Jablkový koláč s karamelom
Foto: mitzy
Stáli mi jabĺčka v oblôčku, tak som z nich upiekla koláčik. Vyrazili sme aj na lov keramickej nízkej formy, no v našom obchodíku budú Zobraziť celý popisStáli mi jabĺčka v oblôčku, tak som z nich upiekla koláčik. Vyrazili sme aj na lov keramickej nízkej formy, no v našom obchodíku budú mať až o dva týždne. Zúfalo dlhý čas... Vytiahla som tortovú formu - ona je kamoška - a upiekla ho dobre :)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
200 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
5 PL |
|
štipka |
|
Karamel: | |
50 ml |
|
80 g |
|
80 g |
|
Na vrch cesta: | |
5 ks |
|
|
|
Na vymastenie formy: | |
|
Postup
-
1
Cesto: Recept je až prekvapivo jednoduchý a koláč neuveriteľne chutný. Z ingrediencií na cesto si vypracujeme hladké cestíčko, ktoré vyformujeme do tvaru bochníku. (Ja som použila hladkú múku na torty Babičkina voľba. Je jemnučká.) Cesto dáme do chladničky na pol hodinu.
- 2
Medzitým ako cesto odpočíva umyjeme jablká, očistíme ich a nakrájame na čo najjemnejšie plátky. Po polhodinke zapneme rúru a vyberieme cesto, ktoré jemne rozvaľkáme na doske do tvaru kruhu. Vložíme do vymastenej formy. (Použila som formu s premerom 28 cm.) Okraje cesta vyhneme smerom hore asi na 1,5 - 2 cm. Cesto naspodu popicháme vidličkou. Navrch navrstvíme jablkové plátky. Poprášime ich mletou škoricou.
- 3
Karamel: V malom kastróliku roztopíme maslo, pridáme vodu a cukor. Miešaním vznikne karamel, ktorým zalejeme zvrchu koláč. Dáme piecť na + - pol hodinku na 180 stupňov do predom vyhriatej rúry. (Karamel som pripravila tesne pred vybraním cesta z chladničky.)
- 4
Koláč po vybratí necháme vychladnúť. Potom pokrájame a vychutnávame. Je úžasný. (Keďže som použila tortovú formu a nie keramickú formu na takéto typy koláčov, krájala som ho detským umelohmotným nožíkom, aby som nepoškrabala formu.) Ak skúsite, prajem veľa šikovnosti a dobrej chute :)
Tiež jablkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu