Jablkový koláč grófky Oľgy

oblizprst - fotkaoblizprst, 6. decembra 2009

Tento koláč má mnoho variácií, ktoré som už vyskúšala a overila v praxi na celom svojom príbuzenstve. Je to náš obľúbený koláč, lebo: 1) Zobraziť celý popisTento koláč má mnoho variácií, ktoré som už vyskúšala a overila v praxi na celom svojom príbuzenstve. Je to náš obľúbený koláč, lebo: 1) je rýchlo hotový 2) je výborný a svieži 3) Je okamžite zjedený Ak do základného cesta pridáte kakao,hrozienka a orechy máte vianočný koláč, ak namiesto prášku do pečiva pridáte perníkový prášok, vykúzlite z neho chutný perník, ktorý je možné potrieť lekvárom a posypať kokosom, alebo poliať čokoládovou polevou. Fantázii sa proste medze nekladú. Dobrú chuť.

20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

12 PL
6 PL
1 balíček
1 balíček
4 PL
200 ml
2 ks
1 - 1,5  kg
1 balíček




Postup

  1. 1

    Jablká na hrubo nastrúhame a zmiešame so škoricovým cukrom. Ak by boli málo kyslé, treba pridať šťavu z citróna alebo kyselinu citrónovú. Nesmieme ich vyžmýkať.

  2. 2

    Všetky sypké suroviny spolu zamiešame, pridáme olej, mlieko a vajcia. Ak by bolo cesto husté, je možné ho zriediť ešte pridaním trošky mlieka. Cesto musí byť riedke.

  3. 3

    Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, postupne na cesto dávame jablká v súvislej vrstve po celom plechu. Posypeme maslovou posýpkou.

  4. 4

    Maslovú posýpku treba pripraviť vopred, ja ju robím z 1/2 rozpusteného masla, do ktorého nasypem polohrubú múku a kryštálový cukor tak, aby zmes bola sypká.

  5. 5

    Plech dáme do rúry vyhriatej na 180 °C, pečieme bez otvárania rúry 1/2 hodiny.

Diskusia k receptu

evas13
Zbožňujem takéto jednoduché recepty. Určite vyskúšam
haston
jednoduché, ale môže to byť chutné. a láka ma na ňom tá variabilita.
brigita
mám rada takéto recepty, ktoré sú jednoduché na prípravu a hneď sa skonzumujú.
usmiatalenka
Tento kolac som upiekla a bol super tak som cesto vyskusala aj s orechami a bol super
Chutel vsetkym dobra a rychla fajnotka
dora
aj ja som skúsila. naozaj rýchly a dobrý! mňam! ďakujem za nový recept!
babi
Dnes som hladala, veľmi jednoduchý jablkový koláč, ktorý sa dá pripraviť aj jednou rukou- / som po operácii jednej ruky/. Tento som našla vo svojej KK . Za pomoci manžela,krorý očistil a postrúhal jablká, som ho upiekla a musím povedať, že je nielen jednoduchý, veľmi rýchly, ale aj vynikajúci - určite ho budem robievať.
zuzula2
ja som ho akurat supla do rury tak sa tesim.. zdalo sa mi trochu malo cesta ale tak je tam cely kypriaci prasok tak hadam to vyskoci.. dakujem za recept :-)
oblizprst
Najnovšie som ho urobila s marhuľami a ríbezľami, posýpka ostala. Vynikajúci.