Vločkový koláč
Vločkový koláč

Jablkovo-mrkvový vločkáč s perníkovou chuťou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 17. decembra 2022

Nenáročný na suroviny a prípravu. Svojou vôňou a chuťou navodí tú správnu atmosféru a dodá energiu k predvianočným prípravám.

3-4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks (veľkosť M)
2 PL
1 ks
1 ks
200 ml
200 ml (sekané alebo mleté)
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Koláčik som piekla vo forme 9x20 cm vystlanej navlhčeným a vyžmýkaným papierom na pečenie. Rúru som zapla na 180 °C pečenie s ventilátorom. Mrkvu aj jablko som ošúpala. Do misky som vyklepla dve celé vajcia a s cukrom som ich šľahala do peny asi 4 minútky. Priamo do misky som nahrubo nastrúhala jablko a mrkvu, prisypala obilné vločky, mleté orechy a koreniny. Ja som mala zmes vločiek z piatich zŕn, mám ich takto kúpené. Škoricu a zázvor si dajte podľa chuti.

    Jablkovo-mrkvový vločkáč s perníkovou chuťou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hmotu som dôkladne vareškou premiešala. Ona sa dá obohatiť sušeným ovocím, medom, semienkami, kúskami čokolády napr., fantázii sa tu medze nekladú. Forma nebola úplne plná. Pri pečení sa trocha koláčik vyduje.

    Jablkovo-mrkvový vločkáč s perníkovou chuťou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vločkáčik som piekla 40 minút a v podaní mojej rúry to bolo práve akurát. Koláčik nadobudol zvonka fajnovú chrumkavú kôrku a vnútri ostal vďaka jablku a mrkve vláčny. Ak si ho pred pečením neosladíte, môže sa hotový poliať datľovým alebo javorovým sirupom. Vďaka nemu som mala chuť a silu k dnešnému upratovaniu. Prajem ju aj vám :-)

    Jablkovo-mrkvový vločkáč s perníkovou chuťou (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

motozuzika
Skúsila som, ale posledný raz. Neviem, prečo mal byť papier na pečenie namočený, ale fajnovo sa to naň prilepilo... Aj krájanie bol boj, aby to nevyzeralo ako rozmrvené pre sliepky :-) ale na chuť to až také zlé nie je. Také zdravé :-)
kukulienka71
@motozuzika (6.1.2023 13:21) to mi je ľúto, že nie si s konzistenciou spokojná. Papier namáčam a žmýkam kvôli tomu, že je tak oveľa poddajnejší k vystlaniu vyššej a užšej formy. Forma sa môže aj vymazať a vysypať. Mne sa papier nenalepil, treba počkať, aby koláčik trocha ochladol a vtedy ho odstrániť. Keďže sú tam len vločky, môže sa stať, že sa mrví, ale dá sa krájať, vidíš na foto. Ak ti aspoň chuťovo sadol, odporúčam robiť to inokedy v muffinovej forme. Ak si nestratila chuť k príprave úplne.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia