkosti plechu
nezabudka240
cica2,dnes som objavila na nete tento fantasticky kolačik,ja ho robievam dosť často,je mňamko,a perfektne mu prislucha aj tento nazov,moje vnučatka mu inač nepovedia,ako babkin kolačik,oni ho nesmierne miluju,je to skutočne fantazia v pusinke
cica2
@nezabudka240 úplne s tebou súhlasím a ďakujem. Pozerám že si tu nová, tak vitaj medzi nami! :-)
nezabudka240
cica2,velmi pekne dakujem za privitanie,ano,som tu nova,a som nesmierne rada,že som objavila tuto stranku,ako to sledujem,všetko su tu fajn ludia,a som rada,že môžem sa pripojiť k vam,Všetkym prajkam vela uspechov v pečení,vareni,ako aj vela dobrych napadov a receptov,
bejgi
@cica2 , ako to, že som si nevšimla tento božský koláčik našich babičiek, bože koľko sa tá moja babulienka napiekla tejto dobroty...hm...tak som si opäť na ňu spomenula, ďakujem ti :) P.S. niekedy je dobre oprášiť staré recepty a šupnúť ich do diskusie, veď stačí, že tu nie som 1deň a toľko receptov mi ujde...
cica2
@bejgi , tiež všetky recepty nestíham popozerať, ešte dobre že to takto cez tie komentáre, redakcia vymyslela :-) ....a ďakujem :-))
morenajea
@cica2 Úplne taký ako robieva aj moja babka. Ona iba dáva miesto mlieka smotanu. Včera som ho piekla podľa tvojho receptu a je mňamkový.
bejbatenko
Dakujem za recept, robievala som moja prastara babka, ja som milovala tento kolac, spomienky sa uz ohlasuje, gufm ze sa mi tiez tak pekne podari ako tebe
cica2
@bejbatenko ja verím že aj tebe sa tak vydarí a som rada že som ti, týmto receptom milo pripomenula, tvoju prababičku :-)
mirca1
Ďakujem za výborný recept mala som viacero receptov na tento kolač, ale tento je najlepší.
tatty
Stará dobrá klasika, ešte som nepočula, aby tento zákusok niekomu nechutil. K tomu premočenému cestu...mám taký zlepšovák, že pod jablká do akéhokoľvek koláča nasypem trochu ovsených vločiek. Nie sú cítiť a vysajú vlhkosť, vlastne ich dávam aj pod iné ovocie. A ešte je dôležité vrchné cesto popichať vidličkou, aby mohla para unikať, alebo ho nastrúhať. Tak je to ešte lepšie, zostane pekne chrumkavé.
cica2
@mirca1 to mám radosť, ďakujem že si napísala :-)) @tatty ďakujem za radu :-))...len moji chlapi nechcú ovsené vločky pod koláč, však ani sa nestihne cesto premočiť, kedže sa rýchlo zje a aj starkej zanesieme :-)....a ešte to vrchné cesto vždy zabudnem popichať vidličkou, tak vďaka za pripomenutie :-)
remcula
Yvetko, je nááádhernýýýý!!:-)) Asi to zítra prubnu!!!:-))
cica2
@Janka , ďakujem a prajem dobrú chuť, verím že bude chutiť :-))
cica2
ďakujem za krásnu fotočku @ancicka tie fotky máme rovnaké :-D krásne sa Ti vydaril a som rada že aj chutilo :-))
domci4
Dnes ho robím...vyjde mi dobre cesta? :P sa bojím že bude malo
frezia
A uz rozvoniava z rury. Tu vrchnu polovicu cesta som dala na pol hodiny do mraznicky a potom postruhala navrch.
1x daruna
cica2
@frezia ďakujem za tvoj komentárik, mám radosť že si tento koláčik vyskúšala a s tým vrchným cestom si to dobre vymyslela :-)

@mariaklara ja veru tiež nie :-)
maruska1788
ahoj cica2, ooooooo ako krásne mi rozvoniava v rúre kolačik už sa nevieme dočkať....moja babka ho ešte robila a naozaj je úžasne-skvelý...ďakujem že si nam ho poniektorým čo sme zabudli pripomenula... :DD:
cica2
@maruska1788 ahoj a teším sa, že som ti ho takto milo pripomenula a dúfam že bude aj tak chutiť, ako od Tvojej babky :-)... ďakujem za milý komentár :-))
bea21
MŇAAAM, STRAŠNE HO MÁME RADI.IDEM HO UPIESŤ :-)
neviemnicvymysliet
jeeej, nebudem prva kto vravi, ze tento kolacik zboznuje a ze pripomenie babicku ci prababicku:) jablk mame doma jednu kopu, hned ako pridem z prace sa pustim do pecenia:) a dam samozrejme vediet ako to dopadlo:)
lusinkab
dalsi jablckovy kolacik do zbierky :-) nadherny prenadherny je az sem mi vonia.........a sup sup do KK
cica2
@bea21 ďakujem za nahliadnutie a komentár :-) @neviemnicvymysliet vitaj medzi nami (máš krásne bábätko) :-))...a ďakujem, verím že to dopadlo dobre :-)...teda dúfam :-) @lusinkab ďakujem krásne :-)...a ak by si chcela, na jablkové mám aj tu recepty:  varecha.pravda.sk/recepty/jablkovy-kolac-2v1-fotorecept/2...


 varecha.pravda.sk/recepty/okruhly-jablkovy-kolac-fotorece...


 varecha.pravda.sk/recepty/jablkova-rolada-fotorecept/2669...


Ale tento babkin je stále naj! :-)))
kadgam
Je to môj najobľúbenejší jablkový, iba ja ho robím 3:2:1 Múka, maslo, cukor 2 vajcia a ostatné
cica2
@kadgam ďakujem za nahliadnutie a komentár a veru aj u nás je tento koláč najobľúbenejší :-)
anina6
super koláčik, pečiem aj ja, ale najviac mi chutil od mojej babky. ináč tie komentáre nemajú chybu, aspoň sa zas niečo nové naučím a je to dobré aj rozptýlenie.
monikaz
Náš najobľúbenejší koláčik hlavne mojej 5-ročnej dcérky... ;-)
silvia010ak
..dnes som ho upiekla, to je mnaaaaamka..nasi drobci teraz spia, tak ked sa zobudia, caka ich fantasticka makkucka pochutka..dakujem krasne za receptik:-))
cica2
@silvia010ak vitaj a veľmi pekne ďakujem, že si napísala :-) Mám radosť, že recept mal aj u Vás úspech. Pozdravujem drobčekov a prajem dobrú chuť :-)
habdula
tento receptík poznám, mamina ho robieva veľmi často a je fantastický :)
marianne
Ivetka peciem robim tvoj kolacik a chcem sa opytat:cesto mam velmi mastne,ma to tak byt?Dala som 250g maslo,vidim,ze dievcatam sa krasne podaril,dufam,ze aj mne:-)
cica2
@mariannka dúfam, že sa koláč vydaril...a ak sa ti videlo veľmi mastné, tak si mohla pridať ešte múky...áno, cesto je maslovejšie a preto aj chuťovo lepšie.

@habdula to áno :-) ďakujem @jerica :-)
marianne
vydaril sa Ivetka:-) a chuti bajecne...trosku som sa vylakala,vravim si,klud asi to tak ma byt:-)) je vynikajuci. A to masielko je lepsie dat take makke,take som dala alebo struhas z chladnicky Ivetka?...,mozno preto bolo takej konzistencie,lebo bolo moc makke....
cica2
@mariannka maslo vždy vyberiem skôr z chladničky, aby bolo zmäknuté, ale babka ho aj strúhala, ak zabudla vybrať...takže dá sa aj tak :-)...tak teraz som si vydýchla tiež, keď sa vydaril a že chutil tak tomu verím :-)...ďakujem, že si napísala a prajem pekný večer :-)
cica2
hmm, na email mi prišiel komentár od @Misu a tu ho vôbec nevidím, ako je to možné?...však komentáre sa nedajú vymazávať, či?
cica2
@Misu napriek tomu, že tvoj komentár tu nezobrazilo, ale na email mi prišiel....som rada a teším sa, že si bola s receptom spokojná a že chutilo a vďaka za dobrý tip, vyskúšať aj s hruškami....ďakujem, že si napísala, aspoň na email mi tvoj komentár doručilo :-)
ninuska
Vyborny receptik,kolacik vsetkým chutil,cesto nie je velmi sladke,co nam vyhovuje,dobre sa s nim pracuje,je vlacne a nebolo suche ani na treti den.Odporucam
ninuska
Este chcem dodat,že sme neplanovane urobili malu zmenu. Prave sme zabudli kupit mlieko,tak som dala dve lyžice bieleho jogurtu namiesto dvoch lyžíc mlieka a trosku viacej jablk.
anina6
ahojte, ja tento koláčik tiež často pečiem, je to srdcovka mojej polovičky. a tiež som namiesto mlieka dala asi 3 polievkové lyžice kyslej smotany, ktorú som mala otvorenú a palmarín potom nedávam celý, ale len asi 3/4.
a tiež ho strúham.
cica2
@ninuska mám radosť, ďakujem že si napísala a pozerám, že si sa včera zaregistrovala, tak vitaj medzi nami! :-) @anina6 ahoj, áno dá sa aj tak a ďakujem za radu :-)
arokis1
Aj ja ho už pečiem 100 rokov:-)) a keď nemám jabka,naplním tvarožtekom a moje deti ho volali....koláčik s cestom hore aj dole:-)))) mňam:-)
vierec
Zaujal ma obrázok koláčika, no a skutočnosť, že máme doma veľmi veľa jabĺk, ktoré treba míňať - dve skutočnosti, ktoré ma prinútili vyskúšať recept - neľutujem. Koláčik je výborný.
cuvi
Toto jablkové pité pečiem celý život,lebo chutí malým i veľkým,len podotýkam,že tam patrí aj tá smotana a dávam polohrubú aj hladkú múku pol na pol,ale nabudúce sa chystám vyskúšať ho so špaldovou múkou a urobiť zdravšiu verziu
cica2
@vierec tak to sa teším a ďakujem, že ste napísali :-)
@cuvi áno dá sa aj tak, ale väčšinou dávam mlieko a múku vždy hladkú a špaldovú múku nemáme radi, preto by ma zaujímalo akú bude mať koláč chuť...ak vyskúšate, napíšte :-)
makuly
Posílám pozdrav z Čech, čekám až se mi v troubě dopeče tento koláček, tak jsem zvědavá jak dopadne. Dělávala ho tchýně na Slovensku, zapoměla jsem receptík, tak jsem ráda, že jsem ho náhodou našla tady.
cica2
@makuly tiež krásne pozdravujem a vitajte! :-) Dúfam, že recept nesklamal a koláčik mal úspech aj u Vás a ďakujem :-)
lusinkab
Dnes som robila tento tvoj vynikajuci kolacik,len ja som ho nazvala babkin hruskovy (kedze som mala hrusky v chladnicke ktore nemal kto jest).Cesto je super,len nabuduce asi nedam ziadne mlieko :-) kedze som este podsipavala s dost vela mukou lebo sa to lepilo (ale to moze byt aj inym druhom muky),takze som si cesto pekne hodila do chladnicky na par minut stuhnut aby som ho mohla vyvalkat :-))) .... no a potom sa valkalo super (ja valkam papier na spodu a aj na vrchu)...... moj plech ma 30x24 a to cesto bolo akurat na nho......no a ked som to vytiahla z rury pockala som asi 2 minutky a uz som si musela odrezat kusok,kedze vonial neskutocne :-) ....takze z jedneho na ochutnavku boli 3 :-) v nedelu ideme ku znamym tak ho urbim opat ale tentoraz s jablckami :-) dakujem za super receptik od teba nikdy nesklame :-)


cica2
jééj @lusinkab koláčik sa ti nádherne vydaril, ďakujem za krásne foto :-)) moja dcérka povedala, že tvoja fotka je krajšia ako tá naša, zrejme to spravil aj ten papagáj, lebo takého zeleného máme v rodine :-))) Teším sa, že chutilo a ja ďakujem tebe! :-)
cica2
@lusinkab a super, že si napísala aj tvoj rozmer plechu a tiež, že je chuťovo dobrý aj s hruškami, vďaka :-)
lusinkab
:-) ze dcerke dakujem :-) no ten je tiez tak povediac moj ale on je taky divoky a kazdy den rano a poobede sa pride ku mne najest ;-) tak som si ho aj namalovala :-) inaksie som si pekne zavarila s tym kolacom,priatel ho ochutnal a my hovori,ze to je najlepsi kolac aky kedy jedol a ,ze teraz ho musim robit ovela castejsie :-)
cica2
@lusinkab tak vidno, že sa mu u teba páči, keď ťa navštevuje :-)...a krásne maľuješ!...ja som minule pomáhala dcérke kresliť zvieratká, čo mali nakresliť na domácu úlohu a dostala záchvat smiechu, odvtedy si radšej kreslí sama :-)))...a pozdravujem priateľa, vie čo je dobré :-)... a odkaz dcérke ráno odovzdám :-)
cica2
Ahoj @alexandramarian vitaj medzi nami a samozrejme, že sa vydarí, držím palce! :-)...potom napíš, dúfam, že recept ťa nesklame
honestka
kolacik zamieseny, caka na upecenie zajtra rano.
ja ho robievam casto a poznam ho len pod dedinskym nazvom z minulosti ako "mieseny kolac" lebo toto univerzalne cesto sa robieva aj na rozne ine kolaciky. spracovam od oka iba tolko muky, aby bolo lahodne cesto s 2 vajickami a 25 dkg malsom.
medzi jablcka zamiesam TApioku, ktora pohlti vlhkost ale pouzivam aj s kombinaciou drvene orechy.
Je to vynikajuca pochutka a robievam aj s tvarohom, lekvarmi ako mriezkovany.
Za chvilu si idete pripit na Novy rok, tak nech je vo vasej rodinke upsesnym Cicka mila!
ywett
@honestka-Hanka súhlasím s tebou, je to výborné cesto a tiež ho robievam tak ako ty (mriežkový) :-) Ja zase veľmi rada robievam tvoj starodávny tvarožník, pripomína mi ten od našej babky, som ti vďačná za recept :-) Ďakujem za milé prianie a aj Tebe a tvojim blizkym prajem všetko krásne v Novom roku veľa šťastia, zdravia, radosti, lásky a úspechov! :-)
kennetha
Pani cica2 - koláčik práve dopečený, recept perfektný a chutí výborne :) Piekli sme ho doma aj my :)
Ďakujem :)
ywett
@kennetha teším sa, že si bola s receptom spokojná, ďakujem, že si mi napísala a vitaj medzi nami! :-)
kika777
Kolacik je vynikajuci, skusila som viac receptov, no na tento nemaju.... Dakujem
ywett
@kika777 ďakujem, že si mi napísala a mám radosť, že tento koláč mal úspech aj u Teba :-)
zuzu3011
@cica2 , Tvoj koláčik som robila minulý týždeň 2 krát a dnes budem robiť ďalší, je parádny. Len neviem či robím niekde chybu, lebo vždy musím pridať viac múky, lebo inak mám cesto veľmi lepkavé. ešte ma napadlo či nerobí tento problém prášková stévia, ktorou nahrádzam práškový cukor, nemáš s tým skúsenosť? a ďakujem za krásny rcpt :)
1x vrato
ywett
@zuzu3011 veľmi rada by som ti poradila, ale so stéviou nemám skúsenosť, takže neviem či by to mohlo to robiť....možno potom záleží od kvality múky, lebo niekedy sa aj mne stane, že musím pridať viac a niekedy je to akurát...mám radosť, že koláč má úspech aj u Vás a ďakujem, že si napísala :-)...ešte ma napadlo, že či by nebolo dobré vynechať 1 vajíčko a mlieko, možno by sa potom menej lepilo...alebo menej masla?....no, keď budú jablká zo záhradky, ešte ho skúsim spraviť :-)...prajem pekný deň! :-)
