Jablkovo-orechový závin (trošku zdravšie) fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 6. marca 2012
Jablkovo-orechový závin (trošku zdravšie) (fotorecept)
Foto: janikbj

Aspoň trošku zdravšie :-)

Suroviny

100 g
150 g
100 g
100 g (margarín)
1 ks
3-4 PL
1/2 sáčku
 /nemusia byť/
  na zaparenie orechov
 podľa chuti,nie veľa
 na potretie




Postup

  1. 1

    Z uvedených surovín (prvých 7) si vypracujeme cesto a dáme na cca 1hod. do chladničky. Ak by sa cesto nedalo dobre spracovať, pridajte doňho po lyžiciach viac mlieka, nie každá múka sa správa rovnako, niekdy treba viac tekutiny. Kto má rád perníkové koláče,môže prášok do pečiva nahradiť kypriacim práškom do perníka.

    Jablkovo-orechový závin (trošku zdravšie) (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto rozdelíme na 2 - 3 časti a rozvaľkáme na obdlžník hrubý asi 3-4 mm. Pozor, budú to malé záviny, moje 2 oblžníky boli asi 20x30cm. Do stredu dáme orechy, ktoré sme si sparli vriacim mliekom a ochutili cukrom.

    Jablkovo-orechový závin (trošku zdravšie) (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na orechy dáme jablká pokrájané na plátky, vopred namočené hrozienka a môžeme ešte posypať mletými orechami alebo aj škoricovým cukrom. Sladíme podľa typu jabĺk, ja už necukrím. Plnku naložíme len do stredu, ako vidíte na obrázku. Potom cez ňu preložíme jednu časť cesta, potrieme rozšľahaným vajíčkom, viď obrázok a preložíme druhú tretinu cesta.

    Jablkovo-orechový závin (trošku zdravšie) (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Záviny opatrne prenesieme na plech s papierom na pečenie, tak, aby preložené cesto bolo na spodku. Potrieme vajíčkom a upečieme vo vyhriatej rúre do zlata. Vychladnutý závin pocukrujeme. Výborný je aj s makovo-jablkovou alebo makovo-višňovou plnkou.

    Jablkovo-orechový závin (trošku zdravšie) (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

bejgi
závin z celozrnnej múky som ešte neskúšala, ako pozerám tak už je na čase :)))
janikbj
dakujem, budem rada,ked vyskusate. len uzpozornujem, z tejto davky su malicke zaviny,ale na vyskusanie akurat,podla mna. na 1 zavin staci aj jedno stredne velke jablcko, aby sa to dalo zatvorit. prip. mozete urobit jeden velky zavin, ako sa komu pozdava.
evanaaa
@janikbj , som rada tomuto receptu, ja robím väčšinou už len s celozrnnými múkami, a čo je dobré, cesto nie je kysnuté, to ma potešilo. už aj si ho ukladám do KK.
milka95
Z celozrnnej múky som ešte nerobila kolač za vyskušanie stoji ...ukladam
janikbj
@milka95 , som rada, že sa recept pozdáva a nepochybujem, že bude chutiť, keď vyskúšaš. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia