Jablkový koláč

Jablkový koláč s karamelom

Autor receptu: mitzy

Stáli mi jabĺčka v oblôčku, tak som z nich upiekla koláčik. Vyrazili sme aj na lov keramickej nízkej formy, no v našom obchodíku budú mať až o dva týždne. Zúfalo dlhý čas... Vytiahla som tortovú formu - ona je kamoška - a upiekla ho dobre :)

8
porcií
45 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Recept je až prekvapivo jednoduchý a koláč neuveriteľne chutný. Z ingrediencií na cesto si vypracujeme hladké cestíčko, ktoré vyformujeme do tvaru bochníku. (Ja som použila hladkú múku na torty Babičkina voľba. Je jemnučká.) Cesto dáme do chladničky na pol hodinu.
  2. Medzitým ako cesto odpočíva umyjeme jablká, očistíme ich a nakrájame na čo najjemnejšie plátky. Po polhodinke zapneme rúru a vyberieme cesto, ktoré jemne rozvaľkáme na doske do tvaru kruhu. Vložíme do vymastenej formy. (Použila som formu s premerom 28 cm.) Okraje cesta vyhneme smerom hore asi na 1,5 - 2 cm. Cesto naspodu popicháme vidličkou. Navrch navrstvíme jablkové plátky. Poprášime ich mletou škoricou.
  3. Karamel: V malom kastróliku roztopíme maslo, pridáme vodu a cukor. Miešaním vznikne karamel, ktorým zalejeme zvrchu koláč. Dáme piecť na + - pol hodinku na 180 stupňov do predom vyhriatej rúry. (Karamel som pripravila tesne pred vybraním cesta z chladničky.)
  4. Koláč po vybratí necháme vychladnúť. Potom pokrájame a vychutnávame. Je úžasný. (Keďže som použila tortovú formu a nie keramickú formu na takéto typy koláčov, krájala som ho detským umelohmotným nožíkom, aby som nepoškrabala formu.) Ak skúsite, prajem veľa šikovnosti a dobrej chute :)