Jablkový chren (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Chystám sa na nový recept a potrebujem k nemu chren, preto som si pripravila vopred jablkový chren a odložila do chladničky. Inšpiroval ma recept z augusta 2012 od @izabella929, len som nemala zimné jablká ako sú v jej recepte. Použila som jablká Jona Gold a prispôsobila som množstvo surovín, lebo tieto jablká sú dosť sladké. Príprava je nenáročná, pomerne rýchla. Jablčný chren sa môže použiť k údenému i pečenému mäsu, na chrenovú omáčku alebo špeciálnu majonézu či ochutenie mäsa a iných jedál

1 dávka - pre viac o
porcia
10 minút
príprava
5 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si suroviny.
  2. Chren som ošúpala škrabkou a pokrájala som ho na tenké kolieska.
  3. Dala som ho do nádoby na mixovanie a pokvapkala citrónovou šťavou, aby nestmavol.
  4. Jablká som odstopkovala, pokrájala na 1/4-tiny, odstránila som jadrince a tiež som ich ošúpala.
  5. Očistené jablká som postupne dávala do vody s citrónovou šťavou, aby nestmavli.
  6. Chren som rozmixovala ponorným mixérom na hrubo, to stačí, ešte sa bude mixovať s jablkami. Riadne štípal, pretiahlo mi všetky prieduchy :-)
  7. Pridala som jablká a všetku pripravenú citrónovú šťavu.
  8. Všetko spolu som znovu rozmixovala do hladkej konzistencie, cukrom som len málo dochutila do sladko-kyslej chuti, lebo jablká Jona Gold sú dosť sladké. Môžete použiť kyslejšie zelené jablká a chuť doladiť podľa seba. Chuť som doladila ešte trochou soli.
  9. Naplnila som do čistých suchých nádobiek, zaviečkovala a označila. Uložila som naplnené nádobky do hrnca s vodou na parák a sterilizovala som prikryté pokrievkou v pare 5 minút počítaných od zovretia vody, vypla som plameň a nechala som ich prikryté v pare 10 minút dôjsť.
  10. Vybrala som ich z hrnnca a nechala otočené hore dnom 5 minút.
  11. Nechala som ich úplne vychladnúť a odložila do chladničky.