Jablkovo-makový koláč

sycka - fotkasycka, 14. septembra 2012
Jablkovo-makový koláč
Foto: sycka

... ďalšia z delikátnych variácii ako využiť jablká. A je fakt božská :)

40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
55 dkg
6 ks
2 dcl
2 dcl teplá
30 dkg
15 dkg
1 ks




Postup

  1. 1

    Nahrubo nastrúhané jablká necháme chvíľu spariť v hrnci, nepodlievame vodou a zmes necháme vychladnúť.

  2. 2

    Žĺtka vymiešame s 45 dkg cukru, pridáme olej, vodu, múku s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme sneh a zapracujeme k žĺtkovej zmesi.

  3. 3

    Mletý mak vymiešmae zo zvyšným cukrom a pridáme asi 1/3 žĺtkovej zmesi. Dobre premiešame.

  4. 4

    Na veľký plech s papierom na pečenie vrstvíme postupne jablká, makovú zmes a nakoniec žĺtkovú zmes.

  5. 5

    Pečieme v rozohriatej rúre pri 180°C asi 40 min. Po upečení koláč preklopíme.

  6. 6

    Dozdobíme napr. čokoládou. Dobrú chuť ! :)

Diskusia k receptu

arasidka
Sycka, dobrá kombinácia, ja som niekoľko dní likvidovala jablká zo záhrady. Niečo na kompót, niečo na výživu, niečo na jablkovú šťavu. No a keď som robila šťavu na rýchly konzum, tak mi zostali nastrúhané jabĺčka - teda odšťavené. A tak som rozhutovala a možno mi aj hlad pomohol - dostala som nápad. Jednoducho som pripravila cesto - na spôsob Hrnkový koláč - vymastila som plech, jemne pomúčila a pred tým, než som cesto naliala na plech, zamiešala som doňho nemletý celý mak, a potom som tam šupla tie pretlačené nastrúhané jabĺčka. Až po zamiešaní som to rozotrela na plech a potom som vzala sušené hrozienka, dobre vymočené v teplev vode, arozsypala som ich na povrch tak, že nakoniec som vidličkou uhládzala cesto a hrozienka sa stratili v ňom . A aby som to dorazila načisto, navrch som nasypala práškové kakao a znovu som vidličkou robila šmyk sem - šmyk tam a potom na polhodinu fuk do trúby.Kupodivu - koláč bol pri rozrezaní na kocky taký zaujímavý - dolu bledý - makovo jablčný a hore na výšku jedného centimetra kakaový s hrozienkami. A najlepší bol dnes ráno k raňajkám. Dobre vychladnutý a čo je najlepšie - nebol suchý, bol šťavnatý a zmizol tak rýchlo, až som sa čudovala.
martamm
Tento koláč poznám, robievame ho už roky, len s rozdielom, že celý povrch polej, je naozaj vynikajeme čokoládou, odporúčam vyskúšať každému, je naozaj vynikajúci....
sycka
Arasidka - dakujem za tip, urcite vyskusam, ved jablk je teraz fuuura :)
martamm - ano je vynikajuci, stavnaty :)
ostatne kočky - dakujem a urcite vyskusajte :) u nas doma zmizol kolacik behom 2 dni :)
smorko
Tento pekávam aj ja,preto ho vrelo odporúčam je ozaj výborný.
ola111
Takýto koláčik s makom môžem vždy,mňam...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia