Jablkový koláč grófky Oľgy

Autor receptu: oblizprst

Tento koláč má mnoho variácií, ktoré som už vyskúšala a overila v praxi na celom svojom príbuzenstve. Je to náš obľúbený koláč, lebo: 1) je rýchlo hotový 2) je výborný a svieži 3) Je okamžite zjedený Ak do základného cesta pridáte kakao,hrozienka a orechy máte vianočný koláč, ak namiesto prášku do pečiva pridáte perníkový prášok, vykúzlite z neho chutný perník, ktorý je možné potrieť lekvárom a posypať kokosom, alebo poliať čokoládovou polevou. Fantázii sa proste medze nekladú. Dobrú chuť.

20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Jablká na hrubo nastrúhame a zmiešame so škoricovým cukrom. Ak by boli málo kyslé, treba pridať šťavu z citróna alebo kyselinu citrónovú. Nesmieme ich vyžmýkať.
  2. Všetky sypké suroviny spolu zamiešame, pridáme olej, mlieko a vajcia. Ak by bolo cesto husté, je možné ho zriediť ešte pridaním trošky mlieka. Cesto musí byť riedke.
  3. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, postupne na cesto dávame jablká v súvislej vrstve po celom plechu. Posypeme maslovou posýpkou.
  4. Maslovú posýpku treba pripraviť vopred, ja ju robím z 1/2 rozpusteného masla, do ktorého nasypem polohrubú múku a kryštálový cukor tak, aby zmes bola sypká.
  5. Plech dáme do rúry vyhriatej na 180 °C, pečieme bez otvárania rúry 1/2 hodiny.