zuzu3011
@ywett , tak záhada je vyriešená, dnes som robila koláčik opäť(4krát, nevieme sa ho dojesť), no tento krát som ho robila z inej múky konkrétne značka Mlyn a cesto sa nelepilo, do konca som musela pridať trochu mlieka, pred tým som ho robila z Babičkinej múky. Tak už viem, že keď budem používať Babičkinu múku, tak jej treba pridať viac. Pekný večer :)
ywett
@zuzu3011 ďakujem, že si napísala svoju skúsenosť, tvoja rada sa zíde aj mne a aspoň budem vedieť ktorú múku radšej použiť. Tak koláčik má veľký úspech aj u Vás :-)....ďakujem ešte raz a prajem rovnako pekný večer!:-)
vareska1
dalo mi dost prace, preklikat sa na zaver komentarov, to mnozstvo svedci o tom, ze asi neexistuje clovek, kt. by tento kolac nemal rad :)))) .... aj my ho lubime, najradsej ho ma moja dcera ... v nasom pripade je aj ten nazov "Babkin" vystizny, lebo dceram ho pecie vylucne babka, manzelova mama :)
ywett
@vareska1 veru, aj u nás je veľmi obľúbený a tiež ho predtým piekla môjho manžela maminka, preto ho deti tak volajú a vravia mi, že kedy upečiem babkin jablkový koláč :-)...a teraz ho pečiem aj pre babku :-)....ďakujem za nahliadnutie a milý komentár, prajem pekný večer! :-)
lusinkab
@ywettka vcera som opat piekla tento tvoj kolacik :-) kedze priatel mi rano povedal,ze on chce ten fajny jablkovy kolac :-) tak po robote som ho zapriahla do prace struhat jablka a ja som robila cesto (uz som sa ponaucila a mlieko ani nepridavam bud to je mukou alebo vajickami :-) ) vytiahla som ho z rury o 8 vecer a teraz je skoro obed a z kolacika zostal uz len malilinky kusok :-) ...a skonstatovali sme,ze komu pri takej lahodke treba vobec sladkosti z obchodu :-)
ywett
@lusinkab to mám radosť a to musím povedať aj babke, aký úspech má jej recept :-) Ďakujem, že si mi napísala, teším sa a pozdravujem :-)
hviezdickaz
Ahoj, Ivka,dnes som piekla tento kolacik podla tohto tvojho receptu, je vynikajuci,kukala som ten svoj,mam ho trosku iny ako ty :) Len som chcela napisat,ze s cestom sa mi trosku horsie robilo, lebo sa velmi lepilo, no to som vyriesila prisypavanim muky a nedavala som mlieko. Kolacik je to naozaj bozsky a rychlo urobeny :)) Vdaka .
ywett
Ahoj @hviezdickaz mám radosť, že chutilo :-) Hmm, s tým cestom sa aj mne niekedy zle robí, asi to fakt záleží aj od múky...ďakujem, že si mi napísala :-)
ywett
@bibka , mám radosť, že recept mal úspech aj u teba, ďakujem, že si napísala a vitaj medzi nami! :-)
chatte
Chcela som sa opýtať, to obyčajného masla? lebo som našla recepty a tam to je rôzne buď hera alebo margarín a tak :)) vyzerá skvelo už len nad tým rozmýšľam a idem na to :D
zornicka5
Škoda, že nepíšeš, ako dlho a na akej teplote sa má koláčik piecť. Práve teraz ho robím, takže to robím len odhadom na 170 stupňoch.
ywett
@zornicka5 , mám plynovú rúru, tak nie vždy sa mi dajú napísať k receptom teploty, ale už som ho piekla aj u svokričky, tak tých 45 min. pri 180°C
steisi
Dlho som hladala dobry recept na pyte no a konecne som nasla, je uplne fantasticky a hlavne chuti aj mojmu muzovi co on kolace nejedava :-D
ywett
@steisi , potešil ma tvoj komentár, ďakujem :-)...ja som ho tiež piekla nedávno a kedže fotenie baví aj moju dcérku, tak vzniklo nové foto tohto obľúbeného koláčika :-)



