Jablkový koláč z hneteného cesta so snehom fotorecept
Foto: hudobnicek
Jednoduchý a chutný. Pôvodný recept je bez snehu, len som sa potrebovala zbaviť 4bielkov, ktoré mi zvýšili po dvojitom pečení tohto koláča za týždeň, Zobraziť celý popisJednoduchý a chutný. Pôvodný recept je bez snehu, len som sa potrebovala zbaviť 4bielkov, ktoré mi zvýšili po dvojitom pečení tohto koláča za týždeň, lebo je veľmi dobrý a odporúčam aj kombináciu tohto cesta s hruškami a pudingom. Viac info v recepte :)
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
200 g |
|
200 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
1 ks (Palmarin,Hera,Helia a pod.) |
|
1 ks |
|
1 štipka |
|
na posypanie cesta |
|
Plnka: | |
1,5 kg |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 hrsť posekané (nemusia byť) |
|
(nemusí byť) |
|
na sneh (tiež nemusia byť:) |
|
Postup
-
1
Zvážime si suroviny a do misy dáme múky zmiešané s PDP, vajíčka, maslo, soľ a cukor. Moja zmes je preto bodkovaná lebo ja miešam kryšt.cukor s hnedým trstinovým pol na pol. Zo zmesi si vypracujeme rukami cesto.
-
2
Keby sa vám hmota veľmi lepila, stačí dosypať trochu múky. Takto spracované cesto prikryjeme utierkou a necháme postáť za ten čas, kým si pripravíme plnku.
-
3
Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame so škoricovým a vanilkovým cukrom.
-
4
Cesto si aspoň približne rovnako rozvážime na 4 časti. Kto je šikovný, stačia mu 2 :) Ale mne sa nikdy nepodarí preniesť jeden veľký plát na plech bez toho, aby sa mi roztrhol, tak si pomôžem takto a nie je to po upečení vidieť :)
-
5
Rozvaľkám si 1 časť a dám na polovicu plechu, potom druhú časť a doložím na druhú práznnu polovicu. Ale ako som písala, ak zvládnete jeden veľký plát, tak rozvaľkáme a dáme na plech. Posypeme strúhankou alebo nastrúhanými piškótami (kto nemá domáce a veľmi šťavnaté jablká, môže tento krok so strúhankou vynechať, ale takto cesto nenamokne :)
-
6
Na cesto navrstvíme jablká (tak 3/4) a zakryjeme zvyšným cestom. To znovu posypeme strúhankou a navrstvíme zvyšok jabĺk(už len tenučkú vrstvu) a posypeme husto orechami. Takto pripravený plech putuje do rúry :) Ak máte 3možnosti nastavenia výšky plechu tak dajte na strednú.
- 7
Asi po polhodine vytiahneme plech a oriešky šikovne pokvapkáme medom. Ja to robím len lyžičkou, lebo med máme dosť tekutý. Táto časť sa môže vynechať, lebo koláč je sladký dosť ale ten medík je potom cítiť :) Teraz plech už prekladám na najspodnejšiu časť rúry, aby sa dopiekol spodok. Nechám piecť asi 10minút a tak navrstvím sneh z bielkov, do ktorých môžete pridať 1lyžicu práškového cukru.
- 8
Necháme zapiecť asi 10min, dávame pozor a keď sneh už je pekne zlatý, vytiahneme koláčik z rúry von a len čakáme, kým aspoň trošku vychladne a môžeme sa hostiť :) dobrú chuť! Pozn.: Toto cesto je tak mäkkučké a jednoduché na prípravu, že ho kombinujeme doma na rôzne spôsoby. Naj je tento jablkový a potom hruškový:jeden plát cesta posypeme strúhankou, navrstvíme hrušky nakrájané na mesiačiky, zalejeme 1zlatým klasom a prikryjeme zvyšným plátom. Vrch potrieme vajíčkom. :)
- 7
Dám vám radu ako ľahko preniesť akékoľvek veľké rozvaľkané cesto na plech. Vaľkajte ho na papieri na pečenie a potom ho len s papierom otočte na valček a spolu s papierom preneste na plech a tam dotvarujte. Ľahké...:-)