Jablkový cheesecake
Jablkový cheesecake

Jablkový cheesecake s karamelovou omáčkou

siuuu - fotkasiuuu, 3. septembra 2019
Jablkový cheesecake s karamelovou omáčkou
Foto: siuuu

Cheesecaky nerobím veľmi často - toto je môj myslím 4. v poradí, pretože ja syrové koláče veľmi nemusím, ale tento s jablkami som veľmi Zobraziť celý popisCheesecaky nerobím veľmi často - toto je môj myslím 4. v poradí, pretože ja syrové koláče veľmi nemusím, ale tento s jablkami som veľmi chcela skúsiť. A nesklamal ma, vôňa škorice, sviežosť jabĺk a lahodná karamelová omáčka splnili všetky moje očakávania.

8-10
porcií
20 minút
príprava
70-75 minút
na 150 °C

Suroviny

Korpus:
250 g
125 g rozpustené
1 ČL
Jablková vrstva:
3-5 ks
1 ČL
1 PL
1 plátok
Syrová vrstva:
250 g
250 g
3 PL
2 PL
3 ks veľké
Karamelová omáčka:
50 g
1/2 hrnčeka
1 dl (33%)




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme jablkovú vrstvu, ktorá potrebuje trocha vychladnúť. Jablká ošúpeme a pokrájame na malé kúsky (cca 1 x 1 cm). V menšom hrnci rozpustíme maslo, pridáme jablká, cukor a škoricu a dusíme, pokiaľ jablká trocha nezmäknú - ale musia držať tvar, nesmú byť rozvarené. Mne to trvalo asi iba 5-6 minút. Odstavíme bokom a necháme čiastočne vychladnúť.

  2. 2

    Na korpus rozmixujeme alebo inak rozdrvíme sušienky, zmiešame ich so škoricou a rozpusteným maslom. Dobre premiešame a rovnomerne navrstvíme na dno tortovej formy (priemer 22 cm), ktorú sme vyložili papierom na pečenie. Utlačíme a rozložíme rovnomerne udusené jablká.

  3. 3

    Na syrovú vrstvu zmixujeme mascarpone, tvaroh, cukor a maizenu, a po jednom pridávame vajíčka. Vymixovanú zmes nalejeme na jablká a pečieme v rúre zohriatej na 150 °C cca 70-75 minút. Upečený koláč by sa mal v strede triasť iba minimálne. Koláč necháme pri izbovej teplote vychladnúť, potom ho prikryjeme fóliou a necháme v chladničke stuhnúť aspoň 6 hodín - ja som nechala cez noc.

    Jablkový cheesecake s karamelovou omáčkou - obrázok 3
  4. 4

    Servírujeme s karamelovou omáčkou, ktorú pripravíme tak, že v hrnci alebo panvici s hrubším dnom rozpustíme maslo, pridáme cukor, necháme roztopiť, pridáme smotanu a na miernom plameni varíme bez miešania cca 5 minút. Odstavíme zo sporáka a necháme chladnúť cca 20-30 minút. Pred podávaním premiešame (ak je omáčka príliš tuhá, môžeme ju na pár sekúnd dať do mikrovlnky).

    Jablkový cheesecake s karamelovou omáčkou - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Povedený koláčik, jemnej chuti a ještě povedenější fota! Máš můj obdiv - zdobení, servis, jsi šikulka!
1x siuuu
ivuska12387
Vyzerá genialne, prosím ako urobím tak krásny vzor? Môj je akurát v rúre 🙏 pridám dodatočne foto a hodnotenie od kolegýň ktoré ním chcem potešiť
1x siuuu
siuuu
@ivuska12387 (29.12.2021 21:58)

Vzor som robila cez také vzorované plastové prestieranie pod taniere, ktoré používam iba na zdobenie. Dúfam, že koláčik chutil.