angelika22
ahojte, chystám sa priateľlovi tiež upiecť tento koláčik, kedže dnes je mikuláša a obaja milujeme jablkový koláč a tento vyzerá úžasne, čo aj určite je, kedže má toľko komentárov :)...Som však v pečení úplný nováčik a vôbec s narábanim s rúrou. Prečítala som si všetky komentáre, aby som zozbierala čo najviac info. a veľa z nich mi určite pomôže :P ...chcem sa však ešte opýtať ak by som toho cesta chcela urobiť viac, kedže mám plech aj z jednej aj z druhej strany vačší asi o centimeter a pol, tak môžem dať zo všetkých surovín o dalšiu polovičku viac? teda:
+20 dkg. múky
+10 dkg. maslo
+7 dkg. cukor
+1 vajíčko
moja otázka sa týka hlavne toho vajička.
Dúfam, že mi pomôžu skúsenejšie gazdinky :)) ďakujem
radost
@angelika22
ja by som maslo určite už nepridávala..múku áno..vajíčko môžeš-ale nemusíš-ked máš väčšie..ak by nešlo zmiesiť-pridaj mlieko alebo jogurtu..alebo kyslej smotany za lyžicu..teda postupne..ja robím na klasický plech zhruba + - z pol kg múky..neboj-nemusíš na chlp dodržať gramáž..koláčik bude furt dobrý..spodok daj hrubší a na vrch môžeš aj podľa obrázkov mriežky..ak by ti cesta neostalo na pokrytie dosť..hraj sa..:-)
ywett
@angelika22 , vitaj medzi nami a dúfam, že koláč sa vydaril :)
@radost , ďakujem ti, že si poradila aj za mňa :)...niekedy sa mi nedá hneď odpovedať a ty si poradila dobre, ešte raz vďaka
angelika22
ďakujem za recept :) kolac bol vyborny uz je napeceny druhy plech, robila som jeden a pol cesta bez toho aby som pridala dalsie maslo tak ako mi bolo poradené. Prvý koláčik som robila na 180 stupňov 45 minut v elektrickej rúre a dávala som asi 1300g jabĺk. Pri druhom koláčiku som už vedela, že stačí ho piecť 40 minút a ja som na krátko asi na 10 minút posunula koláč v rúre na nižšiu priečku ako strednú lebo moja rúra asi trošku viac pečie zhora pretože prvý koláč bol z dola akurát a z hora bol do zlatista a mal trochu chrumkavejšie cesto a z dola bol akurát a do druhého som pridala uz 2Kg jabĺk mala som sladšie tak bez cukru iba so škoricou a do cesta som dala trochu menej cukru ako v recepte kedže ja mam radšej menej sladké koláče a tí čo radi sladšie si pocukrujú z vrchu :P no a druhý koláč bol už úplne super, ešte som dávala na to spodné cesto podrvené vlašské orechy, pretože som sa bála toho navlhnutia cesta a vrchné som dôkladne popichala vidličkou a nebol s tým problém :) s cestom sa dosť ťažko pracuje lebo je krehučké a trhá sa hlavne keď už je rozvalkané presne na plech a idem ho valčekom preniesť, takže pri prvom kolači som ho potom asi 3 krat pošulala a hodila s nervami späť o dosku :D a priatel ma ukludňoval, že je to prvy krát, no a druhý krát už som mala svoje taktiky a robila som aj ked dlho ale s usmevom na tváry :)...píšem aby som sa podelila so svojimi skúsenosťami, lebo aj mne pomohlo veľa vašich...neskôr pridám fotku na plechu prvého a druhého koláčika :)
renullka
Tak som dnes dala tento koláčik. Prvý raz- vydaril sa super. Dakujem za recept.
ywett
@angelika22 , @renullka , rado sa stalo dievčatá, som rada, že recept mal úspech aj u vás doma. Ste obidve šikuľky a samozrejme, že ma potešia aj fotky, tak ak sa ti dá @angelika22 , pošli do redakcie a oni sem fotku vložia. A ďakujem, že si sa podelila aj o tvoje skúsenosti :)

