Jablkovo-orechový závin (trošku zdravšie) fotorecept
Foto: janikbj
Aspoň trošku zdravšie :-)
Suroviny
100 g |
|
150 g |
|
100 g |
|
100 g (margarín) |
|
1 ks |
|
3-4 PL |
|
1/2 sáčku |
|
|
|
/nemusia byť/ |
|
|
|
na zaparenie orechov |
|
podľa chuti,nie veľa |
|
na potretie |
|
Postup
-
1
Z uvedených surovín (prvých 7) si vypracujeme cesto a dáme na cca 1hod. do chladničky. Ak by sa cesto nedalo dobre spracovať, pridajte doňho po lyžiciach viac mlieka, nie každá múka sa správa rovnako, niekdy treba viac tekutiny. Kto má rád perníkové koláče,môže prášok do pečiva nahradiť kypriacim práškom do perníka.
-
2
Cesto rozdelíme na 2 - 3 časti a rozvaľkáme na obdlžník hrubý asi 3-4 mm. Pozor, budú to malé záviny, moje 2 oblžníky boli asi 20x30cm. Do stredu dáme orechy, ktoré sme si sparli vriacim mliekom a ochutili cukrom.
-
3
Na orechy dáme jablká pokrájané na plátky, vopred namočené hrozienka a môžeme ešte posypať mletými orechami alebo aj škoricovým cukrom. Sladíme podľa typu jabĺk, ja už necukrím. Plnku naložíme len do stredu, ako vidíte na obrázku. Potom cez ňu preložíme jednu časť cesta, potrieme rozšľahaným vajíčkom, viď obrázok a preložíme druhú tretinu cesta.
-
4
Záviny opatrne prenesieme na plech s papierom na pečenie, tak, aby preložené cesto bolo na spodku. Potrieme vajíčkom a upečieme vo vyhriatej rúre do zlata. Vychladnutý závin pocukrujeme. Výborný je aj s makovo-jablkovou alebo makovo-višňovou plnkou.
Diskusia k receptu