Tento náš obľúbený koláč robievam aj v okrúhlej forme, akurátne som upravila suroviny na okrúhlu formu.

Jablkový koláč.
Suroviny:
210 g múka hladká
140 g maslo
20 g cukor práškový
1 celé vajce
1/2 balíčka cukor vanilkový

Plnka:
6-7 jabĺk
podľa chuti škorica mletá a cukor


1. Z preosiatej múky, masla, vajíčka, práškového a vanilkového cukru, zamiesime vláčne krehké cesto.

2. Cesto rozdelíme, jedna časť, tá väčšia pôjde na spodok formy a zo zvyšného cesta povykrajujeme srdiečka, alebo iné rôzne tvary.

3.Cesto rozvaľkáme (ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa formy, obkreslila kruh a pomocou papiera som cesto preložila do maslom vymastenej formy)

4.Cestom vyložíme formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Použila som s priemerom 24cm.

5.Cesto popicháme vidličkou a dáme nastrúhané jablká a zo zvyšného cesta povykrajujeme formičkou srdiečka a to s radosťou pomáhala moja šikovná dcérka

6.Dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych (v plynovej rúre asi tých 30-35 minút) Po upečení necháme koláč vychladnúť a môže sa ešte posypať práškovým cukrom.

livia1986
Ďakujem pekne za skvelý receptík :) Koláčik som robila včera, bol vynikajúci :) a aj krásne vyzeral :) a postup bol napísaný na jedničku :)
kukulienka71
Nádherné úvodné foto...až sem vonia tvoj jablčník!Aj my ho milujeme.Ukladám,lebo môj recept sa mi nezdá dosť dobrý:-)Ďakujem@cica2
beatacsontosova
milujem takýto jablčník, keď sa drahého pýtam, aký koláč mu mám spraviť, zaručene povie jablkový :-) minule som robila 3 víkendy za sebou jablkový koláč, presne takýto, sme sa ho nevedeli dojesť :-) vyzerá fantasticky, jemnučký, práve som si spomenula, že mám na balkóne ešte jabĺčka od kolegu - tak šup ich cez víkend na plech :D
livia1986
Dnes robím tento koláč už 4krát a stále veľmi chutí :) Dávam viac jabĺčok (posledne takmer 1,6 kg) a každým jabĺčkom je lepší a lepší :) Chcem sa spýtať na maslo, prvý koláč som robila s klasickým maslom, druhý a tretí s Herou, ale už mám iba Palmarín, hodí sa aj on? Ďakujem za pomoc :)
ywett
@beatacsontosova , @livia1986 , ďakujem dievčatá, som rada, že tento obľúbený koláč má úspech aj u Vás :)
@livia1986 , s klasickým čerstvým maslom je najlepší...dá sa použiť aj palmarín, ale ten už radšej nekupujem




zutaljeh
Chcem upiect Babkin kolacik dnes ale namiesto jablk tam chcem dat cottage cheese, teda tvaroh tu v USA a hrozienka. Vie niekdo aka Na to ? Inak budem musiet improvizovat ...lol
okorpenda
dakujem za recept...stale som sa bala typu kolaca : cesto-jablka -cesto...tento recept som robila presne podla navodu...ten papier na pecenie a sablona pomohli:) a je fakt uzasny...
ywett
@okorpenda , rado sa stalo a som veľmi rada, že si bola s receptom spokojná, ďakujem za tvoj komentár :)
zsuzsu16
Koláč upečeny, akurát som ho vybrala z rúry. Byt krásne rozvoniava:) trosku som sa bála cesta, ale pracuje sa s ním výborne , vôbec sa nemrvi, skôr je mastnejsie. Inak , rozvalkane cesto (tiez som použila papier) , som neprenášala valcekom , ale na samotnom papiery, len som ho prevrátila "dole hlavou" a papier som stiahla. Zdá sa mi to jednoduchšie:) Som rada, že som recept našla, ukladá do KK.
luciab
práve rozvoniava v rúre :-)) manžel má nočnú, tak mu zabalím do práce. Mám tento recept už dlhšie uložený v KK a robila som minulý týždeň, dnes robím znova :-)) recept je perfektný, vždy mi krásne vyjde a len sa tak po ňom zapráši.
kukulienka71
@ywett (menovkyňa moja:-),moje tušenie,že som mala horší recept ako ty, sa potvrdilo.Koláčik upečený,ochutnaný(ledva z neho ostalo),báječný!!! veľmi sa teším a ďakujem pekne!

1x ywett
ywett
@kukulienka71-Ivka , ďakujem za foto, koláč sa ti krásne vydaril, potešila si ma a ak dovolíš, rada by som si fotku od teba vložila aj na svoj blog, samozrejme spomeniem, že je od teba...a teším sa, že chutilo :)
1x maba57
zdenula222
ahojte....upečené...mňam...ďakujem za recept....len ja som použila heru a mlieko som nedávala trošku som dosypala múky... My sme ho doma často robili(naša mamka).. na cesto som dala lekvár na to jabĺčka a potom tvaroh (jemný do toho hrozienka a kondezovane ovocie,ktoré som namočila do rumu,cukor). :)
ywett
ahoj @zdenula222 , a áno aj s tvarohom je koláč výborný :)...ja zvyknem
aj tak spraviť, že na polovicu cesta dám makovú plnku a na druhú polovicu jablkovú...









marava
ďakujem za recept, je to skoro presne taký jablčník ako robievala moja stará mama, upiekli sme a chutil vynikajúco
zornicka5
Koláčik je výborný, len sa trochu prácnejšie pripravuje...lebo, cesto sa nedá rozvaľkať, ešte ako tak to spodné, ktoré sa vaľká na papieri na pečenie, ale vrchné, by sa z papiera nedalo zobrať, tak to robím na etapy, že si vaľkám menšie kúsky, ktoré upravujem až na plechu. Ale koláčiku to nevadí...
ywett
@zornicka5 , ďakujem :-) a áno s cestom sa aj mne niekedy horšie pracuje, myslím to vaľkanie a niekedy to ide dobre, neviem či to bude kvalitou múky, ale dá sa aj tak ako ty robíš to vrchné cesto na etapy...niekedy vrchné cesto nedávam celé, ale s dcérkou povykrajujeme srdiečka, alebo spravíme šulky. To vrchné cesto zvyknem tiež vaľkať na papieri a potom papier rýchlo otočím a položím aj s papierom na jablkovú plnku a papier opatrne stiahnem, vyskúšaj, ide to aj tak. Som rada, že koláčik mal aj u vás úspech:)
svedka
Pooberali sme si jablcka a hned som si spomenula na tvoj recept,ktory mam ulozeny v KK :) Takze u nas rozvoniava kolacik ako od babicky,skoro by som bola aj zabudla :)
1x ywett
bubrienka1
Je čas "jablčný", aj ja som upiekla pité, ale s miernym vylepšením: na jablčka som dala uvarený vanilkový puding z litra mlieka a dvoch pudingových práškov, samozrejme vychladnutý som ho na jablčka roztiahla a na to vrchný plát cesta. Upiekla som ho cca pri 170 stupňoch a cca 35 min. Dávala som ho do vyhriatej rúry. Je (bol) excelentný :-)
,,len sa tak za ním zaprášilo"
vrato
Koláč je výborny,len do cesta treba pridať aspoň 150 g muky , aspoň podľa mňa
ywett
@vrato , ďakujem za tvoj komentár, mám radosť, že koláč mal aj u vás úspech a ohľadom múky, ja dávam 40 dkg a nebolo potrebné pridávať viac. Niekedy keď sa mi cesto lepí, vtedy pridám troška viac múky, ale nie až toľko ako ty spomínaš...no hlavne, že sa vydaril a chutil:)
garanco
Blahoželám k výbornému umiestneniu v päťročnej "súťaži"!
Klasika nikdy nesklame, takýto recept mám od mojej mamky, len pridávam o 50g viac múky a mlieko nahrádzam bielym jogurtom, alebo kyslou smotanou.
1x maba57
hubarka35
Gratulácia k super umiestneniu v súťaži...toto je ten koláčik mojej babky,vždy ked som k nej prišla ma ním vítala a vonal až ku dverám...ona pridávala do cesta aj strúhanú citronovú kôru.A volala ho" ríteš."
ivkarrbt
Mnaam vyborný kolačik,piekla som pred 2dnami a zase je ziadany ide aj teraz piect skvely recept :) dakujem velmi pekne :) ukladam si
brambora
mate tento recept aj na stranke ikuchar.sk? lebo videla som tam tuto fotku, tak ci vam niekto recept neukradol. ;)
1x ywett
ywett
@brambora , prosím nevykaj mi ;-)
A ďakujem za upozornenie, na tú stránku som svoje fotky receptov nedávala...pozerám , že aj môj vodoznak dotyčný (á) orezal (a)
1x maba57
lemik
som to poplietla, chcela som dat plnu hviezdiciek, recept sa mi pozdava, dakujem.
katelyn
Ahoj,prave som dokoncila kolacik,pouzila som spaldovu muku a je skvelyyyyyyyyyyyy :-) :-)
1x ywett
ywett
ahoj @katelyn , tak ty si ho ešte aj vylepšila špaldovou múkou, ďakujem za komentár ;-)
1x ywett
trilian01
Včera upečený. Výborný a chutný koláčik. U nás doma ho voláme vidličkový :-)
1x ywett
trilian01
Včera upečený. Výborný a chutný koláčik. U nás doma ho voláme vidličkový :-)
trilian01
Včera upečený. Výborný a chutný koláčik. U nás doma ho voláme vidličkový :-)
trilian01
Tak...neviem, prečo to takto vyšlo. V každom prípade, koláčik si to zaslúži. :-)
trilian01
Tak...neviem, prečo to takto vyšlo. V každom prípade, koláčik si to zaslúži. :-)
mysko
Zdravím, určite tam ide 40 dkg múky? už som ho robil asi 3x zakaždým je cesto hnusne lepkavé, odhadom asi 100 gr som ešte postupne pridával múky. A používam heru, až v tom nie je asi problém.
ywett
@mysko , ahoj a áno ide tam toľko múky ako uvádzam v recepte, zrejme záleží aká je kvalita múky. Stalo sa aj mne, že niekedy musím pridať viac múky a niekedy stačí 40 dkg. Posledne som spravila aj tak, že som nedala vajcia a namiesto mlieka som dala 2-3 PL bieleho jogurtu.



odetka
Vynikajuci kolacik, klasika je vzdy to naj..dnes som ho upiekla.
1x ywett
babinka
Na prianie manžela ho idem znovu upiect, naposledy som z neho polovicu plechu odložila do mrazaku. Po vybratí chutil ako čerstvý . Ja robím mriežkovany, aby na spodku bolo viac cesta. Najlepšie jablcnik
1x ywett
slavnicanka
Môj muž volá tento zákusok že-upeč ten jablkový koláč cesto hore-dole :))))jedol by ho celé dni,mám ten recept po mame,je naozaj dobrý.
1x ywett
dvorka
Jablkové koláče nikdy nesklamú. Pekávam rôzne, podľa nálady a počtu jedákov. Včera som piekla podľa Tvojho receptu a je ešte lepší, ako koláč od manželovej mamky ktorý je vždy fantastický. Dala som do cesta špaldovú celozrnnú múku. Urobila som na vrchu mriežky a jablká som posypala sekanými orechmi ktorých máme tento rok celkom slušnú kopu. Včera po dopečení bol koláč výborný, dnes po odležaní ešte lepší. Vďaka za recept. Určite je to najlepší recept na tento koláč, aký som doteraz piekla.
1x ywett
morenajea
odskúšané: výborná klasika, pekla som ho snáď už 15x a tentoraz pre zmenu s hruškami


1x ywett
ywett
@Morenajea (30.10.2017 11:15)

Ďakujem za fotku a dobrý tip vyskúšať aj s hruškami
zolik
Cesto mam uz zamiesene. Len mam dilemu. Mam jablka trochu podusit aby sa stava odparila, alebo dat surove nastruhane zo stavy vytlacene? Kto mi poradi? Dakujem
kika1212
@Zolik (8.11.2017 20:48)

jóój, veď už je hádam aj v rúre a Tebe nemá kto poradiť. Hádam sa @Ywett nenahnevá, že jej tu kafrem. Ja jablká vždy podusím na masle, len jabĺk dávam tých 2,5 kg určite, na veľký plech. Spodné cesto posypem pomletými orechami a na to jablká. @Ywett toto sú najvďačnejšie koláče. A čo je tu komentárov, idem ich čítať, čo sa dá ešte vylepšiť.
zolik
@Kika1212
DAKUJEM, ja som este cakala, ci mi niekto poradi. Jablka mam uz nastruhane, 1. cesto rozvalkane, len som este cakala. Vdaka este raz.
zolik
Kolac je vyborny! Cesto som zamiesila bez vajicok, pridala som 4PL bieleho hustejsieho jogurtu ako je v original rozpise od @Ywett. Podla rady od @Kika1212 som jablka podusila na masle a spodne cesto posypala struhanymi orechami. Tymto obidvom Damam dakujem a pridavam foto vydareneho a vyborneho kolaca, ktory je naozaj ako od babicky.


ywett
@Kika1212 , ďakujem za tvoj komentár a ďakujem, že si poradila aj za mňa :-)
@Zolik , prepáč, že som včera nereagovala a chcem ti poďakovať za tvoj komentár a krásne foto :-) Koláč sa ti vydaril perfektne a páči sa mi aj tá súprava :-) Môžem si potom tvoje foto uložiť aj na môj blog?
A ohľadom jablkovej plnky, nezvyknem jablká dusiť, ale @kika ti poradila dobre, lebo niekto jablká dusí a tiež viem, že davajú orechy.
1x zolik
zolik
@Ywett , samozrejme, ze si foto mozes pridat na svoj blog. To je to najmenej co Ti za tento uzasny recept mozem ponuknut.
Som rada, ze sa Ti servirovanie paci, ja na tom "ulietavam". A k tomu poduseniu: rada od @Kika1212 bola velmi dobra, dost tekutiny sa mi z jablk odparilo a spodne cesto nie je vobec vlhke, urcite aj vdaka orechom. Pa
1x ywett
anett91
Včera som ho robila a je fakt výborný. :) Pre priateľa menej sladký :D ale to by pre ostatných bol už presladený :D Ukladám do KK a určite opäť urobím.
stasi
Jablkový koláč podľa tohto receptu pečiem už niekoľko rokov a som veľmi spokojná. Niekedy pod jablká pridám pomleté orechy. Tie zabránia rozmočeniu spodného plátu cesta ak sú jablká mäkkšie.
paulinaaa
Vyskúšala som, je výborný. Mlieko som ani nemusela pridať, cesto bolo tak akurát, ale je fajn dať ho počas prípravy jabĺk do chladničky, trochu ľahšie sa potom prekladá z dosky na plech :)
1x pata99
mars
Či sa stane ak dám polohrubú múku?
vareha
Skvelý koláč, Ja som ho robil so špaldovou múkou a trošku som neodhadol veľkosť plechu a na plechu s rozmermi 37x31 bolo trošku málo cesta ale inač bol skvelý. Ďakujem za recept.
emiza
Veľmi sa teším, že som narazila na tento recept, moja babka tento koláč robievala naozaj často, tak sa teším, že si ho budem môcť urobiť aj sama a takto si pripomenúť staré časy :)